Hard rock

Hard rock er en genrebetegnelse for en type rockmusik, eller rettere flere typer rockmusik, der er tæt beslægtet med heavy metal. Hard rock er generelt mere hårdtslående end andre typer rock- og popmusik og bygger på forvrængede guitarer og potente riffs samt en solid rytmesektion bestånde af bas og trommer, og vokalen er ofte aggressiv, og der gøres brug af kraftfuld rå sang, skrig, falset, råben og andre teknikker, man ellers ikke støder på i andre typer rock- og popmusik.

Hard rocken trækker således på mange af de samme ressourcer som metalmusikken, og de to er da også tæt beslægtet. Nogle anser hard rock for direkte at være en del af metallens univers, mens andre karakteriserer det, som en nær slægtning, der ligger lige under traditionel metal, når det kommer til tunghed og aggression. Metalmusikken og hard rocken har fælles ophav og opstod begge i 60erne og 70erne, da bands, der opererede indenfor forskellig typer rockmusik (så som garagerock, bluesrock, sydstatsrock, boogierock, psykedelisk rock og progressiv rock) begyndte at eksperimentere med distortion og aggression. I den periode blev termer som 'hard rock', 'heavy rock' og 'heavy metal' brugt i flæng, og i Danmark blev termer som 'hård rock' og 'betonrock' ligeledes brugt. Den tidlige hardrock var mere eller mindre identisk med, man i dag kalder protometal (altså metalmusik i sin tidligste form).

Da bands som Judas Priest, Deep Purple og Black Sabbath efterhånden begyndte at bevæge deres musik i en retning, hvor specielt blues-indflydelsen blev mindre central, begyndte man at skelne mellem heavy metal og hard rock, men de to forblev tæt relateret. For eksempel har mange hard rock-kunstnere eksperimenteret med heavy metal-elementer, mens mange metalkunstnere fortsat trækker på hard rocken som inspiration. Desuden var mange af bandsne i New Wave of British Heavy Metal-bevægelsen egentligt hard rock bands, og der findes mange kunstnere, der befinder sig et sted mellem hard rocken og metalmusikken.

Termen 'hard rock' dækker i dag over mange forskellige bands, der har vidt forskellige lydbilleder. Således betegnes AC/DCs og Bullets rå og simple stil, Van Halens flamboyante guitar-drevne part-rock, Graveyards retro betonrock, Rainbow og Thin Lizzys mere sofistikerede rockmusik og den mere polerede AOR-baserede lyd hos bands som Work of Art og endog Toto og Boston samt Aerosmith og House of Shakiras funky guitar-rock som hard rock.

Spil dansk

Der har i tidens løb været mmange danske hard rock bands, og hard rocken lever i bedste velgående i de 21. århundrede i Danmark. Her er nogle danske hard rock bands, så støt op om dansk hard rock og tjek blandt andet følgende bands ud:

  • Pretty Maids: Pretty Maids er veteraner på den dansk rockscene og har eksperimenteret med både hard rock og metal. Efter en lidt op og ned karriere vendte de tilbage med det hårdtslående Pandemonium-album fra 2011.
  • Karma Cowboys: dette bands stil beskrives som groove-rock, der blander inspiration fra AC/DC og Led Zeppelin. De udgav i 2009 deres debut Shake It!
  • Dizzy Mizz Lizzy: Tim Christensens gamle band, der nød stor success i 90erne, inkorporerede mange hårdtslående elementer i deres musik, og specielt Rotator indeholder mange tunge hard rock-sange.
  • D-A-D: disse danske rockveteraner spiller ganske vist mere alternativ rock, men har en fortid som hard rock band, og specielt albums som Draws a Circle, No Fuel Left for the Pilgrims og den tunge Helpyourselfish har både hard rock og metal-elementer at byde på.
  • Spit Rusty: dette band udgav i 2011 den anmelderroste EP Underwhelmed, der har hard rocken som hovedlyd, men som også trækker på en bred vifte af andre rock- og metal-genrer.
  • Bullet Train Blast: dette band er kendt for deres kompromisløse lige-ud-ad-landevejen guitardrevne hard rock, der blandt andet kan høres på 2012-albummet Nothing Remains.
  • Fate: her er endnu et veteran-band, der har været igang siden midt-80erne, og i 2011 udgav de albummet Ghosts from the Past.

Hard rock-anmeldelser (791)

42 Decibel - Overloaded

Hård blues rock i sin reneste form fra Argentina

8/10

9mm - Volle Kraft Voraus

7/10

A Light In The Black - A Light In The Black (A Tribute To Ronnie James Dio)

En række mindre kendte bands leverer ganske habile Dio-covers på et glimrende hyldest-album.

7/10

A Perfect Circle - Eat the Elephant

14 år skulle vi vente

8/10

AC/DC - Power Up

Det svinger stadig, men Power Up er uinspireret og monoton AC/DC-light

5/10

AC/DC - Rock or Bust

AC/DC er de eneste der kan spille AC/DC.

6/10

Acacia Avenue - Acacia Avenue

6/10

Access Denied - Touch of Evil

5/10

Ace Frehley - Origins Vol. 1

Hvorfor laver en rutineret og etableret musiker som Ace Frehley et helt album alene med covernumre? Svaret på dét spørgs

2/10

Ace Frehley - Spaceman

Ace Frehley – Living In The Past

6/10

Air Raid - Fatal Encounter

Svenske Air Raid forsøger at genopdage 80’ernes heavy

3/10

Airbourne - Black Dog Barking

8/10

Airbourne - Breakin' Outta Hell

Australske Airbourne skaber et helvedes godt 4. studiealbum

8/10

Airbourne - No Guts. No Glory.

7/10

Airless - Changes

4/10

Alabama Thunderpussy - Fulton Hill

3/10

Alice Cooper - Dirty Diamonds

Gode gamle Alice går man sgu sjældent galt i byen med, og "Dirty Diamonds" er ingen undtagelse.

8/10

Alice Cooper - DragonTown

9/10

Alice Cooper - Road

Scenetæppet falder på ny

6/10

Alice Cooper - The Eyes Of Alice Cooper

8/10

Allhelluja - Inferno Museum

6/10

Allhelluja - Pain Is The Game

4/10

Alter Bridge - AB III

7/10

Alter Bridge - The Last Hero

Alter Bridge brænder ingen broer, men bringer et brag af en rockbombe

10/10

Alter Bridge - Walk the Sky

Endnu en til samlingen

8/10