Copenhagen Metal Fest 2021

Foto: Claus Ljørring

2 dage. 3 scener. 24 bands

Amager Bio, BETA2300 og ZeBU åbnede sidste weekend op for metalfest i København, og så helt uden restriktioner! Heavymetal.dk var medarrangør og mediepartner på festivalen, så vi vil lade andre om at skamrose begivendeheden. Men du, kære læser, skal selvfølgelig ikke snydes for en omtale af alle 24 koncerter.

 

FREDAG:

  1. Persecutor
  2. The Dark Overlords
  3. Lamentari
  4. Idaslet
  5. Hearteater
  6. Aphyxion
  7. CLIENTS
  8. Deadnate
  9. Solbrud
  10. Shadowspawn
  11. Eyes
  12. Defecto

Persecutor BETA2300

I et propfyldt BETA gik Persecutor på scenen som det første af 24 bands. De leverede med kirurgisk præcision det ene stærke trash-nummer efter det andet, og det blev gjort med smil på læben og en fed energi til publikum.  Alt i alt en fantastisk start på en tung, ond og fandenivoldsk weekend. Du kan læse den fulde anmeldelse her:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-persecutor-beta2300-17-...

7/10

The Dark Overlords levede ikke helt op til de forventninger deres debut-EP havde skabt. Dertil var armbevægelserne ikke store nok. Men at potentialet er stort kan du læse mere om her:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf2021-dark-overlords-zebu-17-s...

7/10

Lamentari Amager Bio

Efter 50 minutters opvisning måtte man konstatere, at første band på Amager Bios scene, Lamentari, har hele pakken: De spiller fremragende, de kommer udover scenekanten som få, og de smider en masse ressourcer i at levere en komplet pakke med show, udsmykning og kostumer. Her kan du læse om hvor begejstret Heavymetal.dk's anmelder var:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-lamentari-amager-bio-17...

8/10

Idaslet ZeBU

Fyld dit horn, og flet dit hår

Er man fan af vikingemetal og harmonika, er der stor chance for, at man som publikum på Copenhagen Metal Fest tidlig fredag aften havde indfundet sig på festivalens mindste scene: Zebu. Idaslet havde samlet et stort og tydeligvis forventningsfuldt og entusiastisk publikum i den lille sal.

Folkeligt vikingelir, fest og glæde

Det var til store klapsalver, latter og pift, at et åbenlyst veloplagt, men også lettere nervøst band gik på scenen med ravnebanner og iklædt gammeldags klæder, bar mavse samt store smil. Det var fra start tydeligt, at der skulle være dansefest med aftenens formentlig hårdeste skæring fra Idaslets side: ”Fald på Knæ”. Det var et sært udgangspunkt, da denne sang ikke er lige så dansabel som deres øvrige katalog, og selvom udførslen var lidt tam, tjente den det formål, at den spillede bandet og publikum varme. Herefter var der nærmest fri leg, hvor harmonikaen kom til sin magt med lystige melodier mellem de tunge riffs og hårde growls, hvor numre som ”Tyrfing” og ”Kvadet om Hyt” fungerede rigtig godt i Idaslets muntre liveformat.  Der blev fra andet nummer sprudlet op med passende kvindelig vokal og melodiske kvad, som skabte en helstøbt oplevelse leveret af et band, som gradvist kom mere ud over scenekanten til et storsmilende publikum. At bandet ikke virkede synderligt veløvet eller velspillende blev i samme tempo en del af charmen, som man ser det med Red Warszawa. Sædvanligvis platte indslag som det korte intermezzo med ”marken er mejet” var passende og bidrog til en overordnet god oplevelse. 

7/10

Af .

Hearteater Beta

Når helvede bryder løs og festen begynder

I en yderst varm og op til randen fyldt sal gik HEARTEATER på Beta scenen. Koncerten blev skudt i gang med et bestialsk brøl, der nåede ud over publikummet. ”Ja, så er vi sgu i gang!” Liverejsen begyndte med beslutsomme skift mellem growl og skønvokal, galopperende trommer og guitar. Indimellem blev vi budt på stilfærdige brud med growl, og derimellem brud med bestialske brøl og sørgmodige skrig. Det skabte associationer til at man står ved fæstning, og herefter oversvømmes af et ocean med galopperende heste. Energien fra HEARTEATER nåede ud over hele publikummet. Det mærkedes især fra vokalisten, som skiftende stod skuende ovenpå højtalerne og growlende ud over hele publikummet. ”Som en løve der afmærker sit territorium”. Alt dette imens at hele publikummet havde en fest, og folk lavede moshpit, dansede og skrålede med på ”Fire”. Om dette var på grund af den flydende gærede malt og promillens indtrædende, eller folks længsel efter koncerter i forbindelse med nedlukning under Corona - pandemien, vides ikke. Men én ting var helt sikkert: HEARTEATER fik skabt en fest og deres energi nåede ind til knoglerne på os alle!

 

8/10

Af .

Aphyxion Amager Bio

Aphyxion er et band med styr på tingene, og i sikker stil smadrede de igennem lydmuren med deres meget iørefaldende metalcore, da de overtog Amager Bio for en stund. Du kan læse den fulde anmeldelse af koncerten her:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-aphyxion-amager-bio-17-...

7/10

CLIENTS ZeBU

Dynamisk moderne blackened death på den lille scene

Med blot et enkelt album på samvittigheden var det en enormt imponerende skare af mennesker, Clients tiltrak fredag aften. Faktisk så mange, at de måtte lukke Zebu af for mere publikum inden koncertens start. Den store opmærksomhed er fuldt fortjent, da albummet A Callous Heart Rejects var et dynamisk skud moderne blackened death fra åbenlyst kompetente musikere. Det skulle derfor blive spændende at se, om de kunne levere varen på scenen.

Rødt, ondt og brutalt

Musikalsk bragede Clients afsted fra start, og med deres mange momenter af tekniske og velfungerende grooves var det svært for dele af publikum ikke at rykke med hovedet. Men den dynamik, som Clients leverer på plade, druknede i lyden live, og det blev i stedet en oplevelse af rent smadder, næsten kun opbrudt af de dystopiske, stille passager.  Det er en skam, at mikset aldrig blev i orden, men lod heldigvis ikke til at have nogen effekt på bandet, som var åbenlyst glade for at stå på scenen. Spilleglæde smitter.

Formentlig var det en reference til debutalbummet, A Callous Heart Rejects, og dettes relativt røde cover, men Clients gjorde under hele showet kun brug af et rødt lys på scenen. For mig bidrog det desværre til, at den visuelle oplevelse mistede dynamik og dermed forekom monoton. Det havde for mig været positivt med en smule afveksling, når de trods åbenlys spilleglæde ikke rigtigt formåede at komme godt ud over scenekanten. Med det sagt skal Clients have kredit for at få gang i en solid pit, selvom den måtte opfordres til af sanger Nick Demant.

Alt i alt var Clients en skuffende oplevelse, hvor jeg desværre efter et par numre følte, jeg havde oplevet, hvad bandet havde at byde på live. Denne følelse blev desværre ikke gjort til skamme gennem hele showet. Trist, da Clients er et særdeles spændende band.

 

6/10

Af .

Deadnate Beta

Den korte beskrivelse af Deadnate fra Fredericia, ’de danske Gojira’, ligger ligefor, når man lytter til deres debut-EP, Concrete Flood, fra 2018. På CMF’s første dag fik de chancen for at bevise, at det teknisk dygtige band har mere at byde på end at være en fransk klon. Og den må man sige, at de i det store hele greb på den lille Betascene. Stærkest var den legesyge og overskudsagtige ”Mountain”, hvor der sker mere på et nummer, end der gør på de fleste plader, og ”Black Lung”, der blander tunge riff og lækre melodier på allersmukkeste vis. Det komplekse riff i ”The North Sea” blev også leveret ganske overbevisende. Alt i alt måtte man også sande, at live lyder Deadnate mindre som Gojira og mere som dem selv – og det klæder dem. Men en af EP’ens svagheder, clean-vokalerne, fremstod desværre endnu mere problematisk i koncertrammer. Det bør der absolut arbejdes mere på, for det er en vigtig del af gruppens progressive og melodiske dødsmetal. Samtidig stemte deres legesyge ’vi-gør-hvad-der-passer-os’-tilgang til dødsmetallen ikke helt overens med den alvorlige og aggressive optræden på scenen. Stærkest i det billede stod faktisk gruppens fremragende trommeslager, der sågar i momenter havde overskud til at deltage i en seriøs omgang headbanging. En solid præstation fra Deadnate, men man fornemmer, at der er potentiale til mere end vi så denne aften. 

6/10

Af .

Solbrud Amager Bio

Solbrud viste fredag aften, hvordan man som hovednavn på en metalfestival lever op til de høje forventninger, der følger med at være et af de helt store navne på den danske scene. Du kan læse om en helt igennem fantastisk oplevelse her:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-solbrud-amager-bio-17-s...

8/10

Death metal-kvintetten Shadowspawn, der for ganske nylig var at finde på plakaterne for både Metal Aid og Næstved Metalfest, var også at finde blandt navnene på årets CMF. Og det er vi mange, der er glade for.  Det var nemlig et yderst veloplagt band, der indtog scenen på ZeBU fredag aften. I løbet af de cirka 40 minutters dødsrytmik blev publikum blandt andet forkælet med de danse- og drukvenlige numre; “Daughters of Lot”, “Ashes of Sorrow” og “Under the Blood Red Moon”. Men ud over de i alt otte velvalgte numre var dette en af de aftener, hvor de næsten kunne være sluppet afsted med hvad som helst. Bandet, der i foråret udgav det yderst fornuftige album The Biology of Disbelief, var nemlig uhyre velspillende, tændte og nærværende fra første til sidste sekund. I særdeleshed frontmand Bue Torin Jensen, der som en anden verdensmester i både skål og skældud havde publikum i sin hule hånd under hele seancen. 

Shadowspawn er muligvis ikke Guds gave til dødsmetallen. De revolutionerer på ingen måde genren. Men de prøver ikke at være noget, de ikke er, og det, de kan inden for god, solid, old school death metal, gør de skidegodt. Og denne aften var de bare forrygende. Skål og tak for festen!

9/10

Af .

Eyes Beta

EYES leverede en fantastik afslutning på BETA-scenens første dag på Copenhagen Metal Fest. Vi oplevede et band i absolut topform, et publikum, der var med fra start, og en lydproduktion, der sad lige i skabet. Alt det kan du læse mere om her:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-eyes-beta2300-17-septem...

9/10

Defecto Amager Bio

Fra buldrende jordskælv til løst greb

Da klokken nærmede sig midnat, blev Amager Bio tilpas fyldt med en dedikeret skare. Folk mødte op i god tid, og stod forventningsfuldt i venteposition, for om lidt skulle Defecto på scenen. Atmosfæriske lyde skabte optakten til det indledende nummer fra Defecto. Lydbilledet bevægede sig over i noget, der bidrog med associationer til en march – noget storslået skullel til at ske. Bandet slog igennem ved at starte med et af deres velkendte numre, hvor ren vokal fra Niclas Sonne suppleres med triumferende trommer og guitar. Her og der skiftedes der eksperimenterende mellem skønvokal og growl. Lyden var rungende klar. Det føltes som et jordskælv, der buldrede gennem Amager Bios gulv. Defecto spillede skiftevis musik fra deres tidligere albummer, deres nyeste og det kommende. Det var tydeligt, at bandet virkelig har passion for musikken. Desværre præsterede bandet ikke at få al den energi og passion ud til alle tilhørerne. Selvom bandet fortsatte længere end planlagt og hele vejen igennem leverede en energisk optræden, så evnede de ikke at holde gejsten oppe i folk, og langsomt, men troligt, foregik der en gradvis udvandring under koncerten. Det er dygtige musikere med talent for at eksperimentere, men under den sidste del af koncerten mistede Defecto simpelthen deres greb om publikum.

6/10

Af .

LØRDAG:

  1. Eciton
  2. Feather Mountain
  3. Furious Trauma
  4. Sansera
  5. Chronicle
  6. Cabal
  7. Sylvatica
  8. Iotunn
  9. Saturnus
  10. Wayward Dawn
  11. Endarken
  12. MØL

Eciton Beta

Stilheden før stormen på BETA

Det var dag to af Copenhagen Metal Fest og BETA åbnede kl. 15.00 af bandet Eciton. Der var flokke med mennesker både udenfor og indenfor i BETA, da bandet skulle til at gå på. Jeg forsøgte at snige mig som en slange gennem den tætbefolkede skare. Stemningen var ikke til at tage fejl af: folk havde for længst glemt deres tømmermænd fra gårsdagens høje promille og var nu klar på noget ”Feee døøø!”

Fandenivoldsk dødsmetal og energiske tilhængere

På gennemtrængende manér blev koncerten skudt i gang med et dyrisk brøl. Dette blev kombineret med buldrende og gennemtrængende trommer og guitar i gedigen trash-stil. Bandmedlemmerne fyrede den af på scenen. De svingede garnet og kørte fortræffeligt smadder med 100 kilometer i timen. Lige da man tænkte, at det svært kunne blive bedre, rungede forsangerens vokal gennem salen skiftevis med traumatiserede skrig og iltert growl, der blev afspejlet i hans ansigtsmimik, som virkede forpint, som et skræmt offer fra en gyserfilm. Hele publikummet mærkede Ecitons energi, og de stod samlet som en kult om deres almægtige leder og lyttede fortryllet med. Alt dette imens en gruppe oppe foran scenen gik bersærk og dannede en mosh pit. Eciton formåede virkelig at sprede deres energi ud til publikummet, så alle havde en fest!

 

8/10

Af .

En progressiv og atmosfærisk rejse

Der var fem minutter, til FEATHER MOUNTAIN startede deres performance på ZeBU lørdag eftermiddag. Salen var fyldt op til bristepunktet, og de besøgende var i godt humør, nød øl og gjorde sig klar til at skulle opleve en omgang progressivt metal. FEATHER MOUNTAIN fik en overdøvende applaus, da de gik på scenen. Folk lod til, at de havde glædet sig til denne progressive affære, som de skulle være en del af den næste halve time. En smuk atmosfærisk komposition fungerede som indledning. Den skar gennem højtalerne i rummet og fik fimrehårene til at rejse sig. Mikkel kastede sin stemme gennem mikrofonen. Han sang med en klar, tydelig og ren vokal, men vekslede også nu og da over i growl. Til tider blev vokalen understøttet af baggrundskor fra Jens på guitar og Andreas på bas. Det tilføjede en hel del atmosfære til det generelle lydbillede. Alle musikerne i bandet var dygtige, og de formåede at lave en velspillet optræden med en hel del eksperimenterende musik og til tider trancelignende passager.

7/10

Af .

Furious Trauma Amager Bio

CMF 2021 havde uden tvivl sit primære fokus på nye(re) danske bands, men at der også bør være plads til nogle af scenens veteraner, og at det ligefrem er en god ide, fik Furious Trauma lov til at bevise, da dag to på CMF blev skudt i gang på Amager Bios scene. På en festival proppet med unge energiske bands er det forholdsvis nemt at rynke på næsen over scenens gamle drenge, men det er værd at huske på, at dengang i midt-80’erne, da NWOBHM-grupperne gik i stå, var det bands som Furious Trauma, der sørgede for at bringe metallen videre. Så lad mig straks proklamere, at der absolut ingen tomgang var over Lars Schmidt & Co.’s optræden denne lørdag eftermiddag. Den ene guitarists pandebånd ville passe bedre til Bret Michaels eller Municipal Waste, og begge guitarister havde undervejs lidt tekniske problemer, men det lugtede alligevel langt fra af hyggeband, der burde blive hjemme i øveren. Dertil var niveauet simpelthen for højt. Det tog godt nok lidt tid for publikum at komme i gang, men Lars Schmidts karisma og solidt leverede klassikere som ”Chaos Within” fik efterhånden sparket godt liv i kludene. Gruppen sluttede af med de nye ”Decade at War” og ”We Salute You” og beviste dermed, at Furious Trauma i dag er ligeså vitale som dengang i 90’erne.

7/10

Af .

Sansera ZeBU

Fem unge gutter fra Aalborg i form af metalcore-gruppen Sansera fik deres koncertdebut på ZeBU-scenen til dette års Copenhagen Metal Fest. Unge og uprøvede er de altså, men det mærkede man absolut intet til under den halve time, gruppen havde materiale til. De Metallica- og Darkthrone-T-shirts, gruppens medlemmer havde valgt at iklæde sig, afslørede måske lidt om deres inspirationskilder, men de fortalte langt fra hele historien om aalborgensernes progressive og black-inspirerede metalcore. Ifølge omtalen på CMF’s hjemmeside laver Sansera ”… billedlige fortællinger om sorg, smerte, blasfemi og alt det der enten ikke må eller ikke tør tales om…”, men tungsind mærkede man nu ikke meget til under deres festlige og overskudsagtige levering af en stribe stærke og varierede sange. Generelt raseri sammen med komplekse, men stadig vildt fængende riffs, var udgangspunktet, men det blev effektivt suppleret af tonstunge grooves, endnu tungere breakdowns, og lidt melodi hist og pist var der også plads til.  Et lille, men meget energisk moshpit blev skabt af det, man kunne mistænke for at være den medbragte fanklub fra Aalborg, men de havde en stærkt smittende effekt på resten af publikum. Selv denne ellers aldrende og temmelig core-skeptiske anmelder måtte overgive sig til det, der blev en halv times ualmindeligt overbevisende debut.

8/10

Af .

Chronicle Beta

Der var ild i scenen, og publikum gik helt agurk

Klokken nærmede sig spisetid. Det var lørdag aften, og der var tilstrømning til Beta. Om lidt skulle vi opleve Chronicle. Før bandet gik i gang, talte forsangeren til folket for en kort stund på den helt jordnære nordjyske måde. Allerede før koncerten begyndte, havde bandet skabt god stemning og masser af smil. Koncerten blev indledt med en dæmonisk messetale, hvorefter showet blev fyret i gang for fuld blæs med diabolsk brøl, tonstung guitar og flammende dobbeltpedal. Forsangeren growlede vredt ud mod publikum, og han blev støttet af backup vokal fra guitaristen. Sammen dannede de et harmonisk dødbringende lydbillede ud i salen. De instrumentale passager skiftede mellem det rå og det polerede. Det hele var velspillet og velkomponeret – og der var hjerte og glæde på scenen, og publikum mærkede det. Foran scenen var folk i flammer. De gik fuldstændig bananas i mosh pitten. Der blev skålet ivrigt og slynget djævlehorn i luften. Da koncerten var ovre, sitrede det i huden hos alle. De ville have mere. Men det var ovre. En vaskeægte cliffhanger, som nok skal få folk til at opsøge fremtidige koncerter med Chronicle. Et fantastisk energisk display fra Chronicle, der fik alle i salen til at flyve helt op i loftet.

8/10

Af .

Cabal Amager Bio

En vildskab, der spredte sig som en steppebrand   

Cabal gik på den store scene i Amager Bio om lørdagen, og folk var samlet i salen som sild i en tønde. Stemningen var høj, og folk var parate til en omgang deathcore af voldsom kaliber. Koncerten gik roligt i gang med trommer i sneglefart til et baggrundskor, der mindede om et kirkekor. Roen blev brudt af et dyrisk brøl, som hører vildmarken til. Koncerten var for alvor i gang, og publikum indtog trofast fadøl i uanede mængder til tempobetonet metal. Folk havde en fest, og det blev fejret i bedste mosh pit-stil. Bandet var klar til kamp, og deres barbariskhed blev overført til de ivrige lyttere. Forsangeren slyngede sin krop ud fra scenen i retning mod festglade modtagere, og omsluttet af hænder blev han båret gennem rummet, mens han growlede sin fandenivoldske messe ud til salen. En fest, der ej vil blive glemt.

9/10

Af .

Sylvatica ZeBU

To verdener forenedes i intelligent samspil

Sylvatica trådte ind på ZeBU-scenen. Folk var troppet trofast op, og salen var fyldt fra den ene ende af rummet til den anden. Sylvatica var allerede et velkendt navn, så alle var parate til at få en stærk dosis folkemusik og dødsmetal! Indledningen bidrog med en atmosfære af noget eventyrligt, som om man var svøbt i et musiktema fra en Ringenes Herre-film. Koncerten var præget af interessante variationer mellem skønvokal og dybt growl samt et harmonisk samspil mellem trommeslager, guitarist og bassist. Komponisterne leverede en intelligent sammensmeltning af dødsmetal og folkemetal. Lytterne blev ramt som trælbundet i en magisk trance, og dem, der stod nærmest scenen, havde ikke noget valg. Skaren blev tvunget til salig dans. Der blev hoppet, og folk hvirvlede. Deres øjne lyste med iver og flammer, og det kunne mærkes næsten, som om de dansede om et illusionært middelalderbål. Der var slet ingen tvivl – vi havde her at gøre med talentfulde musikere, som formåede at ælte og forme den bedste kunst ud af de musikgenrer, de bevægede sig indenfor.

8/10

Af .

Iotunn Beta

Kan man leve op til et noget nær perfekt debutalbum? Kan man eksekvere perfektion uden at træde bare en lille smule ved siden af og ridse lakken? Tjah... ifølge vores anmelder kan Iotunn:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-iotunn

9/10

Saturnus Amager Bio

Saturnus tog en sikker sejr på Copenhagen Metal Fest lørdag aften. Først og fremmest ved at præsentere deres solide bagkatalog både dygtigt og sympatisk. Det kan du læse mere om her:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-saturnus

7/10

Skønt grundlæggerne var i skolealderen, da Wayward Dawn blev til i 2015, har bandet to udgivelser og en solid række live-tjanser på samvittigheden. På Copenhagen Metal Fest fik Wayward Dawn skabt en fest foran den vitterlig meget lille Zebu-scene, hvor en mosh pit qua størrelsen nærmest var nuttet!

Wayward Dawn er klassisk dødsmetal spillet energisk og vredt med en ungdommelig fandenivoldskhed, som på én og samme tid er forfriskende og for meget. Vi har hørt det før, både musikken og tematikken – verden er ond, mennesker er dumme etc. – og som det ikke sjældent er tilfældet med dødsmetal, gør den megen vrede og brølen det hele lidt uvedkommende. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at Wayward Dawn leverede varen og havde publikum med sig. Det er altid imponerende at se unge mennesker spille godt – og det gør de fire skanderborgensere – og hvis de med tiden lærer at hvile lidt mere i sig selv, at være nærværende og indlevende, ja, så skal det nok blive til flere, større og mindre nuttede moshpits i fremtiden.

 

6/10

Af .

Endarken Beta

Med en yderst lovende debutkoncert viste Endarken, at de er en gruppe, der nok skal gøre landets livescener usikre fremover. Ikke overbevist? Så læs videre her:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-endarken-beta2300-18-se...

7/10

MØL Amager Bio

Fra det øjeblik MØL slog tonerne an til ”Jord”, titelnummeret fra det nu tre år gamle debutalbum, var vi vidne til en magtdemonstration . Copenhagen Metal Fest fik dermed en suveræn afslutning fra et band på toppen:

https://heavymetal.dk/koncertanmeldelse/cmf-2021-moel-amager-bio-18-sept...

9/10