Sabaton
Photos by Claus Ljørring

Sabaton, Accept og Twilight Force

Store Vega, København V

Når det svenske Sabaton gæster Danmark, er det altid lig med en udsolgt koncert, og denne gang var det ikke anderledes. Vega meldte udsolgt for længe siden, og med udsigt til et helt fyldt Store Vega var udsigten til en fantastisk aften inden for rækkevidde. Sabaton havde endnu en trumf i ærmet, nemlig det tyske heavy metal-band Accept, som var med som special guest. Som opvarmning til de to store bands var valget faldet på det svenske power metal-band Twilight Force.

Twilight Force

Jeg ankom til Vega, netop som Twilight Force gik på scenen, og selvom klokken ikke var mere end 19.00 denne tirsdag, var salen allerede fyldt godt op med mennesker. Bandet, som jeg ikke kendte før denne aften, spiller musik om alt fra fantasiens verden, herunder drager, elvere og meget andet. Ikke at dette univers er ukendt for power metal-fans, men Twilight Force formår at tage et skridt længere end de fleste med deres udklædning og historiefortællende bandmedlem. At det så for mange er lige i overkanten og måske en tand for kliché-agtigt, er en anden side af sagen. Her tænker jeg på falske elverører og udklædning, som måske kunne være lidt mere gennemført. Musikalsk gjorde bandet det ganske fornuftigt, men de havde svært ved at nå ud til publikum. Der var jubel nok til bandet mellem numrene, men undervejs var salen ganske stille. Det kan måske skyldes, at bandet ikke rigtigt har formået at lave et rigtigt sing-along-nummer eller to, som bare kan sætte gang i en fest. Alt i alt var det en ok performance fra Twilight Force, men de gik fra scenen uden at imponere det fremmødte publikum.

5/10

Accept

Accept

Så blev scenen gjort klar til en af heavy metal-historiens helt store bands, nemlig de tyske giganter Accept.  I år er det 49 år siden, at bandet første gang blev dannet under navnet Band X, og gennem 5 årtier har bandet haft en kæmpe indflydelse på speed og thrash metal. Bandet er især kendt for deres kæmpehit ”Balls to the Wall” fra 1983. Undervejs har de sagt farvel til den karakteristiske forsanger Udo Dirkschneider samt et hav af andre bandmedlemmer, mens guitarist Wolf Hoffmann er det eneste oprindelige medlem, der har været med fra starten af deres professionelle karriere.

Accept lagde ud med to af deres nyere numre fra henholdsvis det nye album Blind Rage fra 2014 og fra albummet Stalingrad fra 2012. Herefter gik bandet over til at spille numre fra deres ældre albums, og leverede det ene store hit efter det andet. Især nummeret ”Princess of the Dawn” blev serveret i en lidt mere rå udgave end den oprindelige udgave, men det sad lige i skabet.

Lyden var også værd at nævne, for på nær lidt startvanskeligheder var der ikke noget at sætte en finger på. Alt var indstillet perfekt, hvor sang og musik flettede perfekt sammen.

Bandet så også ud til at nyde denne aften, for de var i et vældigt godt spillehumør. Især guitarist Wolf Hoffmann og forsanger Mark Tornillo gjorde, hvad de kunne for at få hele salen med, og det lykkedes til fulde denne aften. Når et band som Accept spiller sig ud, som de gjorde denne aften, er det en sand fornøjelse at overvære. De har et fantastisk udvalg af fede numre, og man går sjældent fra en Accept-koncert skuffet. Denne aften var jeg især positivt overrasket over, hvor godt den ”nye” forsanger Mark Tornillo gør det, efter han tog over fra Udo Dirkschneider, samt hvor meget energi bandet stadigvæk kan udstråle på scenen.

Accept leverede en næsten perfekt koncert, og derfor får de 9 kranier.

Sætliste:

 • Stampede
 • Stalingrad
 • Restless and Wild
 • London Leatherboys
 • Final Journey
 • Princess of the Dawn
 • Fast as a Shark
 • Metal Heart
 • Teutonic Terror
 • Balls to the Wall 

9/10

Sabaton

Sabaton

Så blev det tid til aftenens hovednavn og bandet, de fleste af de 1.600 mennesker i Vega var kommet for at opleve. Bandet var taget på turne for at promovere deres nyeste album The Last Stand, og denne aften var det især numrene fra dette album, der var i fokus.

Om man kan lide Sabatons musik eller ej, så kommer man ikke udenom, at de er fandens dygtige til at fange deres publikum og skabe en god fest. Det er nok også derfor, man altid kan finde dem øverst på plakaten, når de store festivaler annoncerer deres line-up. De formår med simple midler at få alle med, og selvom man måske ikke kender så meget til deres musik, er det nemt at hoppe med til deres numre. Når man så samtidig har en forsanger som Joakim Brodén, der virkelig er en født entertainer og elsker at stå på en scene, har man de bedste odds for succes. Denne aften var dog en smule anderledes end ”normale” koncerter med Sabaton, for Joakim virkede i den grad uoplagt, og hans stemme var langt under vanlig standard. Nu skal jeg dog være ærlig at sige, at jeg ikke anser hr. Brodén for at være en dygtig sanger, men han er skabt til Sabatons musik. Det kan godt være, at det var mikrofonen, der var dårligt indstillet, men hans vokal virkede svag og blev i den grad udstillet, når resten af bandet trådte frem for at synge med på omkvæd osv. Normalt ville man også opleve en forsanger, der løb rundt på scenen og hamrede knytnæver ned på sit knæ i takt med musikken, men denne aften var han desværre lidt en skygge af sig selv. Det kan man heldigvis ikke sige om resten af bandet, som virkede oplagte og leverede en rigtig god koncert.

Sætlisten var, som nævnt tidligere, præget af numre fra det nyeste album, og numrene virkede også ganske fint live – dog var det, som om koncerten var delt op i to dele, hvor det var nummeret ”The Final Solution”, som blev udført semi-akustisk (der blev brugt et keyboard), der var vendepunktet. Indtil da var det, som om koncerten aldrig rigtigt kom op i gear, og selv publikum var overraskende stille. Efter det akustiske nummer fik Sabaton fat i publikum med nummeret ”Resist and Bite”, og herfra tog det fart. Med numre som ”Night Witches” og kæmpehittet ”Primo Victoria” fik Sabaton vendt billedet og sluttet fantastisk af.

Af alle de gange, jeg har set Sabaton spille, må jeg sige, at dette var deres dårligste koncert på dansk grund. Dog vil jeg ikke kalde selve koncerten for dårlig, for det var den på ingen måde. Men som sagt var det under vanlig Sabaton-standard. Om det skyldes sangvalg, en træt forsanger eller begge dele, er svært at sige, men selvom det måske ikke var den bedste dag på kontoret, så tror jeg, de fleste blandt publikum var ganske godt underholdt. Bandet beviste, at selv på en dårlig dag kan de levere livemusik på et højt niveau.

Sætliste:

 • Ghost Division
 • Sparta
 • Blood of Bannockburn
 • Swedish Pagans 
 • The Last Stand
 • Carolus Rex
 • Union (Slopes of St. Benedict)
 • Far from the Fame
 • Diary of an Unknown Soldier
 • The Lost Battalion
 • Dominium Maris Baltici
 • The Lion From the North
 • The Final Solution
 • Resist and Bite
 • Night Witches
 • Winged Hussars
 • Primo Victoria
 • Shiroyama
 • To Hell and Back 

7/10

Kommentarer (1)

Tone Turisten

Accept var bandet!

Alle rigtige metal-heads ved, at det er én skændsel at Sabaton ikke delte koncerten med Accept. På den anden side, så ved vi godt hvorfor, da Accept er så langt bedre end Sabaton, at de må præsentere dem som special guest, således at de ikke stjæler hele opmærksomheden. Ironien er dog, at Accept kan stjæle showet fra Sabaton med 10 stk. sange, og ja Tornillo havde virkelig en kraftig røst denne aften. Twilight Force var fuldstændig unødvendige, og alle ville være mere glade med at det hellere var en dobbelt koncert a la Foreigner og Journey lavede i selvsamme lokale for nogle år siden. Rock on!