Viking metal

Viking Metal er en undergenre inden for Heavy Metal omhandlende nordisk mytologi og historie. Genren blev udviklet gennem 80erne til midt 90erne i Skandinavien og er opbygget efter Black og Death Metal, desuden inkorporere Viking Metal typisk også gamle nordiske instrumenter eller folke musik, meget lig Folk Metal genren. Lyden i genren er ofte meget kaotisk eller melodisk, det af hænger af om man er mere til den Black eller Death Metal inspirerede variation. Vokalen er ofte enten skrigende som i Black Metal eller mere dybe Death Metal growls. Foruden de traditionelle instrumenter inden for heavy metal, inkorporer Viking Metal også ofte akustiske instrumenter og instrumenter associeret med nordisk folke musik. Tematisk er lyrikken in Viking Metal meget lig Black Metal og omhandler lyrik af en hedensk art, som regel med anti-kristne budskaber, eller lyrik af Satanisk nature. Dog er der også mere episk lyrik som blandt andet genfortæller gamle Nordiske myter og sagn fra den poetiske og ældre Edda. De fleste Viking Metal bands er Skandinaviske med undtagelser som fx Equilibrium (Tyskland), Nordheim (Canada) og Forefather (England).

En af de tidligste eksempler på Viking Metal er Bathory og deres album Blood Fire Death fra 1988. Albummet består af 9 numre hvor numrene ’’A Fine Day to Die’’ og ’’Blood Fire Death’’ som omhandler nordisk mytologi i forhold til deres tidligere mere sataniske sange. Dog gik Bathory aldrig over til strikt kun at spille sange med Vikinge temaer. Mange mener at det første ’’ægte’’ Viking Metal band er Norske Enslaved fra 1991. Enslaved udgav i 1994 deres første studio album med titlen Vikingligr Veldi som det første Viking Metal album udgivet. Albummet er mest af alt grundet i Black Metal men indeholder også inspiration fra Nordisk Folke Musik med progressive og melodiske toner. Lyrikken på albummet omhandler Nordisk mythologi skrevet på Islandsk og Norsk, og har efterladt enhver form for satanisme til fordel for hedenske temaer.

Et band som er meget værd at nævne i Viking Metal sammenhæng er Svenske Amon Amarth fra 1992. Amon Amarth skiller sig ud fra de fleste andre Viking Metal bands, I det de ikke gør brug af keyboards eller akustiske instrumenter. De spiller i en stil mere efter Melodisk Dødsmetal og gør brug a lyrik om Nordisk Mytologi. Bandet er internationalt en af de største succeser inden for Viking Metal genren, selv om mange mener at de ikke bør høre under denne kategori da de ikke henter inspiration fra Black Metal genren.

Viking metal-anmeldelser (101)

Adorned Brood - Kuningaz

Adorned Brood fortsætter med kampsangene på deres ottende album.

6/10

Amon Amarth - Deceiver Of The Gods

Endnu en genistreg til samlingen

10/10

Amon Amarth - Fate Of Norns

9/10

Amon Amarth - Surtur Rising

9/10

Amon Amarth - Twilight Of The Thundergod

9/10

Amon Amarth - Versus The World

9/10

Amon Amarth - With Oden On Our Side

9/10

Azmaveth - Strong As Death

3/10

Bathory - Nordland I

7/10

Black Messiah - Heimweh

6/10

Black Messiah - Of Myths And Legends

7/10

Black Messiah - The Final Journey

8/10

Bornholm - Apotheosis

Ungarske Bornholm har skruet helt op for ambitionerne, men ned for aggressionerne

7/10

Dauþuz - Grubenfall 1727

Tyske Dauþuz fortæller os endnu en gang, at livet som minearbejder ikke er et godt liv

7/10

Dauþuz - Vom schwarzen Schmied

Tyske Dauþuz er kommet op af minen og ind i smedjen

8/10

Demonaz - March Of The Norse

7/10

Einherjer - Blot

8/10

Einherjer - Norrøn

7/10

Ensiferum - Unsung Heroes

9/10

Enslaved - In Times

9/10

Enslaved - Yggdrasil

8/10

Equilibrium - Erdentempel

Ventetiden værd

9/10