Shadowspawn spiller koncert på Raise Your Horns 2024.
Shadowspawn - Hope Lies Dormant

Hope Lies Dormant

Udkom

Type:Album
Genre:Death metal
Antal numre:11

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: 10/10 baseret på 1 stemme.

Det kører for dansk død - og nu blev det lige endnu federe!

Jeg sagde det først!!!

Yours truly har en lille trang til at løbe en jubelrunde i det ganske danske heavyland og råbe “Ha! Jeg kaldte den først!” Og det har jeg, fordi jeg selvfølgelig taler om de danske death-mestre Shadowspawn, der igen igen har begået et forrygende album. Både da de i 2014 udsendte demoen Promo 14, samt mini-albummet Ashes Of Sorrow året efter, gjorde undertegnede alle jer læsere opmærksomme på, at disse drenge skulle holdes øje med. Og jeg håber, I alle fortsat holder øje, samt lukker ørerne op til deres nye plade Hope Lies Dormant, for her kommer der eddersparkemig noget fed død!

Okay, jeg smider lige pralehatten op på hylden sammen med min selviscenesættelsestrang - jeg tror sgu ikke rigtigt, de klæder mig - og kommer igang med at skrive om det københavnske bands nye soniske bolle-sparker i stedet. I dette tilfælde ville det være det nemmeste bare at skrive samtlige synonymer for ordene “sublimt”, “fedt” og “fantastisk”, og så var den ged barberet. Men I, kære læsere, skal ikke snydes for en bare lidt mere grundig gennemgang af denne rigtig dejlige skive. Det fortjener alle parter. 

Det kilder alle de rigtige steder

Der har været lidt skiften rundt i lineuppet siden Ashes Of Sorrow, men der skal ikke herske nogen tvivl om, at Shadowspawn stadig spiller death med udgangspunkt i den klassiske thrash og good ol’ fashioned death metal. Med forholdsvis simple virkemidler såsom enkle, men stenhårde, riffs plus en tung og hamrende tight rytmesektion, spiller Shadowspawn op til mosh uden alt for mange dikkedarer. Her er ikke tale om dybe tallerkener, der bliver opfundet forfra, men derimod en frisk og meget let tilgængelig fortolkning af noget man kender. Og det holder!

Efter en flot intro i form af “Spawn of Darkness” får vi et glimrende billede af bandets forcer og kompetencer på nummeret “Helltaker”. Bandets kundskaber ud i dødsmetallens fabelagtige landskaber kommer dog endnu mere, og bedre, til udtryk på titelnummeret, der, med flere lag af klassisk death, en snert af melodød og et aldeles toneangivende riff, er en øjeblikkelig ørehænger.
På numrene “Savage” og "Forgotten” bliver det, om muligt, endnu tungere. Igen leveres der, via endnu flere sublime riffs, smadder med smadder på, og her skal med det samme bringes en advarsel: Der må ikke køres bil eller betjenes farlige maskiner til disse to skæringer! Så er det sagt. Dynamikken i numrene er lige så tonsende enestående som det lækre potente guitararbejde, der bliver lagt for dagen. Advar din nabo inden afspilning, ellers bliver det grimt til vejfesten!

Med fare for at remse for mange numre op på for få linjer, kommer der lige ét til - “Endless Suffering”. Hvis dette nummer ikke fremkalder myoser i nakken og/eller mosh hjemme i stuen, er ens heavy-hjerte simpelthen for svagt. Og sådan har jeg det generelt med store dele af pladen. Denne aldeles velproducerede og dejlige samling musik rykker og trykker alle de rigtige steder. Hvor bliver man dog stolt af, at lille Dannevang kan levere bands af denne kaliber.

Fantastisk præstation!

Den simple, men yderst effektive fortolkning af klassisk death tilsat thrash, lidt tech-metal og en slat groove er en sand fornøjelse at lytte til. Det er i særdeleshed de respektive riffs og den sublime dynamik, der danner fundamentet for den skønne lytteoplevelse, som Hope Lies Dormant i sandhed er. Virkemidlerne og numrenes opbygning er måske ikke de mest banebrydende, man nogensinde har hørt, men det er simpelt og tilpas varieret, og det gør musikkens udtryk og intensitet hamrende potent og effektfuld. Måske gør Shadowspawn i virkeligheden ikke ret meget anderledes sammenlignet med så mange andre, men det de gør, gør de hamrende effektivt. Ni flotte kranier og en masse respekt herfra.

Tracklist

 1. Spawn of Darkness
 2. Helltaker
 3. Hope Lies Dormant
 4. Savage
 5. State of Decay
 6. Forgotten
 7. Endless Suffering
 8. Grey in Design
 9. Temple of Temptation
 10. Souls in Solitude
 11. Detrimental