Metallica - Hardwired... to Self-Destruct

Hardwired... to Self-Destruct

Udkom

Type:Album
Genre:Thrash metal
Spilletid:77:26
Antal numre:12

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: 7,4/10 baseret på 9 stemmer.

Ja, man tror næsten, at det er løgn, men Metallica har efter otte år lavet noget nyt!

The day that never comes

Det er ubeskriveligt angstprovokerende at sidde med den helt nye Metallica-skive; det er som Moses, der kommer ned ad bjerget med de ti bud. Der er blevet lovet guld og grønne skove, så nu er det knald eller fald. Man tør næsten ikke sætte skiven på, for forventningerne er over det hele – er det et mesterværk, eller er det en fadæse, eller værst af alt: Er det bare en middelmådig skive fra fire 50-årige mænd, der ikke aner, hvad de laver?! De tre singler, som bandet har sendt ud, gav et indtryk af, at bandet var sådan lidt over det hele. Der var noget standard 1-2-3-amok-thrash, der var sing-a-long med ørehængende riffs, og der var hyldest-melodier til Iron Maiden og de andre gamle englændere, så hvordan er helhedsudtrykket?

They grow up so fast…!

Hardwired… To Self-Destruct er en speciel plade, der har lidt af det hele – altså på den fede måde! Dengang tilbage i 1996-97, hvor de udgav Load og ReLoad, fik de på puklen for at være blevet for kunstneriske og ekspressionistiske; Hetfield forklarede sig med, at sådan lyder Metallica, når det ikke er ham, der er ved roret, men Lars og Kirk. Hvis Hetfield havde været ved roret tilbage i midthalvfemserne, så havde Load og ReLoad nok lydt mere som Hardwired… gør. Hardwired… To Self-Destruct mixer den sådan mere eksperimenterende og bluesede lyd fra Metallicas senhalvfemserperiode med den livsglæde, gåpåmod og genopdagelse af deres rødder, som vi hørte på Death Magnetic fra 08. Man er ikke i tvivl om, at det er Metallica, der har lavet denne plade, for man kan høre alle de Metallica’er, de har været igennem deres 33-årige karriere. Igennem de 77 minutter, som pladen tager, kan man tydeligt høre bidder fra de mange musikalske eventyr, bandet har været igennem – ulig Death Magnetic, der mere havde fokus på, at det skulle være 80’er-Metallica, bare sat i 00’erne. Jeg var stor fan af Death Magnetic i 08, fordi det var et album, der beviste, at bandet stadig levede, og at de stadig kunne lave musik, der rykkede. Death Magnetic var et statement om, at ”Hallo! Der er altså en grund til, at vi er de største! YEAH!”. Hardwired… er ikke på samme måde et statement; det er mere et værk, der siger, at nu er Metallica blevet voksne. De hviler 100% i sig selv og tør nu lave præcis det, de selv vil, og hvis du ikke kan lide det, så vælger jeg at hive et nyere Hetfield-citat frem: ”I don’t give a fuck”.

But we will never stop, we will never quit, ’cause we are Metallica!

Så altså, vi står overfor et stærkt og selvstændigt Metallica-album, der oser langt væk af kunstnerisk frihed og ingen fan-service-forpligtelser; det er 12 sange, der er lavet af Metallica, til Metallica. Man kan derfor også tydeligt høre deres egne yndlingsbands i de mange numre; Black Sabbath, Lynyrd Skynyrd, Thin Lizzy, ZZ Top og Iron Maiden går rent igennem på de mange numre, og det virker. Dog bliver nogle af de senere numre, som “ManUNkind”, “Am I Savage?” og “Here Comes Revenge” måske lidt lange i spyttet, og lyder alle mest af alt lidt som den samme Black Sabbath-sang, men de vokser på en, ulig andre sange som fx “Moth Into Flame”, der gik rent ind i første hug. Konklusionen må være, at det alt i alt er en stærk og selvstændig udgivelse med en hel del variation og masser af energi. Den har sine mangler, fx savner jeg lidt en power-ballade a la “Fade to Black” og så måske en hjernesmeltersolo fra Hammett af, men omvendt er det en fornøjelse at sidde med noget nyt Metallica. Trods manglerne er det ligeledes en fornøjelse at kunne høre, at dette er en plade, der er skabt udelukkende fordi, Metallica selv ville skabe den. Om man kan lide den eller ej, så er den en hyldest til den kunstneriske frihed og selvstændighed. Det er slutteligt også en plade, der viser, at Metallica altså lever endnu, og at de næppe har tænkt sig at stoppe med musikken lige foreløbigt.

Tracklist

 1. Hardwired (cd1)
 2. Atlas, Rise! (cd1)
 3. Now That We’re Dead (cd1)
 4. Moth Into Flame (cd1)
 5. Dream No More (cd1)
 6. Halo On Fire (cd1)
 7. Confusion (cd2)
 8. ManUNkind (cd2)
 9. Here Comes Revenge (cd2)
 10. Am I Savage? (cd2)
 11. Murder One (cd2)
 12. Spit Out the Bone (cd2)

Kommentarer (15)

Nohands

Indlæg: 5

Nye CD'ere - jeg savner Fona og TP musikmarked!

Tænk hvis man i morgen kunne gå ind i en butik og købe denne CD'er. Men i hele København og omegn er der ingen butikker der sælger nye CD'ere. Utroligt! Lyden på Spotify bliver altså aldrig det samme. For slet ikke ved at tale om glæden ved impuls-shopping :-)

Nikobuko

Du kan altid finde de nye

Du kan altid finde de nye cder hos sex beat records på Studiestræde i kbh. Der køber jeg altid selv. Mvh

Nohands

Indlæg: 5

Shopaholic savner TP musikmarked

Tak! - det vidste jeg ikke. Der må jeg straks forbi

LimeyBastrd

Tak

Tak, det vidste jeg ikke.

Mads Hammer

Mads Hammer

Tidligere anmelder

Indlæg: 1

Få dig en HTC 10, et par fede

Få dig en HTC 10, et par fede hørebøffer, drop spotify og tag Tidal Hi-fi i stedet ... så garanter jeg dig en lydoplevelse et godt stykke over CD-kvalitet :-)

Nohands

Indlæg: 5

Føtex solgte ganske rigtigt

Føtex solgte ganske rigtigt Metallica (og skummetmælk!). Fed CD'er! Nu skal jeg i næste uge købe mig fattig i Studiestræde. Det er rigeligt med nye ting i mit liv lige nu :-) men rådet er modtaget ...

Carsten Hansen

Mads Hammer

Tidal Hifi kører FLAC på 16-Bit og 44.1 kHz, fuldstændig det samme som CD, så jeg kan ikke se der skulle være nogen forbedring af kvaliteten fra CD'er.

Arffmann

Føtex

Ja jeg ved godt det ikke er en gammeldags hyggelig pladebutik. Men den nye Metallica kan købes i Føtex fra i morgen fredag. Ja såmænd. To økologiske skunmetmælk og den nye Metallica tak :-) \m/

Nohands

Indlæg: 5

:-) Vigtig information som

:-) Vigtig information som jeg vil benytte mig af i morgen. Tak!!!! (Og så må jeg bare drømme mig tilbage til the good old days).

Andreas S. Christensen

Hvordan kan man glemme!

Udemærket anmeldelse i sin helhed.
MEN er dog noget skuffet og en smule irriteret over, at man nævner en del bands som Metallica blev inspireret af og hylder på den nye skive - men man glemmer at nævne Motorhead og ikke mindst nummeret Murder One som er en hyldet til netop dette legendariske band og ikke mindst Lemmy Kilmister.
Man undrer sig!

Ja

Nej

Konge album!

Hans Meinert

Pladebutik

Er man i Roskilde kan jeg varmet anbefale pladebutikken Vinylfreak http://www.vinylfreak34.dk/417047574
og så som tidligere nævnt Tidal streming

Arffmann

Jeg har ikke været i Føtex endnu.....

Jeg vil jo gerne høre den nye Metallica. Men gør det ikke lidt ondt at høre den ud i et? Er det 77 min. den er? Shit det er langt er det ik'

Nohands

Indlæg: 5

Studiestræde, Roskilde og Føtex er det nye shit

Jo, den er lige lang nok at høre ud i en køre :-) men Ismå bider er der megen lækker metal at høre. Så tag du bare i Føtex.....

Jesper Beck

Jesper Beck

Tidligere anmelder

Indlæg: 46

Kedelig i længden??

Jeg bryder nok vandende med dette indlæg, men modsat Hr. Pichard så er jeg langt fra imponeret over dette udspil fra Metallica.
Jo her er sku' nogle fede toner og riff...... og så et par fede metal numre......men 77 min. er lige lang tid nok specielt når der ikke er den ene øre basker efter den anden....... Det bliver blot baggrundsstøj i længden og kedeligt.

At Metallica selv har valgt at producer i deres eget studie, mener jeg er et kæmpe minus!
Der mangler simpelthen selvkritik på pladen og flere numre kunne let havde været undladt. Det er simpelthen bare fyld. Det er som om at Metallica hviler for meget i deres egen succes, hvor de i stedet for nok skulle have haft en tredje part med ind over.

Dog er problemet også, at når vi snakker Metallica så er forventninger skyhøje, og det er altid op af bakke når disse skal indfries.

Personligt er jeg selv til det tidlige Metallica og det faktum laver "Hardwired" ikke om på!

6 kranier fra mig til dette middel udspil fra Metallica, som jeg ikke har specielt travlt med at få hentet i Føtex.........

"fobrehodl fro stjavefel"

Jesper Beck gav Metallica - Hardwired... to Self-Destruct 6/10.