Interview med ROT AWAY

ROT AWAY ROT AWAY

Med 'Nothing is Good' har københavnske ROT AWAY udgivet et af årets mest interessante album – og så er det endda en debutplade! Derfor tog vi selvfølgelig en snak med de danske hardcoredrenge. Læs med her, hvor de blandt andet fortæller om inspirationskilder og udfordringer og giver et indblik i skabelsen af 'Nothing is Good'.

Der sidder måske et par stykker derude, som endnu ikke kender ROT AWAY. Vil I kort præsentere jer selv og måske også fortælle, hvordan bandet opstod?
ROT AWAY består af Jonathan på vokal, Andreas på trommer og backing-vokal, Ole på bas og backing-vokal samt Christian på guitar og backing-vokal. Bandet opstod, da Christian havde været til Grøn Koncert i Valbyparken i 2019. Her valgte han at ringe til Ole i fuld tilstand og spørge, om de ikke skulle starte et band. Et par uger efter var der skrevet tre demoer (den første ep), og da Andreas fik nys om dem, tilsluttede han sig også. Andreas viste det til Jonathan, som også gerne ville smage en bid af smadderkagen. Det var vist sådan, ROT AWAY opstod.

De tre demoer blev i 2019 udgivet som ep’en Rot Away, og nu er I klar med debutalbummet Nothing is Good. Er der noget, I bevidst har gjort anderledes eller fokuseret mere på nu, end I gjorde på ep’en?
På ep’en var musikken meget inspireret af de første udgivelser fra blandt andet svenske Grieved, No Omega og Oak. På Nothing is Good er vi blevet mere inspireret af bands som Brutality Will Prevail, Power Trip, Expire og Backtrack. Hvor ep’en fremstår mere kaotisk, prøvede vi at gøre sangene på Nothing is Good mere ’strømlinede’. Altså mere med en rød tråd.

Stødte I på nogen særlige udfordringer i forbindelse med at komponere eller indspille Nothing is Good?
Vi havde skrevet 10-11 sange, før coronapandemien ramte, men vi skrottede stort set dem alle sammen, da Danmark lukkede ned. I to-tre måneders isolation blev der skrevet ni nye sange, som vi indspillede samme sommer sammen med et gammelt nummer. Indspilningen gik strygende. Vores producer, Peter Hove, gjorde det legende let at indspille. Vi havde en Peavey 5150-forstærker, der brændte sammen, da vi skulle indspille guitar, så hele pladen er primært indspillet med en Marshall JCM800.

Hvad synes I, er lykkedes allerbedst på albummet?
Det hele. Vi er pissestolte af det stykke arbejde, vi har lavet. Vi kunne dog ikke have gjort det uden Peter og Ulf Hove!

Nummeret ”Graves” skiller sig ret tydeligt ud fra de øvrige på Nothing is Good, fordi det er længere, mere atmosfærisk og nærmest post-metallisk i sit udtryk. Hvad var tankerne bag det nummer?
Tanken var, at vi gerne ville smide en ’heroin blues’ på albummet, som kunne give et pusterum fra al den massive smadder, der ellers er at høre på albummet. Det er lidt en hyldest til bands som Brutality Will Prevail og Birds in Row, som også skriver sådanne atmosfæriske numre.

Skæringen ”Prøv igen” skiller sig også ud, fordi den er dansksproget. Er det noget, I vil arbejde videre med fremover – altså danske tekster?
Det var lidt for sjov, at ”Prøv igen” blev på dansk. Det var den sidste sang, der skulle indspilles vokaler til, og der var ikke blevet skrevet tekst til den den dag, den skulle indspilles. Jonathan og Andreas fik så det, der senere skulle vise sig at være en pissegod idé, og skrev så teksten på dansk. Det var Ole og Christian ikke helt med på i starten, da de mente, at det var lidt bøvet. Det er det også på mange punkter, men det holder fandeme. Om der bliver skrevet flere dansksprogede sange, må tiden vise.

Nothing is Good har høstet en masse gode anmeldelser, blandt andet fik den flotte otte ud af ti kranier her hos Heavymetal.dk. Har I oplevet nogen interesse fra udlandet endnu?
Vi er blevet spillet på diverse radiostationer rundtomkring i verden, så det virker da, som om at der lige så stille begynder at blive vist interesse!

I har fortid i blandt andet Scarred by Beauty, Northern Blues, EVRA og Hexis. Har I kunnet trække på nogle af de erfaringer i forbindelse med etableringen af ROT AWAY og udarbejdelsen af debutalbummet?
De erfaringer, vi hver især har fra tidligere bands, har hjulpet os med hensyn til, hvordan vi gerne vil komme fremad, men det er altid en udfordring at starte et nyt band. Måske har det skåret nogle dage af indspilningstiden og fjernet noget sceneskræk.

I oktober sidste år skrev I kontrakt med det nystartede pladeselskab Last Mile Records. Hvordan kom det i stand?
Vores labelmanager, Jimmy, havde fået nys om os, måske i forbindelse med booking af Næstved Metalfest. Han var i hvert fald meget ivrig efter at få os som det første band på sit nye pladeselskab. Vi er jo bare glade for interessen. Jimmy er pissegod at arbejde med, og han knokler hårdt for at få ROT AWAY ud i æteren!

Hvad er næste skridt for ROT AWAY?
Udgive album i hvert fald! Så skal vi ud at spille nogle shows og få folk til at stagedive. Måske udgive noget ny musik og tage på en lille turne. Hvem ved?

Vi krydser fingre for det hele – og tillykke med udgivelsen! Tak for jeres tid.