Marduk spiller koncert i Eksercerhuset, Fredericia .
Marduk - Memento Mori

Memento Mori

· Udkom

Type:Album
Genre:Black metal
Antal numre:10

Officiel vurdering: 7/10

Brugervurdering: 8,5/10 baseret på 2 stemmer.

Alle gode gange 15!

Marduk behøver absolut ingen introduktion. Siden 1992 har denne svenske kampvogn tonset derudad og lagt alt, den mødte på sin vej, øde med sin hæsblæsende og bombastiske black metal, og nu, efter et mellemrum på fem år, er album nummer 15 landet. Så find nittebæltet og de sorte støvler frem, for nu skal der marcheres til tonenerne af maskingeværstrommer og helvedes ild!

Kulsort dødedans

Da Viktoria udkom tilbage i 2018, kvitterede vi med hele ni kulsorte kranier. Langt hen ad vejen kunne jeg nemt genbruge hele passager fra anmeldelsen af det album, da de beskrivelser af Marduk deri stadig gælder på Memento Mori. Det er stadig black metal med et overvejende fokus på aggression, ødelæggelse og ekstremitet. Den største forskel på dette album nummer 15 og en stor del af Marduks bagkatalog er, at bandets så berømte/berygtede Anden Verdenskrigs-fascination ikke er at spotte. Om det skyldes, at bandet endeligt blev trætte af at blive kaldt nazister, er svært at sige, men påfaldende er det dog.

Men uanset årsag så er der ingen spor af tyske kampvogne, SS-referencer og armspjæt at finde på Memento Mori; i stedet er vi tilbage til noget mere klassisk og sædvanligt indenfor genren, nemlig døden. Samtlige ti numre på albummet håndterer dette uundgåelige emne, dog med den sædvanlige Marduk-metodik – så du skal næppe spille et nummer som ”Coffin Carol” til mormors begravelse.

Memento Mori er et af de mere melodiske Marduk-album i længere tid, hvilket især bliver understreget af Morgans guitararbejde. Et nummer som ”Charlatan” er jo nærmest en sjæler ud fra Marduk-standard, hvilket fungerer som en udmærket ganerenser imellem de mere hæsblæsende numre som ”Shovel Beats Sceptre” og førnævnte ”Coffin Carol”. Men ikke nok med, at det er en af de mere melodiske Marduk-udgivelser i årevis, så er det nok også den mest velproducerede udgivelse, de nogensinde har kreeret – bare sammenlignet med Viktoria er det tydeligt, at der er kommet mere dybde i lydbilledet. Men det til trods kunne man nemt spille de to album i rap og tænke, det bare var ét langt voldsorgie, for trods alt dette, ja, så er Marduk immervæk stadigvæk Marduk.

Det største problem med Memento Mori er dog længden; ikke fordi et album på 40 minutter er specielt langt, men der er tilpas meget fyld på albummet – og det kunne have brugt en trimning, så det f.eks. havde stået lige så skarpt som forgængeren, der varede lidt over en halv time. ”Red Tree of Blood” og ”As We Are” kunne nemt være blevet skåret fra; de gør ikke andet end at fylde, og ligeså ville det have betydet, at albummet lukkede med ”Year of the Maggot”, som er et af de stærkere numre på pladen, der så ville være sluttet med et brag i stedet for et fesent fade-out.

Memento Marduk

Memento Mori er måske ikke den mest originale albumtitel nogensinde, hvilket også kan siges om albummet sådan helt generelt. Men Marduk har aldrig forsøgt sig med at være den slags band, der konstant skal genopdage sig selv. De ved, hvad de kan, de ved, hvad de vil, og så kan resten ellers ryge og rejse – og gerne i en fandens fart. Så husk, at du skal dø, og husk, at Marduk altid vil lyde som Marduk!

 

Tracklist

  1. Memento Mori
  2. Heart of the Funeral
  3. Blood of the Funeral
  4. Shovel Beats Sceptre
  5. Charlatan
  6. Coffin Carol
  7. Marching Bones
  8. Year of the Maggot
  9. Red Tree of Blood
  10. As We Are

Kommentarer (7)

jansovig_30240

Indlæg: 11

Trist karakter

Altså, sidder I og hører musikken på en gammel udtjent ghettoblaster, eller hvad er der mon galt med jeres musiksmag? Marduk har lavet et af deres bedste albums nogensinde, og så får den en 7'er og med den ekstra blasfemiske kommentar, at de to sidste numre på albummet er overflødige - wtf! :-)
De fleste andre internationale anmeldelser giver typisk mellem 8,5-10. Ikke sært at scenen i Danmark er så lille, når det største danske blad konsekvent giver lave karakterer til alle de største black metal bands. Måske på tide at få kalibreret jeres pointgivning? I øvrigt ligner Viktoria og Memento mori slet ikke hinanden - i hvert fald ikke mere end Show no mercy og Hell awaits ligner hinanden. Glæder mig allerede til seksteneren!

jansovig_30240 gav Marduk - Memento Mori 10/10.

Jonathan Pichard

Anmelder

Indlæg: 50

10-4

Nå.

jansovig_30240

Indlæg: 11

I kan også lave en standard e

I kan også lave en standard e-mail, hvor I hver gang I modtager en klasisk/"trve" black metal skive, takker for modtagelsen, og foreslår at bandet i stedet bør satse på en EP og dermed skrotte den fremsendte fulde cd. Jeg tror de fleste bands vil se taknemmeligt på jeres store indsigt og kløgt - og acadabrada vil der i fremtiden kun udkomme EP'er hvis det er et "trve" black metal band. Ha ha :-)
Alternativt skal I holde jer til genrer, I kan holde ud at høre på.
Endelig er det ret latterligt, at anmelder insinuerer, at Marduk skulle være infiltreret i nazi-miljøet. Det er vist udelukkende fordi de dykker så dybt ned i 2. verdenskrig, at den fortælling skulle være opstået. Pinligt at heavymetal.dk kører med på den bølge.

jansovig_30240 gav Marduk - Memento Mori 10/10.

Jonathan Pichard

Anmelder

Indlæg: 50

Zzz

Det eneste pinlige her, er at du ikke har andet at lave.

jansovig_30240

Indlæg: 11

Gider kun at kommentere på

Gider kun at kommentere på det, fordi det ligger mig meget på sinde, at de gode black metal udgivelser får ordentlige og fair anmeldelser, og lige præcis fair anmeldelser halter det med hos jer. Ellers alt godt.

jansovig_30240 gav Marduk - Memento Mori 10/10.

jansovig_30240

Indlæg: 11

I misforstår

..mig vist. Det er da fint at I har givet DHG 10/10, men det er jo også snarere post black, eller hvad man nu skal kalde det. Det jeg bliver lidt træt af, er at heavy.metal.dk tilsyneladende har gjort det til en sport, at kalde alt moderne black metal (inklusiv Tsjuder, Minenwerfer, Marduk, Satanic Warmaster) for trve og bruger det som et skældsord i stedet for at tage det seriøst. Black metal behøver vel ikke at være progressivt, post, eller atmosfærisk for at være godt. Solid hård black metal kan skam også være nyskabende, tag fx Marduks sidste mange albums. De er virkelig alle meget forskellige. Og jeg skal nok lade være med at skrive mere - og jo, jeg har masser andet at lave :-)

jansovig_30240 gav Marduk - Memento Mori 10/10.