Cult Of Luna - Vertikal

Vertikal

· Udkom

Type:Album
Genre:Post-metal
Antal numre:9

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: 10/10 baseret på 1 stemme.

Når metal bliver kunst

Post-metalbandet Cult of Luna er efter fem års pause tilbage med et nyt album kaldet Vertikal. Bandet som kommer fra Umeå i Sverige, har efterhånden femten år på bagen, og har nu seks skiver på samvittigheden med Vertikal. Efter deres sidste album Enternal Kingdom havde bandet en intens tourné, som endte med at strække sig i flere år. I 2011 hev bandet stikket ud for at koncentrere sig om et nyt album, og det er ud af disse anstrengelser Vertikal er kommet.

Lyden på Vertikal og generelt lyden fra Cult of Luna er en sjov størrelse. Den emmer af klassiske sludgeelementer, mange elektroniske elementer samt en hæs, råbende vokal. Derudover skaber keyboardet en underlæggende symfonisk lyd, hvilket giver musikken et truende og dystert præg. Albummet er, ifølge bandet selv, inspireret af Fritz Langs klassiske science fiction film "Metropolis", hvor det især er filmsekvenserne af maskineri, rene lineære strukturer og gentagne sekvenser bandet gør brug af. Derudover er det også film som "Blade Runner", der har inspireret bandet. Det kommer især til udtryk på et nummer som "The Sweep", hvor man får billeder af maskinerier og tandhjul ind i bevidstheden. Derudover er de rene lineære billeder hørbare på et nummer som "Mute Departure", hvor strukturen er meget klar for, hvornår de enkelte instrumenter skal falde ind, og hvordan deres tonebillede skal være.

I det hele taget er Vertikal bygget op af en meget stram struktur, og ikke meget er overladt til tilfældighederne på numrene. Som lytter får man ret hurtig en fornemmelse af, hvordan numrene er bygget op, og det virker på mig som om, at numrene følger en rationel linje, som ikke kan være anderledes.

Vertikal er et album, som rummer af god stemning og mentale billeder. Cult of Luna er et af de bands som formår at skabe musik, der går udover grænsen for musik og til decideret kunst. Albummet er bestemt ikke let at lytte til, og det kræver opmærksomhed, og jeg tror, at man skal være af en bestemt karakter for at få det hele ud af albummet. Som en god film eller teater er der mange måder at tolke albummet på, og skiven kræver mange gentagelser og opmærksomhed for at få det fulde udbytte. Hvis man så giver den det, er der utroligt meget at hente på Vertikal.

Her er I: The Weapon fra skiven.