Interview med Vanir

Vanir2

I forbindelse med deres nye og femte album, Allfather, har vi fået os en snak med Vanir. Vi kom ind på alt lige fra nordisk kultur over musikalske inspirationskilder til Manowar. Vanir er et band med noget på hjerte, og deres passion for at skabe musik er ligeså stærk i dag, som den var, da de startede.

Vikinger og nordisk mytologi har fyldt meget i popkultur de sidste par år med både tv-serier, film, computerspil osv. Tænker I, at den ekstra opmærksomhed gør noget godt eller skidt for den nordiske kulturarv?

Det kommer an på så meget. Det er klart, at et kommercielt fokus på enhver kultur kan udvande dennes originalitet. Det er noget, vi selv har været meget fokuserede på, hvorfor vi også prøver at holde os til historisk tekst-materiale. Men ift. den nordiske kulturarv, så tænker jeg faktisk, at den er blevet stærkere af det, forstået på den måde, at danskerne i højere grad tager den til sig, end de fx gjorde for bare 10-20 år siden. Et fokus på vores fælles kulturarv styrker jo også de grænser, vi bruger til at definere, hvad der ikke hører til den. Dertil så er det jo med til at styrke den danske kulturscene generelt udenlands, og det er jo også fedt.

Apropos nordisk kulturarv – hvis vi ser på mange andre lande, hvor en monoteistisk religion har slået sig ned, kan det være svært at finde spor af den oprindelige tro og kultur. Men den nordiske er her stadig små 1000 år efter – hvordan og hvorfor, tror I, at dette er tilfældet?

Der er nok flere grunde. Dels så er vi relativt små samfund i de nordiske lande. Dette kan jo kulturelt betyde, at vi enten ”sælger” os selv hurtigere ud til andre kulturelle bidrag, hvilket vi også har gjort – se fx halloween. Men jeg tror også, det kan bevirke, at man er mere fokuseret på at holde fast i den man er, det ophav man har, fordi man hurtigt kan få sin kulturarv visket bort af store kulturelle påvirkninger. Derudover så er det jo en kultur, som, meget lig dit første spørgsmål, har været brugt kommercielt i mange år i nyere tid. Jeg tror, at det, sammen med hele globaliseringen, som jo kun er blevet større, bevirker, at vi bliver meget mere fokuserede på, hvem vi er og har været, end de fx har været det i 1600-1700 tallet, hvor kristendommen stod meget stærkere som eksempel. Hele sidste del af det tyvende århundrede med bl.a.”new age- bølgen” har også bevirket, at de religiøse bastioner har måtte dele pladsen med et utal af religioner, bevægelser og ideologier, og det giver mere plads til bl.a. dyrkelsen af fx vikinger og asatro.

Hvis I skulle pege på tre bands, der har dannet grundlag for jeres musik og stil, hvem ville I så pege på?

Helt sikkert Amon Amarth – som sikkert ikke er en overraskelse. Og så har hele folkemetal-bølgen jo generelt været inde over Vanir for en 10 år siden, da vi startede – heriblandt bands som Fintroll og Turisas. Det er vi jo så gået lidt væk fra, men det er stadig i vores historie. Dernæst har bands som Unleashed, Immortal, hele den svenske dødsscene og til dels også enkelte bands fra power-genren været steder, vi har kigget.

Allfather er jeres femte album, hvordan vil I selv beskrive det?

Allfather er på mange måder et sigte efter at forene gammel og nyt Vanir. Vi vil med denne plade skabe vikingemetal, som man kender det uden at gå på kompromis med, at vi ønsker at prøve forskellige ting af. Så på den ene side forventeligt og på den anden side noget helt andet.

Den danske metalscene har virkeligt haft nogle gyldne tider på det sidste med masser af omtale både nationalt men også internationalt. Hvad tænker I om det?

Det er altid fedt, når det går godt med danske bands i udlandet, det skaber fokus på scenen som gavner alle. Så win/win og fedt for dem, der kommer ud over stepperne!

Hvorfor lige et Manowar-cover?

Lidt et tilfælde, vi fjollede rundt med nummeret til en øver (pga. dens navn Thor), og så lød det sgu da meget fedt med lidt mere nos i den. Så det fik den. Derudover er det altid sjovt at tage gamle numre og give dem nyt liv. Og vi tænkte, at netop det nummer måtte da om noget gøre sig godt som vikingedød.

Oprindeligt var alle jeres sange på dansk, men nu foregår det primært på engelsk. Hvad var årsagen til dette skift? Og hvad kan metal på dansk kontra metal på engelsk?

På Allfather har vi forsøgt at gøre det 50/50. Årsagen til, at vi gik over til engelsk i en periode, var bl.a. efter ønske fra vores lyttere, men også for kunstnerisk at prøve det af. I dag er det ret tilfældigt, om det bliver dansk eller engelsk. Det handler meget om, hvad inspirationen er, og hvordan den kommer. Men vi vil altid have danske tekster. Vores modersmål er en vigtig ting for os, og det holder vi fast i.

I har snart været et band i ti år, har I nogle jubilæumsplaner?

Det er lidt sjovt. Det er der flere, der har henvendt sig med her op til udgivelsen af Allfather, og svaret er ja og nej… Vi arbejder på et projekt pt., da 2019 også er jubilæumsår for noget andet stort for vor lille nation. Så det bliver lidt vores bidrag og fejring, om man vil. Så vi håber, at det projekt lander.

I har lige udgivet jeres nye video Fejd. I skriver selv, at netop denne historie om Harald og Sven  er meget vigtig for dansk historie – hvorfor?

Den er vigtig for datidens historie, bl.a. fordi Harald og Sven ville i to forskellige retninger for landet. Man kan jo ikke spå om fremtid eller tro, man ved alt om fortid, men spørgsmålet er – ville slaget ved Svold været sket under Harald? For så ville den norske konge jo ikke været taget af tronen og nationerne forenet. Ville vi have invaderet England i så stor en skala, som vi gjorde under Tveskæg? Sikkert ikke, og hvad ville det have betydet for dansk økonomi på den tid, for ikke at sige den kultureksport, der måtte have fulgt med, samt det faktum at hans søn Knud den Store blev konge af England efter sin fars død.

Hvad er planerne for Vanir nu?

Vi skal promovere Allfather, og så må vi se, hvad der så dukker op af ideer til evt. kommende projekter. Men for nu skal vi hylde vores kulturarv, som du skrev i starten! Og hylde Alfaderen Odin!

Skål! Horn! Og tak for ordene!