Interview med Slet Det

Slet Det Foto: Silas Andersen

For godt halvandet år siden udgav Slet Det deres andet album, Krop & Sind. Pladen var intet mindre end fremragende, og bandet er nu i studiet igen. Vi fangede dem til en lille snak.

Sidst vi snakkede med jer, var I ved at indspille forrige album, Krop & Sind. Siden har I udgivet et album med rekonstruerede versioner af nogle af jeres numre samt fået et nyt medlem. Hvor er Slet Det nu i forhold til for blot et par år siden?

Mikael:
Slet Det er et helt andet sted … Da vi sidst snakkede, var alt i gang og på vej, nyt album, koncerter i kalenderen og planer for fremtiden. Alt dette blev dog stoppet fra den ene dag til den anden. Henrik og jeg var nødt til at træffe den hårde beslutning om at stoppe samarbejdet med de nu to tidligere medlemmer på det værst tænkelige tidspunkt. Men der var ingen vej udenom, vi var ikke enige om, hvad vi skulle, og uden at gå i detaljer, så blev vi bevidste om, at vores værdigrundlag og forestilling om hvordan man behandler andre mennesker, var langt fra hinanden, særligt for en af dem.

Ærligt, så har vi aldrig været et band som sådan, de fik muligheden for at deltage i Henriks og min vision om at lave noget unikt på dansk, og da deres andre bands var i dvale, ja, så var de interesseret. Vi har altid vidst, at der var en udløbsdato på den konstellation, den kom bare på et ubelejligt tidspunkt.
Så Henrik og jeg blev en duo, albummet kom ud, og ærligt tænkte jeg, at det var det, game over ... men hele vores dna handler om ikke at give op uanset udfordringerne.

Og der kom Torben, min gode ven, som jeg har brugt virkelig mange timer sammen med, både privat men også i forbindelse med indspilning af albummer med hans andet band, Magnified Eye, vi går langt tilbage.
Han kom med kunstigt åndedræt og hev os op, han var interesseret i at lave musik med os, men det krævede også, at Henrik og jeg igen hankede op i os selv. Det var første skridt imod et nyt Slet Det, en reel trio, hvor alle ville og skulle bidrage til det at skabe musik.
Næste skridt var kort fortalt ’Rekonstruktion’, uden det album havde vi ikke eksisteret i dag. Omverdenen er sikkert rimelig ligeglad men for os var det en streg i sandet, frigørelse fra alle de kasser, vi var blevet puttet i, og en lakmusprøve på om vores lyttere kunne følge os, uanset hvor vi ville bevæge os hen ... og det ville de fleste, heldigvis.
Vi fandt ret hurtigt hinanden, et nyt fællesskab og en helt ny tilgang til det at lave musik som en trio. Næste udfordring var at finde en trommeslager, og ret hurtigt besluttede vi os for, at det skulle vi ikke nu, vi skulle skrive musik, skabe et album og så efterfølgende finde ud af, hvordan vi ville løse trommedelen. På det tidspunkt var det virkelig svært at lukke flere ind i boblen.

Henrik:
Ja, vi er nu nået endnu et skridt ind i en større musikalsk udvikling. Vi har fået et bredere perspektiv på sangskrivningen. Ikke mindst i forbindelse med at Torben er blevet en del af bandet. Men også omkring arrangementerne som særligt Mikael tager sig af. Vi har altid været et “ingen regler”-band, men alligevel har vi fået mere dyb tilgang til sangskrivningen. Og ikke mindst udvidet vores musikalske kompetencer og tankegange.

Torben:
Vi er netop nu en fasttømret enhed med venskabsbånd, der rækker langt tilbage i tiden. Det er med til at facilitere et kreativt musikalsk frirum, hvor vi har godt indblik i hinandens musikalske baggrund, og vi finder et naturligt fælles fodslag.

Mikael:
Og heldigvis ’fandt’ vi alligevel Peter, en af mine gamle venner, som jeg forsigtigt kontaktede for at tage en føler på, om han kunne være interesseret i at indspille et album med os. Ikke andre forpligtelser, en ting ad gangen, føles det rigtigt, så tager vi den derfra. Det ville han heldigvis gerne, det er den korte historie, men det er der, vi er nu. Slet Det indspiller nu nyt album, og vi vil engang kigge tilbage og tænke, at dette var det optimale ’hold’, måden vi tænker på, de musikalske forskelligheder kombineret med lighederne skaber den perfekte storm ... bare vent og se.


Foto: Silas Andersen

I er i gang med at indspille en ny plade. Kan I fortælle lidt om den?

Mikael:
Vi er endelig i gang med at indspille vores mest ambitiøse album, det har taget 14 måneder at skrive, det længste vi nogensinde har brugt på at skrive et album. Vi har aldrig været så forberedte og så opsatte på at lave noget, som vi kan gå i graven med.
Musikalsk har vi flyttet os, vi er ikke længere i den kasse, man vil kalde ’traditionel’ metal, vi har bevæget os over i den alternative kasse. Men vi har også på både ’Start Forfra’ og ’Krop & Sind’ brændt det ned hver gang, det er bevidst, at de to albummer slutter, som de gør, et statement om, at vi ikke kommer til at lave sådan et album igen, patienten er død, videre.

Da vi startede indspilningerne i Lundgaard Studios, sagde Peter, at han syntes, at vores sangskrivning var modnet rigtig meget. Først var jeg sådan lidt, er det en kritik af vores tidligere albummer, men ret hurtigt kunne jeg godt følge ham, der er en markant evolution og modning i forhold til det, vi har lavet før. Vores identitet er blevet mere markant, særligt fordi vi har fået to musikere ombord, som har meget mere at byde på, og som passer meget bedre ind i det, vi gerne vil, men også fordi vi er endnu mere frigjorte, i forhold til hvad vi kan og vil.
Det musikalske tema, hvis der er sådan et, er måske færre restriktioner og mere tillid til, hvor musikken tager os hen. Vi prøver ikke bevidst at skrive numre, som skal passe ind i en bestemt kasse eller et bestemt image, for at vi kan tage på tour med et bestemt band ... det er vi fuldstændig ligeglade med.

Henrik:
Jeg har i langt større grad ladet mig inspirere af stemninger end tidligere. Ladet riffs og sangskrivningen vokse ud af det og ikke blot set riffs som riffs. Og igen har det, at Torben er kommet med, og de ideer og tanker, han har bidraget med, givet rigtig meget inspiration. Når det er sagt, så er det stadig enormt vigtigt for mig, at sangene er bygget op omkring hooks og riffs, som virkelig holder i længden, og det har og vil altid være en grundsten i min sangskrivning.

Torben:
Vi har arbejdet ud fra et mantra om at dyrke det musikalske frirum og lade kreativiteten få frit spil i musikken. Ikke lade os binde af en specifik genre eller specifikke inspirationskilder. Mere en søgen efter det dynamiske og organiske i tilblivelsen og udførelsen af numrene.

Mikael:
Og så det at vi har valgt at indspille størstedelen af albummet i Lundgaard Studios, det er et klart valg og signal om, at vores kunstneriske ambitionsniveau er på et helt andet plan nu. Det handler om optimale omgivelser for at kunne skabe det bedste album lige nu.
En ’sjov’ historie er, at vi prøvede at involvere en branche-person ved udgivelsen af ’Rekonstruktion’ i den tro, at ny distribution og professionel håndtering af vores musik kunne hjælpe os ... men nej. Hans forslag var, at vi skulle tilpasse vores sangskrivning til ’reklamebranchen’, så det ville være lettere at få stykker af vores musik med i reklamer ... hallo, er du fuldstændig på en anden planet, er du slet ikke klar over, hvem vi Er, og hvad vores budskab er, var min tanke med det samme. Han afbrød da også ret hurtigt det samarbejde, da vi var ’for bøvlede’ at samarbejde med. Vi hedder Slet Det, er et protestband, der skriver sange om fællesskab, personlig udvikling, ansvar og smerte, hvad havde han regnet med?
For mig var det det endegyldige bevis på, at vi skal gøre, som vi gør, og der er absolut ingen udefra, som skal blande sig i, hvad vi laver af musik, og hvordan vi gør det.


Foto: Silas Andersen

På Krop & Sind var det, som titlen også antyder, nogle meget store temaer, der blev taget op. Særligt diverse perspektiver på mentalt helbred gik igen, og det var faktisk benhårdt at lytte til. Hvad kan vi forvente af den nye plade?

Mikael:
Det lyriske tema er endnu mere smerte end nogensinde før, smerte som blandt andet kommer til udtryk via utilfredsheden med andre folks opførsel og smerte på grund af tab. Jeg har aldrig nogensinde beskæftiget mig med noget, som var så mørkt og vredt. Når man kigger så dybt ind i sig selv, så kan man ikke undgå at blive påvirket, og der har været numre, hvor jeg har været i mørke, længe efter at jeg har skrevet og sunget demo på nummeret. Nu kommer så den rigtige udfordring, den endelige indspilning af alle de følelser, jeg skal videreformidle på den helt rigtige måde ... det bliver virkelig hårdt.
Det gør også, at det tager længere tid at lave musik, det kræver overskud, men også underskud at skulle arbejde i det univers, og det kan jeg ikke holde til i lang tid ad gangen, det slider simpelthen for meget på både krop og sind.

De sidste par gange I har indspillet, har det været en meget lukket boble med kun jer til stede. Er det stadig sådan, jeres musik bliver til, eller lukker I flere mennesker ind nu?

Mikael:
Jeg/vi har nu accepteret, at det er kun os, der kan lave et Slet Det-album, uanset hvor hårdt det end må være, fordi vi selv skal håndtere alle processer i tilblivelsen, så er det sådan, det er. For os er det kunst, vi skal ikke leve af det, vi skal ikke lave et generisk produkt for at komme på tour, vi skal lave et værk, som er fyldt med alt det, vi kan og vil, uanset om det er smerte eller glæde. Det er ekstremt hårdt at gå ind i den boble og arbejde på den måde. Som Henrik sagde på et tidspunkt, det er noget, man glæder sig til, men når man er i det, så tænker man: Hvad er det dog jeg har gang i …?

Hvad byder det næste års tid på for Slet Det?

Mikael:
Færdiggørelse og udgivelse af nyt album, første single kommer her i foråret, og så tror jeg, at resten af bandet gerne vil ud og spille ... så mon ikke vi må se på den del også.