Interview med Decapitated

Decapitated

Decapitated har – om nogen – været på prøve gennem deres 21 år som band. Midt i et soundcheck fangede vi hjernen bag, Vogg, til en snak om succes, udvikling, og hvad vi kan forvente af det nye album. Læs med her.

Decapitated har eksisteret i mere end 20 år, og I udgiver nu jeres syvende album. Hvad tænker du, når du ser tilbage på de forgangne år og bandets succes?
Puh ja, vi har været i gang længe. Jeg er bare så begejstret for det hele! For det første er jeg lykkelig over, at bandet overhovedet har overlevet så længe – vi har jo haft vores op- og nedture. Bare det, at vi stadig kan spille musik og udgive nye albums… Det er fantastisk at være musiker. Jeg kan gøre det, jeg har drømt om, og jeg kan rejse hele verden rundt. Jeg føler, at vores nye album er endnu et skridt i den rigtige retning for bandet; vi udvikler os hele tiden. Vi tager ved lære af vores erfaring, og vi bliver bedre og bedre musikere. På bare de tre år, der er gået, siden vi udgav Blood Mantra, har vi lært meget. Jeg er virkelig tilfreds med vores nye album!

Betyder det, at Decapitated er stærkere nu end nogensinde før?
Det kan man sige. For mig er bandets historie delt op i to kapitler: de første ti år og de efterfølgende. I starten med vores første lineup – især jeg og min bror, som desværre døde i et biluheld – skulle vi finde os selv som band og skabe vores lyd. Vi udgav fire albums, og så skete ulykken… Efter det havde vi en pause på cirka 2,5 år, og da vi blev gendannet, startede det nye kapitel. Jeg synes, at lige nu er Decapitateds stærkeste øjeblik i andet kapitel. I de syv år, der er gået, siden vi blev gendannet, har vi arbejdet næsten nonstop, og vi er nu klar med, hvad man kan kalde det tredje album i en trilogi – Carnival is Forever, Blood Mantra og Anticult. Jeg er rigtig fortrøstningsfuld i forhold til hele lineuppet og alt, hvad der sker omkring bandet. Jeg glæder mig bare til at se, hvad fremtiden bringer!

I var meget unge, da I startede bandet. Hvordan synes du, bandets lyd og stil har ændret sig gennem årene?
Vi har helt sikkert udviklet os – meget, faktisk. I starten var vi vældig inspireret af dødsmetalscenen – især Florida-området og Vader – men også thrash metal-bandene Testament, Metallica og Megadeth. Vi var meget fascineret af 80’ernes Bay Area og 90’ernes dødsmetal såsom Morbid Angel, Obituary, Cannibal Corpse osv. Derfor ville vi være så brutale og tekniske som overhovedet muligt! Vi skulle bare vise hele verden, hvor dygtige vi var, og hvor hurtigt vi kunne spille. Det var selvfølgelig også fordi, vi var meget unge dengang; vi var 15-17 år.

På vores fjerde album, Organic Hallucinosis, begyndte vi at være mere åbne overfor andre lyde og stilarter. Det nye synspunkt ændrede meget for bandet, og vi udvidede vores horisont. Det gjorde også, at folk udenfor dødsmetalscenen fik øjnene op for os.

Efter gendannelsen blev vores stil atter ændret – bl.a. fordi, vi som mennesker var blevet ældre. Vi har ikke behov for at vise os frem længere, som dengang vi var 15. Vi er jo vokse nu, haha. Jeg lader mig inspirere af livet. Der er sket så meget… bilulykken, selvfølgelig, men også det faktum, at jeg nu er far til to børn. Hele min livsholdning er ændret. Alt, man skaber – om det så er musik eller noget helt andet – er forbundet til livet. Alt påvirker os og ændrer os. Det kan vi jo også høre i forhold til nogle af mine yndlingsbands: Sepultura og Metallica – selv Slayer – har ændret deres lyd. Måske ikke lige Cannibal Corpse, haha. Du ved… De er Cannibal Corpse!

Bestemt. Jeres nye album hedder Anticult. Hvad betyder det, og hvem er ’kulten’?
Kulten kan være mange ting – fx politiske eller religiøse systemer, der styrer verden, og fortæller folk, hvad de skal gøre. Jeg vil dog lige sige, at vi ikke er et anti-religiøst band. Vi er meget tolerante. Problemet opstår først, når folk bruger religion som et våben eller som et skjold, de gemmer sig bag ved. Vi ser det jo lige nu i Europa… Samtidig har albummet et stort budskab om at være fri – et frit menneske. Teksterne på Anticult handler ikke kun om at være imod noget; vi bliver skam også små-miljøbevidste på ”Earth Scars”! Den sang er inspireret af vores mange rejser omkring i verden.

Du har allerede talt en smule om det: Jeres nye albumcover har tydelige religiøse referencer. Hvad er idéen bag dem?
Altså fx har vi byttet det traditionelle kors ud med en pistol. Det er selvfølgelig en stikpille til dem, der lader sig styre af religion og fører krig på baggrund af deres overbevisning. Det er et meget symbolsk cover, der virkelig komplementerer hele albummets budskab: Du kan være fri. Efter min mening er dette cover et af de stærkeste, Decapitated nogensinde har haft. Nogle gange er man nødt til at lave et iøjnefaldende omslag som dette for at få folk til at tænke lidt.

Anticult er meget mere melodisk end jeres ældre materiale. Er du enig i det?
Ja, jeg er 100 % enig! Det er et meget melodisk album, synes jeg – især ”Earth Scar” og ”One Eyed Nation”. ”Kill the Cult” har også melodiske elementer, men mest i kraft af dens catchy riff og melodi. Jeg synes, vi bør lave en musikvideo til det nummer.

Ja, det er et fantastisk nummer! Hvis du spørger mig: pladens stærkeste.
Åh, virkelig? Det er sjovt, for jeg har faktisk læst et par anmeldelser af albummet, og der bliver ”Kill the Cult” også fremhævet som det bedste track. Det er dejligt at få feedback på det, vi laver.

I har udgivet ”Never” som pladens første single. Synes du, det nummer repræsenterer hele albummet?
Well, i forhold til produktion og hvordan, de enkelte instrumenter lyder… Ja, bestemt. Resten af sangene har den samme ’lyd’. Rent musikalsk er albummet dog meget bredere. Der er et system, så at sige, og en bevægelse, der binder hele skiven sammen: I starten er der hurtige riffs, og senere – måske for første gang i Decapitateds historie – er der ’rigtige’ omkvæd. Herefter kommer der nogle langsommere riffs og groove-elementer, og til sidst nogle virkelig melodiske soloer. Det var meget svært at vælge den første single, men vi synes, ”Never” var den bedste repræsentant. Efter hvad jeg har læst i kommentarerne på YouTube osv., er folk generelt tilfredse med sangen, så det er selvfølgelig dejligt. Det er altid ret nervepirrende at udgive det første track. Vi ved aldrig, hvad der sker! Jeg håber også, at folk vil kunne lide vores anden single, der udkommer indenfor et par uger.

Spændende! Hvilket track bliver det så?
”Earth Scar”, og der kommer også en musikvideo. Den bliver meget mere interessant end ”Never”, for der var intentionen egentlig bare, at det skulle være en ’lyric video’ – ikke en rigtig musikvideo. Det er noget, vores management har besluttet… Jeg er ikke fan af tekstvideoerne. I skal glæde jer til at se videoen til ”Earth Scar” – den er så fed! Jeg har lige fået tilsendt to teasere og er meget tilfreds. Vi er ude i naturen, og det er bare fantastisk.

Alletiders! Hvordan tror du, de nye sange vil fungere live?
Jeg er sikker på, at de vil fungere perfekt. Vi har allerede spillet ”Never” nogle gange, og den er bare fed. Det er rigtig dejligt at have nye sange med i sættet. Man kan godt blive lidt træt af at spille de samme sange igen og igen, haha. Jeg ved endnu ikke, hvilke andre sange vi kommer til at spille live, men vi udvælger nok 3-4 numre til de kommende US- og EU-tours. Det bliver sjovt og rigtig godt med spritnyt materiale!

Sidste spørgsmål: Hvis du skulle på en kæmpe verdensturné med Decapitated og tre andre polske bands, hvem ville du så vælge? Frit valg på alle hylder.
Puh… Ok, jeg ved det. Det skulle være Behemoth, Vader og KAT. Kender du ikke KAT, skal du tjekke dem ud! De har polske tekster, så der er mange, der ikke forstår dem, men bandet er fantastisk. Det er vores favoritband i Decapitated og også nogen, vi er meget inspireret af.

Det lyder som et storartet lineup. Mange tak for din tid og dine svar!
Selv tak – og tak fordi, I støtter bandet! I er en dansk side, ikke? Vi var i København for tre uger siden, og det var et super show. Vi spillede også sidste år på Copenhell – fantastisk festival! Vi var så heldige at spille lige inden Black Sabbath på den sidste dag. Jeg ved ikke, hvordan det kunne lade sig gøre, men det var bare helt vildt. Vores booker er the man! Det var en stor oplevelse. Det var vores nylige mini-show i København også. Der var måske 150 mennesker, men det var virkelig intenst! Jeg håber snart, vi vender tilbage til Danmark! Tak, alle sammen.

Tilføj kommentar