Illdisposed

Illdisposed

Illdisposed er netop nu albumaktuel. Derfor har Heavymetal.dk taget en snak med guitarist og sangskriver Jakob Batten.

ILLDISPOSED

Interview med Jakob Batten
Udført af Baren

Kan du ikke starte med at præsentere dig/ Jer? Hvem er du og hvilken rolle har du/ I i Illdisposed?

Jakob Batten, Guitar og sangskriver

Hvordan har modtagelsen af "Sense the Darkness været?

Den har været meget positiv i de fleste tilfælde. Der vil altid være nogle der synes at vi stinker, sådan er det med musik. Vi er jo ikke direkte ekstreme, og det er der nogle der mener man skal være når man spiller death metal.

Hvad har tankerne bag "Sense the Darkness" været?

Det er mørk musik med mørke tekster. Så tankerne er, at man kan føle mørket når man hører pladen.

Hvad er Jeres yndlingsnummer på skiven?

Det var "Eyes popping out" i begyndelsen, derfor sendte vi det ud som første nummer på nettet. Men det ændrer sig med tiden, pt. er jeg mest pjattet med "Time to dominate"

Hvad er den største forskel i den musikalske lyd, tilbage fra "Four Depressive Seasons" og så til "Sense the Darkness"?

"Four depressive seasons" fulgte den typiske opskrift for sangskrivning når man begynder at lave death metal: Smæk så mange riffs som muligt i røven af hinanden. I dag tænkes der mere over strukturen i nummeret. Det er sådan noget man begyndte at gå op i efterhånden som man udviklede sig som musiker.

Jeg synes, at "Sense the Darkness" er noget mere brutal end både "There is light (but it’s not for me)" og "To Those Who Walk Behind Us", og samtidig mindre melodiske end de nævnte skiver. Har det været tilsigtet?

Tja, det har været en naturlig udvikling. Der gik nok en anelse for meget keyboard i den, specielt på "There is light…". Så vi havde brug for at rykke tilbage til start og gøre det som vi er bedst til.

Mit personlige yndlingsnummer på skiven er "Eyes Popping Out". Kan du fortælle mig lidt mere om idéen bag dette nummer?

Nummeret i sig selv er der ikke nogen idé bag. Det opstod rent tilfældigt en eller anden dag hvor jeg højst sandsynligt sad og gloede TV eller noget. Sådan er det altid. Jeg har smidt mange numre væk ved at de dukkede op i mit hoved på motorvejen eller i pølsevognen – og når jeg endelig kommer hjem har jeg glemt det igen.

På flere numre fx "Sense the Darkness" og "I am Possesed" synes jeg, har klare referencer og minder om tidligere Illdisposed numre som "A Child is Missing" og "Sunday Black". Har dette været tilsigtet, og hvis ja, hvad er så begrundelsen?

Det har ikke været tilsigtet, men derimod umuligt at undgå når man har lavet ca. 150 numre. Det er sjældent at jeg lægger mærke til det før folk gør mig opmærksom på det. Jeg tænker til gengæld ofte over at andre bands kopiere sig selv – hvis man kan kalde det sådan.

Hvor finder i inspiration til Jeres numre?

I dagligdagen. På det punkt er vi nok ikke særlig heavy metal agtige. Vi er mere personlige i vores tilgang til musikken end de fleste death metal bands. Vi synes ikke at det er specielt fascinerende at skrive om parterede lig.

Hvad synes I generelt om dødsmetalscenen indenfor DK? Er der nogle bands, som I selv holder øje med?

Nej, jeg synes personligt at Danmark har én af de kedeligste metal scener i Europa. Der sker ikke en skid, og det er den samme håndfuld bands der har repræsenteret Danmark på den internationale scene gennem de sidste 10 år eller mere. Den Svenske scene er – og har altid været – langt mere interessant.

Hvilke bands, har inspireret Jer gennem tiderne? Jeg tænker både tilbage i starten, og hvilke bands inspirerer Jer til stadighed i dag?

Vi hørte Obituary, Death og Sepultura og alt muligt andet. I dag er man blevet lidt arbejdsskadet og lytter ikke til så meget musik længere. Når jeg endelig sætter hegn på er det som regel Opeth, Entombed eller Mastodon. Rigtig musik som ikke er blevet slået ihjel af computer editering.

I har efterhånden fået stor succes, og opnået anerkendelse ikke kun i DK men også udenfor landet. Hvordan bliver I ved med at holde motivation oppe, med over 20 år på bagen?

Vi har altid holdt den kørende ved ikke at have store mål og forventninger. Hvis man er lidt ligeglad med det hele bliver man ikke skuffet når tingene ikke lykkes. Vi har aldrig haft intentioner om at gøre stor karriere indenfor musikken. Vi vil hellere bare have det sjovt og tage de oplevelser der følger med.

Hvordan ser tourplanerne ud for det kommende stykke tid? Kommer man til at opleve Jer i DK?

Vi havde planlagt en release tour i september og oktober, men der var lukket for mere metal resten af året på alle de spillesteder vores booking bureau henvendte sig til. Så nu er planen at prøve igen til februar eller marts.

Hvor går fremtidsplanerne for bandet hen ad?

Vi skulle gerne indspille en musik video i denne måned. Og så er det ellers bare at spille de koncerter der måtte komme indtil den næste plade skal indspilles.