Amon Amarth

Amon Amarth

Med udgangspunkt i et nyt album og en Unholy Alliance Chapter III koncert, mødtes Witchstar og Hiffer med Amon Amarths trommeslager Fredrik Andersson til en hyggelig lille snak omkring det nye album, festivaler og hvad fremtiden bringer.

Til alle heavymetal.dk’s læser som ikke kender Amon Amarth, kan du beskrive hvilken slags musik stil I spiller?

Ja, vi er et death metal band, i hvert fald oprindeligt og vi har jo stadigvæk growling vokal hvilket jo hænger sammen med death metal genren, men hvis du kun lytter til musikken så mener vi selv at vi nok mere er et heavy metal band. Dog må jeg sige, at det fleste som hører vores musik for første gang vil nok kalde Amon Amarth for et death metal band.

Alle jeres albums omhandler den nordiske mytologi. Kan du fortælle os hvorfor? Eller hvor I har fået jeres inspiration fra?

Ja, det var faktisk noget som stammer mange år tilbage. Faktisk var det en personlig interesse fra vores forsanger Johan allerede før han kom til bandet. Han har altid været fascineret af skandinavisk mytologi og har læst en hel del omkring det og da vi startede op som et band skrev vi, som alle andre metal bands gør, om Satan og helvede, men da Johan kom til bandet skrev han en tekst omhandlende nordisk mytologi som fangede os. Det var også noget som skilte sig ud fra de "normale" heavy metal tekster fra tilbage i starten af 90’erne.

Er jeres tekster så ren fiktion?

Nej, nogle af teksterne stammer tilbage fra historiske begivenheder eller i det mindste inspireret af dem. Så det er vel en kombination af fiktion og historie.

Så temaet omkring den nordiske mytologi har intet at gøre med jeres egen personlige religiøse holdninger?

Nej. Ingen i bandet er særlig religiøse. Vi er alle ateister eller det tror jeg. Men vi mener da alle, at det er en fed del af vores historie. Vi ved vikingerne fandtes og de havde disse trosretninger og det er en kultur der fortjener en lille smule mere respekt end den har fået i hvert fald i Sverige. Jeg ved ikke med Danmark, men i Sverige er det ligesom blevet negligeret.

Har I nogensinde tænkt over at ændre jeres tema? Måske på et kommende album?

Nej. Altså hvis Johan har haft lysten til at skrive noget andet hvor han eventuelt skriver om personlige ting, så skriver han det metaforisk så det stadigvæk omhandler vikinger. Altså f.eks. Fate of Norms stammer fra personlige ting.

Vi har begge lyttet til jeres nyeste album og vi er enige om, at det er jeres bedste udspil til dato. Hvad mener du selv?

Tak og jeg er enig. Vi har taget et skridt frem. I den seneste tid har vi haft mere tid til at spille sammen, så vi er kommet hinanden mere nær personligt og som en gruppe. Det er derfor så meget lettere for os, at arbejde sammen og vi har haft muligheden for at spille hver eneste dag, i stedet for at arbejde ved siden af og så først spille derefter. Vi har også udviklet os som musikere og blevet bedre tror jeg. Jeg er rigtig tilfreds med den retning vi er på vej.

Hvis du skulle nævne en favorit sang fra det nye album, hvilket et skulle det så være. Vores er helt klart Tattered Banners and bloody flags.

Ja det er faktisk også min favorit. Jeg er ret vild med trommerne og så er der en god rytme og den har en god følelse over sig. Den er meget, ja Heavy.

Hvis du skulle vælge en "alltime" favorit Amon Amarth sang, hvilken en skulle det så være?

Det er sgu’ svært. En ting er at lytte til sangen og spille sangen, men altså… Jeg er nok mest til North Sea Storm fra The Avenger albummet. Det er fedt at lytte til og især at spille. Men der er sgu’ så mange, vi har jo syv albums og ti sange på hver så det er virkelig mange sange.

På jeres nye album, er der en del gæste musikere f.eks. Children of Bodom, Entombed og også Apocalyptica. Man må jo sige, at Apocalyptica er en smule langt fra jeres egen musik stil. Hvordan kan det være, at I har valgt at spiller sammen med lige Apocalyptica?

Faktisk er det en gammel drøm at have dem med som gæste musikere. Det var noget vi tænkte over for flere år siden. Faktisk før de selv begyndte at benytte gæste musikere på deres albums.
Det er nok noget man tænker på og så bare siger til sig selv at det nok aldrig sker. Jeg har tit tænkt, at det kunne være interessant at se hvad der skal til, for at gøre vores musik mere ja illustrativ. For ligesom at give det mere dybde.
Men da vi skrev sangene til Twilight of the Thunder God, havde vi ingen ide om, at vi ville benytte andre musikere. Det var faktisk vores producer, som kom op med ideen. Han sagde, at det ville være fedt med et break i sangen her og så bygge den op igen med strygere. Han ønskede så at hyre nogle lokale cello spillere fra området, men vi var alle klar på at spørge Apocalyptica om de vil hjælpe til.

Kender I Apocalyptica personligt?

Nej, ikke før de hjalp til her. Vi spillede et festival sammen i Polen mange år siden, mener det var i 2005. Vi fik dog aldrig tid til at snakke sammen, men altså folk i vores branche er sgu’ flinke og når man mødes er der sgu’ altid respekt og forståelse for de ting vi hver især laver. For os fra Skandinavien, er det jo altid nemmere. Vi arbejder lidt ens, men Apocalyptica, de er sgu’ nogle flinke mennesker.

Hvad syntes I så selv om resultatet?

Jeg syntes det var fantastisk. Vi kom frem med vores forslag til hvordan vi syntes det skulle lyde. Vi gav dem de forskellige rytmer de skulle følge og så klarede de hele opbygningen selv. Første gang jeg hørte det, fik jeg sku gåsehud over hele kroppen.

I gav dem altså frie hænder?

Nej ikke helt. Vi sagde det her område er jeres. De hørte slet ikke hele sangen, kun den sidste del hvor de kommer på banen. Så spiller vi hovedrytmen og sagde det er sådan her og så udforskede de det selv.

Lyden på det nye album virker en smule mere detaljeret i forhold til de foregående albums. Har I taget nogen andre forholdsregler eller benyttet en anden indgangsvinkel?

Lyden er jo mere eller mindre op til produceren. Altså i starten forsøgte vi jo alle at finde ud af hvordan vi hver især syntes albummet skulle lyde. Men der var for mange kokke i køkkenet. Så derefter blev vi enige om, at produceren stod for lyden og vi så stod vi for musikalske del og det har sgu’ virket helt upåklageligt. Nu står guitar spilleren for guitar delen, trommeslageren for tromme delen osv. Altså kun inputs og hoved lyden lader vi andre om. Det er nemmere.

På det nye album virker det som om I er gået et skridt frem hvad angår brutalitet. Det virker mere hårdt eller mere heavy. Specielt sangen "Where is your god" er utrolig lige på og hård.

Altså det hele kom ganske naturligt. Faktisk var det den sidste sang vi skrev og vi ønskede en sang der var en smule hurtigere, men også en mere brutal sang. Ja altså det faldt bare naturligt. Det var faktisk en af vores favorit sange men da vi spillede den live på vores US tour opdagede vi, at det ikke var den mest populære sang hos fansene. Så lige nu giver vi den sang en pause.
Vores US tour startede samme dag som udgivelsen af vores nye album, så i den første uge opdagede vi at en masse yngre fans ikke kendte sangene og aldrig havde hørt dem før. Men lad os se, måske forsøger vi en gang i fremtiden.

Hvor lang tid tog det at lave det nye album?

Vi brugte ca. 6 uger på indspilningen altså alle instrument og sangdelene.

6 uger på fuldtid?

Ja, vi havde weekenden fri eller en til to dage fri om ugen. Faktisk normalt kun en dag om ugen. Altså selvfølgelig når der blev indspillet trommer, så skulle jeg være der og så holdte jeg nogle dage fri og kom så tilbage til studiet. Vi forsøgte at være samlet alle sammen så meget som muligt. Det er jo meget at lave, når man laver et nyt album, men altså nogle gange bliver folk jo hjemme eller bare holder en pause.

I har lavet en video for "Twilight of the Thunder God". Kan vi forvente flere videoer i de kommende år?

Muligvis. Det hele afhænger af budget. Hvis vores label er frisk på, at vi benytter flere penge på det, så jeg tror på det da. Det er sgu’ svært i medierne i dag, der er selvfølgelig YouTube og MySpace med millioner af seere, men det at lave en video har jo nok altid været en investering. Man bruger utrolig mange penge på det, men det er jo faktisk kun en marketing ting. Selvom du ikke har MTV kan du jo stadigvæk komme langt.

Hvis vi ser på det nye album med fan øjne, virker det til at I har nået et klimaks. Kan I udvikle jer endnu mere?

Det er faktisk noget, som folk har sagt til os igennem lang tid nu. Faktisk igennem de sidste 3-4 albums. Folk siger "det her er jeres bedste" og "I kan ikke nå højere". Ja faktisk har vores record label også sagt det. Da vi havde lavet halvdelen af det nye albummet, viste det sig til at være bedre end forventet. Nogle mener sikkert stadigvæk at vi ikke kan udvikle os, men fra vores synspunkt så kan vi!

Er det ikke utrolig svært, at skulle leve op til de høje forventninger fra sine fans?

Nej egentlig ikke, fordi vi altid har skrevet de sange vi ønsker at spille og den slags musik vi ønsker at spille. Det har altid været en slags bonus, at vores fans kan lide det vi laver. Selvfølgelig skriver vi musik, som vi håber andre kan lide eller havde vi jo ikke været her. Men indtil videre har vi været heldige at have muligheden for at skrive sange og spille musik som vi gerne vil spille samtidig med at andre kan lide det. Vi har faktisk aldrig haft så meget pres på inden en indspilning.

Omkring sangskrivningen, er I alle samlet om dette eller er det en splittet opgave?

Vores to guitarister skriver alle guitar delene. På det nye album ca. 50% hver. Nogle gange kunne vi andre også komme med input til riffs, men altså vi skriver ikke på vores albums hvem som står for hvad. Det hele er sku et stort hold arbejde og vi samles alle sammen i øvelseslokalet og øver os og skriver stykkerne sammen. Hvis en af os har et riff, betyder det ikke at det kommer på albummet. Det samme med en tekst. Ja jeg vil sige det hele er et hold arbejde. Vi bruger alle sammen den samme mængde tid i øvelokalet og skriver sangene sammen der.

I har lige forlænget jeres kontrakt med Metal Blade Records for yderligere 3 albums. Har I nogen planer om hvornår i vender tilbage til studiet?

Nej det er lidt for tidligt at sige. Vi har nu en lang tour plan foran os. Planen er allerede lagt frem til september - oktober 2009, så måske engang i 2010? Så der er intet hast der.

Hvis vi ser tilbage på jeres historie, er der noget som I har fortrudt som band? Noget I eventuelt har ønsket I havde gjort anderledes eller slet ikke gjort?

Ikke noget sådan specifikt som har skubbet os bagud. Selvfølgelig laver man fejltagelser, men alle de fejltagelser vi har lavet har været med til at skabe os som vi er i dag. Vi lærer af det, ja vi lærer af vores fejltagelser. I 2003 forsøgte vi en headliner tour og der lærte vi det sgu’ på den hårde måde. Vi troede vi var større end vi egentlig var på det tidspunkt. Jeg tror det er noget vi alle sætter pris på, da det er årsagen til vi står hvor vi står i dag og vi værdsætter al den støtte vi for fra vores fans. Det er sundt at lave fejl og lærer af dem.

Har i nogen andre bands som I ser op til eller føler jer inspireret af?

Selvfølgelig er det inspirerende at se Slayer gå på scenen efter at have eksisteret i så lang tid. Jeg hørte dem tilbage fra '88 og jeg håber da vi kommer til samme punkt at vi alle er gamle mænd og stadigvæk kan gå på scenen hver aften. Det er helt sikkert inspirerende. Det er også en masse nye yngre bands som viser stort engagement på scenen som også virker inspirerende.

Har I stærkt venskab i bandet og ser I hinanden i fritiden?

Nej faktisk ikke så meget mere. Efter vi har brugt så meget tid sammen på vores tour så skilles vi når vi kommer hjem. Bruger tid med familien og venner. Selvfølgelig går vi i byen sammen nogle gange hvis der er et fedt show eller noget. Vi er jo stadigvæk gode venner. Det er bare ikke så vi hænger ud sammen i vores fritid. Det er sgu’ nok at bo sammen 200 dage om året. De fleste af os ser jo også bandet mere end deres egen kone og børn, så det er jo helt forståeligt nok.

Hvad er din egen personlige interesse ud over at spille metal?

Jeg plejer at bruge meget tid i træningscentre og svømning men faktisk så har jeg sgu’ ikke rigtig tiden til det længere. Det her tager så meget energi. Jeg spiller dog stadigvæk trommer når jeg er hjemme, men det her er nok. Altså min store interesse siden jeg var 13 år gammel er Heavy metal så en af mine interesser er, at bruge internettet f.eks. blabbermouth til at læse om andre bands, hvad de foretager sig og eventuelt se på MySpace omkring nye bands. Det er helt ok for mig.

At være en del af denne "unholy alliance pt. 3" med så stærke bands som Slayer og Trivium, er det så som en slags drøm der går i opfyldelse?

Det er selvfølgelig en stor drøm at støtte Slayer, men det er også hårdt for os. Vi har turneret så længe at vi forventer forskellige ting. Det er ikke som i 2003, hvor vi var på tourné og det var ok at vi overnattede hos en eller anden og få os nogle øl. I den sammenhæng, så er det sgu’ hårdt for os. Det var noget vi allerede var klar over inden vi skrev os op på tourné så.

Kan vi forvente os, at se jer i Danmark igen i 2009, måske som headliner?

Ja, det tror jeg helt sikkert. Vi arbejder på en skandinavisk tour så snart som muligt. Vi har en Europa headliner tour i marts, men ved ikke om den kommer til at dække Skandinavien dvs. Norge, Sverige, Danmark og Finland. Det kommer til at ske næste år, det er helt sikkert.

Hvad er dine forventninger for aftenens show?

Jeg har faktisk ingen ide. Vi spiller her sidste gang med Dimmu Borgir og det var faktisk rigtig fedt. Det var første gang i mange år, hvor vi spillede i Danmark, så der havde vi ingen forventninger til hvad der ville ske. Med en fanskare som støtter Slayer, så ved man jo aldrig, men altså det har været godt indtil videre så, hvis folk kommer tidligt nok og er i stand til at se vores show bliver det jo nok godt.

I er med i en del festivals i 2009 f.eks. Wacken.

Ja, vi spiller jo på næsten på alle festivaler som er muligt.

Hvilken festival foretrækker du så?

En af mine favoritter er Summerbreeze, hvor vi har spillet hvert andet år. Det er en middel størrelses festival med omkring 20.000 mennesker. Kun to scener. Der er en slags familiær ting over den. Wacken er nærmest en smule for stor nu. Selvfølgelig er det fedt, men der er ligesom noget over det andet. Også backstage er det mere familiært med de lidt mindre festivaler.

Igennem jeres fortid er I blevet beskyldt for at være racister osv. Især hvis vi ser på videoen til nummeret Pursuit of Vikings, hvor I brænder solkorset af. Det medførte en helt del misforståelser hos folk som ikke kender til historien bag nordisk mytologi. Er det noget som I stadigvæk må stå model til?

Nej ikke rigtigt. Vi er kommet til det niveau hvor de fleste folk ved, at vi ikke er et politisk band. Der kommer stadigvæk folk til vores shows, som er højrefløjs orienteret eller noget i den stil. Det er sgu’ noget vi ikke rigtig kan gøre noget ved og hvis de kan lide musikken eller ikke kan, så er det sgu’ deres holdning. Vi dømmer ikke vores fans!

Har du en sidste bemærkning til vores læsere?

Ja, jeg håber vi kan komme tilbage til Danmark i fremtiden og spille til en af jeres festivaler eller i det mindste spiller nogle shows her.

Tak for din tid og tak fordi du gad snakke med os

Jamen det var da så lidt. Nyd showet.

Kommentarer (1)

Claus Ljørring

Claus Ljørring

Redaktør

Indlæg: 378

Skide flink fyr... og total

Skide flink fyr... og total nede på jorden... fedt at Ted Lundström sad ved siden af og jammede... og så var de uden tvivl de fedeste på scenen den aften