6 internationale navne, du ikke bør gå glip af

FOTO: Rolf Meldgaard / www.rolfrawphotography.dk FOTO: Rolf Meldgaard / www.rolfrawphotography.dk

Den lange, hårde vej mod helvedes porte…

Ventetiden er omsider ved at være forbi. Med tirsdagens tilføjelser af finske Korpiklaani, Three Days Grace samt de gæve fynboer i Crown The Beast, har Copenhell officielt lukket for dette års program. Fra og med denne uge og op til festivalstart kommer Heavymetal.dk derfor over tre omgange med vores anbefalinger til seks koncerter, du ikke bør misse på årets Copenhell – en tresporet ”highway through hell” om man vil. Du kan således se frem til:

  • 6 internationale navne, du ikke bør gå glip af
  • 6 danske navne, du ikke bør gå glip af
  • 6 navne, du helt sikkert kender

God læselyst og rigtig god festivalsmiley

6 internationale navne, du ikke bør gå glip af

1. ANGRA

Nationalitet: Brasilien
Genre: Progressiv/Power Metal
Årgang: 1991
Seneste udgivelse: Ømni (2018)
Tidligere besøg på Copenhell: Ingen

Brasilien hyldes globalt for sine solbeskinnede strande, besnærende fodbold og ikke mindst farverige karnevalsoptog. Det er dog ingen af førnævnte, vi i denne sammenhæng gør honnør for, men derimod landets metalscene, der gennem årene har tilskikket os prominente aktører som Krisiun, Sarcófago, Soulfly, Angra og naturligvis kronjuvelen – mægtige Sepultura. I modsætning til flere af de øvrige navne er Angra et forholdsvis ubeskrevet blad på vores breddegrader. Et tilbageblik i annalerne afslører således, at de progressive power-metallere senest gæstede Skandinavien tilbage i 2005, hvor kvintetten optrådte på Sweden Rock Festival. Med inspiration fra bands som Iron Maiden, Queensrÿche og Helloween er der derfor mulighed for at vinge et yderst eksklusivt navn af, når brasilianerne fredag indtager scenen med deres unikke mix af power, prog, klassisk samt lokale toner fra hjemstavnen.

2. BRUTUS

Nationalitet: Belgien
Genre: Post-hardcore
Årgang: 2013
Seneste udgivelse: Unison Life (2022)
Tidligere besøg på Copenhell: Ingen

I modsætning til Angra, har belgiske Brutus være flittigt besøgende i vores lille andedam, hvorfor årets tilstedeværelse på Refshaleøen markerer sjette optræden på lige så mange år. Det danske publikum kunne faktisk opleve Brutus så sent som 6. marts i år, hvor trioen kiggede forbi Lille Vega på Vesterbro. Denne gang er rammerne nogle ganske andre, og det bliver interessant at se, hvorvidt det noget nicheprægede ensemble formår at tiltrække den brogede skare, som publikum på Copenhell sædvanligvis plejer at udgøre. Betingelserne er i hvert fald til stede for den syngende trommeslager(!) Stefanie Mannaerts Og Co., der sidste år udgav fænomenale Unison Life – en skive, der cementerede deres position som et af det flamske riges absolut mest interessante bekendtskaber. Det er vel nærmest overflødigt at understrege, hvor meget vi imødeser denne koncert – og det kan du også roligt gøre!

3. FEVER333

Nationalitet: USA
Genre: Rap-Metal
Årgang: 2017
Seneste udgivelse: WRONG GENERATION (2020)
Tidligere besøg på Copenhell: 2019

Amerikanske Fever333 er et lidt af et ’protest-band’ – blot i opdateret version. Deres kompromisløse og provokative tekster centrerer sig således i høj grad om samtidskonflikter som social ulighed, kapitalisme og oprør mod konforme autoriteter. Her bliver tingene på ingen måde pakket ind, og der skubbes voldsomt til de etablerede strukturer med antiracistiske, antifascistiske og antiimperialistiske ideologier – fuldt på linje med The Black Panther Party. Selv det soniske univers tager åbenlyst afsæt i hip-hop genrens indflydelse på de moderne strømninger og tendenser på den globale musikscene. Der er altså på mange måder tale om en ekstrem ’bevægelse’, der i højere grad identificerer sig som demonstranter end musikere. Om vi kan forvente lignende scener som dem, der udspillede sig under koncerten i Atlanta 2021, hvor forsanger Jason Butler sprang ud fra et stillads i knap 5 meters højde, er nok tvivlsomt. Til gengæld kan vi roligt fastslå, at overskriften for torsdagens forestilling på Copenhell må være ”Forvent det uventede!”

4. GAEREA

Nationalitet: Portugal
Genre: Post-Black Metal
Årgang: 2016
Seneste udgivelse: Mirage (2022)
Tidligere besøg på Copenhell: Ingen

Selv for os her på redaktionen hører det til sjældenhederne at have to anbefalinger på samme liste – fra hver sin nation vel at mærke – der begge har portugisisk som modersmål. Det bliver ikke desto mindre tilfældet, da vi som ugens ’sorte indslag’ har valgt at pege på det portugisiske post-black orkester Gaerea. Opvokset i et af Europas fattigste lande, står den autentiske ’weltschmerz’, der gennemsyrer gruppens lyrik, i skærende kontrast til den privilegerede middelklassetilværelse, majoriteten nyder godt af her til lands. Den tematiske malstrøm af misantropi, narcissisme og mentale følelsesforstyrrelser kunne senest nydes, da Gaerea gjorde sin entré på Lille Vegas scene i efteråret 2022. En koncert, der på trods af lettere tekniske udfordringer, blev afviklet aldeles tilfredsstillende for redaktionens fremmødte såvel som aftenens publikum. Med et gudgivet talent for at besnære masserne, ikke ulig vores egen Kim Song (MØL, The Arcane Order), er forventningerne dermed skruet helt i vejret, når Guilhermes Henriques’ udvalgte indtager Copenhell på festivalens sidste dag!

5. SLEEP TOKEN

Nationalitet: England
Genre: Progressive Metal
Årgang: 2016
Seneste udgivelse: Take Me Back To Eden (2023)
Tidligere besøg på Copenhell: Ingen

Med højkomplekse lydflader bestående af lige dele fortættet elektronisk atmosfære og skæve, tunge riffkompositioner, rammer London-baserede Sleep Token klokkerent i solar plexus på den musikalske ’zeitgeist’. Vi havde fornøjelsen af at lægge øre til briternes anden udgivelse This Place Will Becomb Your Tomb (2021), der ikke ulig vores egen progressive scene i de her år eksperimenterer og nedbryder barrierer til genrer uden for metallen som sjældent set tidligere. Der appelleres således i høj grad til en yngre demografi, men udsendes samtidig en åben invitation til alle, der har mod på at blive udfordret på deres genrepræferencer. Vi afventer i skrivende stund fortsat den endelige tidsplan og dermed også hvilken scene, det progressive ensemble bliver tilknyttet. Når vi nu taler om usikkerheder, så undgik heller ikke Sleep Token pandemiens klamme kløer. Gruppen var således signet op til Prime Fest 2020 i Amager Bio, og burde for længst have stiftet bekendtskab med nationale delikatesser som stegt flæsk, smørrebrød og Tuborg. Vi må derfor appellere til arrangørerne om at tage sig ekstra godt af vores gæster fra den anden side af Nordsøen, når den britiske invasion ruller ind på pladsen på festivalens ’lillefredag’.

6. ZEAL & ARDOR

Nationalitet: Schweiz
Genre: Avant-garde Metal
Årgang: 2013
Seneste udgivelse: Zeal & Ardor (2022)
Tidligere besøg på Copenhell: 2018

I Copenhell-regi kommer vi ikke uden om schweiziske Zeal & Ardor. Alpelandets helte var første gang at finde på Refshaleøen i 2018, hvor deres ejendommelige blanding af black og avant-garde (godt hjulpet på vej af en kraftig sidevind) rev Pandæmonium fra hinanden. I studiet har gruppen bestemt heller ikke ligget på den lade side og udgav sidste år deres selvbetitlede tredje album. Det er dog ikke kun på Copenhells tredje scene, danskerne har haft mulighed for at nyde de stemningsskabende toner fra Manuel Gagneux og det øvrige entourage. Så sent som december sidste år, med det nordjyske post-hardcore band Omsorg under vingen, indtog schweizerne Pumpehuset på årets første dag i julemåneden. Hvor Omsorg forspildte sin chance for at gøre varigt indtryk, dels grundet dårlige lydforhold, dels grundet nordjysk beskedenhed, var historien en ganske anden, da hovednavnet besteg scenen. For at vende tilbage, hvor vi startede, er vor største bøn til Zeal & Ardor derfor at medbringe samme nærvær og kontakt til publikum, når scenen på Copenhell atter indtages. Vi lover at betale tifold tilbage!

 

Kommentarer (1)

Anonym

Gggg

Gggg