Vanir - Særimners Kød

Særimners Kød

/ Target Group · Udkom

Type:Album
Genrer:Folk metal, Viking metal
Antal numre:11

Officiel vurdering: 7/10

Brugervurdering: 7,8/10 baseret på 4 stemmer.

Vanir er et dansk folkmetal band bestående af musikere fra så forskellige genre som opera, black metal, funk og klassisk musik. Navnet hentyder til de vikinger som Odin kastede ned på jorden for at samle menneske ved hjælp af mjød, kød, hor og metal.

Man må sig, at Vanir forstår at fange den autentiske stemning af vikingernes gøren og laden. Der er alt fra drukgilder til kamplarm på deres første udspil Særimners Kød. Musikken er som sagt folk metal, hvilket bringer minderne hen på bands som Korpiklaani, Svartsot og Fintroll. Dog er der skruet lidt ned på brutaliteten i forhold til nogle af disse bands. Som på et hvert folk metal album består musikken af instrumenter som guitar, trommer, sækkepiber og fløjter. Det er især selve folk elementet som Vanir fokuserer på, hvilket skaber en lidt anden lyd end fx Svartsot. Dette gør sig gældende på fx titelnummeret Særimners Kød hvor sækkepiben styrer, og trommerne samt guitaren har en mere tilbagetrukket rolle. Dette giver en anden lyd, hvilket er rigtig fedt.

Musikken er virkelig godt sat sammen. Instrumenterne bliver spillet til noget nær perfektion, og selvom dobbeltpedaler og sækkepibe måske ikke lige er de instrumenter man umiddelbart vil sætte sammen, fungerer det ganske godt. Man lægger umiddelbart ikke mærke til, at bandet er en broget flok hvad angår genre, for der er på intet tidspunkt nogen slinger i valsen, og Vanir får musikken til at lyde som den mest naturlige sammensætning.

Jeg må dog også sige, at der for mig er et par negative punkter ved pladen. For det første mangler jeg brutalitet hvad angår vokalen. Det er vikingernes gøren og laden der er omdrejningspunktet for Vanirs musik, men jeg har på vokalen svært ved at høre, om det er ædegilde og mjød eller kamp på sletten der er omdrejningspunktet for det pågældende nummer. Her kunne jeg godt ønske mig, at vokalen bliver lidt mere brutal ved en kampsang som fx Mathias Nygård fra Turisas formår at gøre på et nummer som Battle Metal eller Cursed be Iron. Desuden har jeg det til tider også lidt svært med de fløjter der optræder på flere af albummets numre. Disse kører, efter min mening, lidt for meget i det samme spor.

Når det så er sagt, er Særimners Kød en helt bestemt godkendt debut. Der er måske ikke så forbandet meget nyt at hente hvad angår stilen, men Vanir forstår at sætte virkelige stemningsfulde og autentiske numre sammen, og Særimners Kød er et klart tjek hver for folk der kan lide genren.