Týr - The Lay Of Thrym

The Lay Of Thrym

· Udkom

Type:Album
Genrer:Prog metal, Folk metal
Spilletid:45.55
Antal numre:10

Officiel vurdering: 8/10

Brugervurdering: 9/10 baseret på 2 stemmer.

Med The Lay of Thrym er vor færøske vikinge brødre Týr nået op på deres 6. album. En skive, som jeg har set frem til at høre, da jeg har fulgt Týr siden Eric the Red.

Umiddelbart var mit første indtryk af skiven, ikke det mest positive. Týr er et lidt specielt band synes jeg, så det kræver lidt tid før, at jeg for alvor lader mig suge ind i den episke atmosfære. Derudover havde jeg visse positive forventninger efter at have lyttet til både Eric the Red og By the Light of the Nothern Sky, og i starten synes jeg ikke, at skiven nåede op på samme niveau, men jeg valgte at give The Lay of Thrym en chance til, hvilket i den grad betalte sig, for pladen er virkelig lækker når man giver den en chance.

Fra første færd lægges der ud med en clean vokal, med et kor som fast følgesvend. Herefter går nummeret ellers rigtig i gang med guitar riffs og Týr lader historien udfolde sig. Der og har altid været en speciel stemning og feeling over færørske Týr, som andre folk band har svært ved at følge. Ved sku ikke om det at være fanget på en klat klipper, midt ude i det endeløse hav gør, at man kan spille musik med en stemning og atmosfære som fører en direkte tilbage til forfædrerernes historier og togter, men for mig er der intet andet band som lyder som Týr. Derfor er det også svært at give nogen konkrete referencer til andre bands da Týr lyder, som ja, Týr.

Udover første nummer Flames of the Free, som jeg synes er pladens bedste, vil jeg også fremhæve numrene Take You Tyrant, Konning Hans og The Lay of Thrym. Take You Tyrant fordi det er et nummer, som meget godt fanger den virkelighed som den pt. ser ud, med den efter den anden tyran som bliver smidt på porten i de afrikanske og mellemøstlige lande og derudover har et dejligt catchy omkvæd. Konning Hans fordi at hele nummeret er på norsk, hvilket giver en rigtig fed effekt og tilsidst The Lay of Thrym, da dette afslutningsnummer rummer alle de fede elementer som er at finde på skiven, og startes med et keltisk fløjtespil som er dejlig autentisk og lækkert.

Alt i alt må jeg sige, at det har været en positiv oplevelse at lytte til The Lay of Thrym. Týr formår at fange en stemning, som kun ganske få andre bands formår, og selvom jeg skulle lytte pladen igennem et par gange for at blive fanget, er det en helt sikker holdbar skive, som kun bliver bedre, jo flere gange man hører den.

Kommentarer (1)

Schaffer

Indlæg: 26

Allerede fra første sang kan

Allerede fra første sang kan man høre at man har fat i noget særligt. I "Flames of the Free" er tempoet er højt, melodien svingende og catchy. Samme er gældende for "Take your Tyrant", "Hall of Freedom" og "Fields of the Fallen". Alle fede sange der repræsenterer bandets absolutte styrker. Fede melodier og en harmonisk guitar som klinger af højland, mytologi og folk-music. Balladen "Evening Star" er nogenlunde, men ikke så svulstig som f.eks Primal Fears homo-tendiøse smørkompotter. En ballade skal trække tårer ellers fungerer den ikke i mit univers. "Shadow of the Swastika" lever desværre ikke helt op til de øvrige skæringer på dette ellers ganske fede album. Anderledes er det med titelsangen "Tha Lay of Thrym" som ved første bekendskab virker lidt kedelig, men lidt efter lidt åbner sig ved sin progressivitet, og er egentligt ganske fed. Tyr ville ikke være Tyr hvis der ikke var et par færøske folke-sange. Første på skiven synges på dansk " Konning Hans" og "Ellindur Bondi A jardi" er faktisk en groovy feel-good party folk-metal sang! ja så har man læst det med. Hvor Tyr tidligere kun sang om nordisk mytologi, gengav gamle sagaere og nullede rundt i de samme cirkler, er de med "The lay of Thrym" blevet mere aktuelle og samfundsorienteret. Dette er nyt og fint nok, men de skal passe på ikke at bevæge sig for langt væk for deres "core-values", for på en "main-stream" bane taber de. Jeg ville ønske at jeg kunne give Tyr - The Lay of Thrym mine aller bedste anbefalinger - bare fordi Tyr er Tyr og Tyr er godt. Nu er jeg jo nok meget kritisk, og jo mere metal man hører, jo mere forvent bliver man. Hver sang kan jo ikke være 100 % - så er der jo ingen der er det...inflation og alt det der...Dette album har bestemt nogle super fede skæringer, det er bestemt 119 kr. værd, og tilbyder en tur ind i den nordiske tradition af pegan viking-metal - en genre som bandet egentligt selv har defineret. 90% Se blog@sylvatica.dk

Schaffer gav Týr - The Lay Of Thrym 9/10.