Ude i kulden
Atreyu er et band, der bevæger sig frem og tilbage mellem klassisk metalcore (a la As I Lay Dying eller Killswitch Engage) og hard rock (a la Breaking Benjamin eller A Day To Remember). De har været med helt fra starten af bølgen i sluthalvfemserne sideløbende med bands som Avenged Sevenfold og Bullet For My Valentine. Bandets karriere peakede i 2007 med albummet Lead Sails Paper Anchor, der blev nummer otte på den amerikanske Billboard 200, men samtidig startede en nedkonjunktur for bandet. I 2009 udgav de Congregation of the Damned, som fik en blandet modtagelse af lytterne. Dette har nok været medvirkende til bandets efterfølgende fire år lange hiatus, der sluttede med udgivelsen af Long Live, på hvilken bandet besøger deres metalcore rødder. Pladen var dog kun et comeback for de inkarnerede fans og blev mere et vagt ekko af deres storhedstid end begyndelsen på noget nyt. En ny begyndelse får vi dog nu med det aktuelle album In Our Wake, der har revideret sangskrivningen og finpudset det gamle bands lyd og måske kan blive det album, der for alvor trækker Atreyu tilbage i varmen igen.
Ny lyd, ny energi, nye muligheder
Det er sjældent, at metalbands kan bevæge sig tættere på mainstreammusikken og komme så stærkt ud af det, som Atreyu gør med In Our Wake. Skiftet er klart allerede fra titelnummeret ”In Our Wake”, og det fortsætter med at præge albummet, helt til den småproggede ballade ”Super Hero” runder det af. Omkvædet i første sang tydeliggør sangskrivningens ændrede fokus med simple, men kraftfulde linjer, der ender i et ekko af titlen i tiltagende høje vokaltoner. Forsanger Alex Varkatzas viser, at han har sangtalentet til at låne fra mainstreammusikkens vokalteknikker, uden at det bliver en billig kopiteknik. Man overraskes over bandets pludselige energi og instrumenternes fantastiske synergi i den nye lyd, nærmere end man skuffes over de manglende turboriffs og breakdowns.
Andet nummer på det nye album er også albummets lavpunkt i forhold til spændende sangskrivning. Her bliver musikken lidt for triviel, og man er lige ved at vågne op fra den magi, første nummer skaber. Heldigvis leveres de fænomenale ”Time Is Now” og ”Nothing Will Ever Change” efterfølgende og genvinder momentum. Vi får både dramatiske opbygninger, korsang og aggressive growls, og brugen af den velfungerende metronomeffekt som symbol på tid sætter prikken over i’et. Sangskrivningen er stadig simpel, men Atreyus eget præg på hard-rock-musikken er tydeligt igen og gør de to numre noget mere interessant at lytte til. Energien fortsætter over i ”Blind Deaf & Dumb”, der endda eksperimenterer med en rap-vokal i verset med et fremragende resultat. Nu er armene så højt oppe, at de er svære at få ned igen.
Selvom de fem efterfølgende numre kommer faretruende tæt på bands som Linkin Park eller Asking Alexandrias territorier, formår det Californiske band at sætte deres eget personlige præg på sangene. Flere af sangene sidder godt fast i hovedet og er samtidig stærke nok til at være flere gennemlytninger værdige. Især ”Paper Castle” har murværket i orden med sin helstøbte sangskrivning, der både inkluderer høj energi og fængende melodier.
Overbevisende stilskift
Jeg er overrasket over, hvor godt det er lykkedes Atreyu at foretage stilskiftet fra klassisk metalcore lyd til en gennemarbejdet og velfungerende hardrock lyd. De har ikke efterladt deres styrker, men taget dem med og bruger metalcorebaggrunden til at krydre musikken, hvor den ellers var blevet for triviel. Albummet selv konkluderes af den eksplosive ”Anger Left Behind” og den eksperimenterende ”Super Hero” (hvor Avenged Sevenfolds M. Shadow i øvrigt synger gæstevokal). Formår man at tilsætte disse to elementer, energi og eksperimenterne, er man efter min mening godt på vej til et succesfuldt og spændende hardrock-album. Det er netop, hvad Atreyu har gjort uden at gå på kompromis med deres egen lyd, og derfor får de intet mindre end ni kranier lov til at hænge i toppen af anmeldelsen.