Den Gode, Den onde og De Grusomme

Grusom Grusom

Interview og anmeldelse af Danmarks nye rockhåb, Grusom, i forbindelse med første singleudspil fra kommende debutalbum.

Grusom er et relativt nyt band på den danske rockscene, man bør holde godt øje med. De fem Svendborggensere, Nicolaj Hoffmann Jul (vokal), Peter Pørtner (orgel), Jakob Kaae (trommer), Dennis Warburg (guitar) og Thomas Ulrik (guitar) dannede i 2013 bandet med det formål at lave rock fra dengang far var dreng, og allerede i 2014 stod de klar med deres selvgjorte debut demo, slet og ret under navnet DIY (Do It Yourself), som siden hen er blevet rost til skyerne i både ind- og udland af blandt andre Blastbeast.dk, Bands Of Tomorrow, Sort Søndag (P6 Beat) samt flere af undertegnedes kollegaer på denne redaktion. 

DIY demoen, der indeholder de 3 sange ”Evil”, ”Gruesome” og ”Reaper” kan umiddelbart bedst beskrives som mørkglødet, dyster stenerrock med stor inspiration hentet i slut-tresserne og start-halvfjerdsernes lettere psykedeliske og jammende univers. Og meget lig vores svenske naboer i Graveyard, Blues Pills og Witchcraft er der i Grusom ingen ambitioner om at revolutionere rockmusikken, som vi kender den, men til gengæld er musikken både rå, upoleret og energisk i en sådan grad, at det tyske pladeselskab, Kozmik Artifactz Records tog kontakt til bandet kun en måned efter udgivelsen, hvorefter en pladekontrakt var i hus. 

Grusoms debut album forventes ude i juli, men allerede nu er bandet klar med en - i forhold til DIY demoen - mere velproduceret forsmag på albummet i form af singlen ”The Journey”, som du kan både høre og læse mere om i slutningen af denne artikel. 

Heavymetal.dk fangede Grusom til en kort snak om Svendborg, retrorockbølgen samt bandets ambitioner og indtil videre forløb. Resultatet kan du læse her:  

Heavymetal.dk: Fortæl mig med jeres egne ord om Grusom.

Nicolaj: Hmm.. Grusom er for mig et nyt friskt pust. Noget som er i knolden på mig 24/7.
Grusom har forvandlet min hobby til min lidenskab, og så er jeg pisseheldig at få lov at dele den med 5 gode venner. 

Heavymetal.dk: I har fået stor opmærksomhed i løbet af meget kort tid. Kan I fortælle lidt om forløbet? Og hvad har været den største oplevelse indtil videre?

Thomas: Ja, det er korrekt. Jeg vil jeg sige, at det hele startede tilbage i november, da vi smed vores demo op på bandcamp. Demoen var egentlig en test. En test for at se om det var muligt selv at lave noget decent promo i øvelokalet. Vi havde slet ikke forventet den positive respons, som demoen fik.

Nicolaj: Når det så er sagt, så mener jeg, at det bør nævnes, at vi i tiden efter, at vi havde lagt den ud, intet gjorde for at gøre opmærksom på den. Al den positive omtale, anmeldelser og så videre er kommet lidt bag på os. Der sker jo hele tiden små ting, som får os lidt op at ringe, men selvfølgelig toppede det da, da vi skrev under med Kozmik på baggrund af vores demo. Jeg er også skide spændt på at udgive vores single mandag d. 16/3. Jeg glæder mig til at høre, hvad folk siger til dét nummer, da det var et af de sidste, vi indspillede, og ikke så mange har hørt endnu. 

Heavymetal.dk: Hvad tror I selv skyldes jeres ret eksplosive fremgang?

Nicolaj: Vi mener jo ikke selv, at vi er så langt endnu. Vi har jo knap og nap rundet 500 likes på Facebook, he he. Men altså, det må vel være fordi, vi laver noget musik, som folk godt kan lide.

Heavymetal.dk: I ligner umiddelbart nogle fyre i 20’erne / 30’erne, men jeg kan ikke finde bandreferencer nogen steder. Havde nogle af jer erfaring fra tidligere bands og hvilke?

Thomas: Vi har alle spillet en masse musik, i forskellige konstellationer. Nogle har oplevet meget igennem musikken, og andre har haft det som en stor interesse.

Heavymetal.dk: I begyndte at spille i 2013, og ud fra jeres pressemeddelelse at dømme gik der dårligt en uge, før I havde samlet et band. Er den Svendborgske rock-scene større, end den lyder?

Thomas: Nej det er den ikke, men Svendborg har et fantastisk kulturliv, og byen er kendt for at skabe dygtige kunstnere og musikere. Jeg flyttede tilbage til Svendborg, da jeg havde brug for luft og ro omkring. Jeg kendte Nicolaj fra tidligere og viste, at han havde nogle fede musikere omkring sig, og jeg håbede på, at jeg kunne overtale dem til at starte et band. Jeg vidste, at Nicolaj var en fantastisk sanger og karismatisk frontmand med en masse på hjertet, og så havde han en pianist i sit netværk, som jeg var meget interesseret i. At det så hurtigt blev til et godt venskab er helt fantastisk. Vi har alle en forskellig opvækst og alder, men det føles som om, vi alle har kendt hinanden altid.

Heavymetal.dk: Jeres tekster bevæger sig – så vidt jeg kan høre – omkring det onde eller i hvert fald den mere dystre side af mennesket og verden med sange som ”Gruesome”, ”Evil” og ”Reaper”. I virker dog hverken ondskabsfulde eller dystre, så hvorfor dette tekstvalg? 

Nicolaj: Det at skrive musik/tekster er for mig en fænomenal måde at komme ud med mine dæmoner på. Jeg har en masse ting med i baggagen, som gør det nemt for mig at udtrykke mig, som jeg gør. Nogle af teksterne, som "Gruesome" er bare en historie om en klam mand, hvorimod andre tekster er mere personlige og min måde at få sagt "farvel" til visse ting i mit liv på. Det er essentielt for mig, at tekster har en rød tråd, men det er ikke vigtigt for mig, at folk ved præcis, hvad der står.

Heavymetal.dk: Hvad er Grusoms samlede inspirationskilder, og hvilke bands hører I hver især?

Dennis: Individuelt er vi ret forskellige, men vores lyd er vores fællesnævner. Jeg har personligt en kærlighed til den mere moderne metal, men en god gang Robert Johnson blues fra 30'erne er sgu heller ikke af vejen. Instrumenteringen gør jo i virkeligheden meget af arbejdet. 

Heavymetal.dk: I løbet af de sidste 5 til 10 år er der opstået en bølge af 60’er og især 70’er rock fra hele verden. En bølge man muligvis med rette kunne sige, at også Grusom rider på. Hvad tror I denne tendens skyldes?

Thomas: For at være helt ærlig så ved jeg det ikke. Musikken har jo altid været der. Et bud kunne være, at folk har lyst til at høre musik, der lever og ånder. Det er i hvert fald sådan, jeg ser vores musik. Så længe det svinger, og man udstråler glæde ved det, man laver, så fuck det virtuose. Det er helt vildt lækkert at spille i et band, hvor jam er grundstenen i næsten hvert et nummer. At vores musik bliver sat i forbindelse med hele retrobølgen, er vi selvfølgelig meget glade for. 

Heavymetal.dk: Er det nemt at finde større spillesteder i Danmark til jeres slags musik? Eller skal man måske på besøg hos vores svenske eller tyske naboer for at finde de gode gigs?

Nicolaj: Altså igen, vi har kun spillet 8 koncerter og er efter min mening stadig et nystartet band, som har meget at lære. Så hvor vidt vores koncerter kommer til at være her i DK eller udlandet, ved jeg ikke. Jeg håber selvfølgelig på begge dele.

Heavymetal.dk: Hvor ser I Grusom om 5 år? Hvad er jeres fremtidsplaner?

Thomas: 5 år er lang tid, og så langt tænker jeg slet ikke. Men altså, vores plan for den nærmeste fremtid er at finde en fed booker, som gider hjælpe os ud på landevejen og sørge for, at vi får en masse fede gigs. 
Vi har en kemi i bandet, som hele tiden holder os produktive, så jeg mener da absolut, at fremtiden, om ikke andet, ser spændende ud. 

Nicolaj: Vi håber naturligvis, at pladen, når den udkommer i start juli, også kan ryste nogle shows af sig både herhjemme, men gerne også over grænserne! 

Heavymetal.dk: Et par sidste ord til læserne eller noget I gerne vil tilføje?

Nicolaj: Altså, jeg vil da gerne sige tak til dem, der indtil videre har givet en hånd med på vejen, det betyder sgu’ rigtig meget for os, at folk har taget så godt imod det. Vi stikker hornene op og håber på, at medvinden fortsætter! 

\m/

Og hvad kan vi så forvente af det kommende album, og kan Grusom i det hele taget leve op til deres DIY demo, al opmærksomheden taget i betragtning? Svaret er for mit vedkommende et rungende JA! 

For i virkeligheden er jeg faktisk ikke den store fan af bandets første demo blandt andet grundet dens halvdårlige lyd og lidt tilfældige og kedsommelige instrumentering, som ifølge denne anmelder ”at best” giver et billede af et band i sin spædeste opstart. Sangene er i og for sig gode i al sin enkelhed og samtidig yderst trofaste i forhold til dén genre, de bevæger sig i, men produktionen, der binder hele lortet sammen synes ikke rigtigt at være til stede på DIY. 

Jeg havde derfor frygtet at skulle ende dette interview som en lidt mavesur og perfid Thomas Treo, men heldigvis er der på singlen ”The Journey” fra Grusoms kommende debut album taget anderledes hånd om netop produktionen. Og dette gør faktisk den helt store forskel. 

”The Journey” går fint i spænd med bandets første tre sange, og da de samtidig har formået at bevare den dyriske og let jammende tone i mixningen og mastereringen, behøver fans af demoen ikke at være nervøse. Men hvor jeg personligt havde lidt svært ved den i mine øjne ofte indholdsløse instrumentering (vokalen med undtagelse), fremstår musikken nu langt mere livlig og slagkraftig, og sammen med en karismatisk forsanger med flair for den gode og iørefaldende melodi må netop disse faktorer siges at være helt essentielle i en genre som rocken, der ellers mest består af ekspanderede blues-rundgange og dertilhørende soloer. 

Længere og langt mere virile soloer er der i øvrigt også blevet plads til på ”The Journey”, og selv om jeg mildest talt ikke er fan af selve lyden på guitarsoloen (fire og et halvt minut inde i den i alt fem minutter lange skæring), er der til gengæld masser af selvsikkerhed, velspil og ikke mindst variation at hente på dette udspil.  

Jeg er derfor særdeles forventningsfuld i forhold til juli, når hele albummet får release, og selv om fremtiden måske nok tegner Grusom, synes den i hvert fald ikke længere nedslående... i det mindste i forhold til den danske retrorockscene. 

Kommentarer (2)

Ole Hirshals

GEUSOM

Fedt gutter. Hold fast i rillen. Der er en fremtid derude ;)
Hilsen en gammel langhåret hippie ;) <3

Ole Hirshals

GRUSOM

Fedt gutter. Hold fast i rillen. Der er en fremtid derude ;)
Hilsen en gammel langhåret hippie ;) <3