Illdisposed spiller koncert på Odense Metalfest 2024.
Illdisposed - Grey Sky Over Black Town

Grey Sky Over Black Town

· Udkom

Type:Album
Genrer:Death metal, Groove
Antal numre:13

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: 7,7/10 baseret på 3 stemmer.

Himlen mørknes og det buldrer i det fjerne. Er det torden? ER DET TYSKERNE? Næsten, det er Illdisposed der starter motorerne…

A Warm Welcome

Normalt plejer man at bruge lidt kræfter i sådan en anmeldelse på at introducere bandet lidt, hvis det nu er et ensemble man ikke er helt sikker på alle kender. Ganske kort om hvem de er, hvor kommer de fra etc. Her er der ikke meget at sige, andet end de hedder Illdisposed og de er fra Jylland. Hvis du ikke ved hvem det er endnu, så tror jeg du skal lukke for din edb maskine og gå hjem i seng, for her har vi at gøre med et band der i den grad har nikket skaller hele landet rundt i flere år end de selv vil indrømme.

Just like a clockwork

Illdisposed er, som forsøgt formidlet, efterhånden det man kalder for et household name. Og med 12 studiealbums bag sig og en hidsig lille ny lige op over, er det sgu’ ikke noget de er kommet sovende til. Fra covernumre til absolut ondskab, har de i mange år rykket os rundt med et flabet glimt i øjet og også gerne på tysk, som var de Red Warszawas nyvaskede og, må jeg hellere tilføje for min egen sikkerheds skyld, talentfulde fætre. Det leder til det helt store spørgsmål på alles flækkede læber: Kan de endnu? Ja, det kan de så absolut.

Både på heavymetal.dk og ude i den store verden, var der bred enighed om de foregående albums var helt igennem fantastiske, men Deres ydmyge anmelder var ikke lige så begejstret og gav i realiteten op efter Burn Me Wicked der i øvrigt fejrer ti års jubilæum i år – og nu er jeg så tilbage i det på-grænsen-til-voldelige forhold fordi alle ved man tugter den man elsker. Og Illdisposed elsker os. Flere gange i løbet af Grey Skies…, er jeg stoppet op og har tænkt ”det er fucking catchy det der, ”åhr en sprød solo” og ”Jesus mand, det var fedt det der!”

Flere steder bemærker jeg en vis tilbageskuen til tidligere albums og Bo får brugt sin vokal hele vejen rundt, både den slags der giver associationer til Obituary og så den slags der mest af alt føles som om han løfter dig op i kraven og brøler dig ind i ansigtet, som det er tilfældet på ”In Light Of The Moon”. Lige fra første færd, bliver tonen slået an af en lav knurrende intro, efterfulgt af tungt rullende beats. Tag ikke fejl af det behagelige tempo, for det hele eksploderer mellem hænderne på dig, som så mange Mentos i en flaske iskold Coca Cola. Der er mange flere guldklumper på det her album, numre der har karakter nok til at modstå tidens tand, f.eks. ”I’ve Been On My Own” der minder om det nyere Malevolent Creation og ”Your Darkest Son” som tryllebinder med en herligt liret solo, i et nummer der ellers er blottet for dikkedarer - et gennemgående træk på hele pladen. Den røde tråd er følelsen af klassisk Illdisposed med et twist, a la en billardkugle i en sok, bare for at spice tingene lidt op i et godt gammeldags barslagsmål. Og selvom knock-outet bliver leveret tidligt, sidder næverne stadig løst på et veloplagt band der næsten skånselsløst banker deres solide og medrivende død ind i dit medtagne hoved. Og du vil ha’ mere, for det er sgu’ et rutineret band der forstår hvordan man fastholder folks opmærksomhed.

Submit

Det føles, for mig, som en modig plade det her. De har ikke givet køb på deres kerneværdier, det er stadig tungt og ondt og catchy, men selvom de har rodet i posen med tested and tried, har de alligevel præsteret at samle et par venner fra både black og thrash til et godt gammeldags gruppeslagsmål og aldrig har en røvfuld behaget mig så meget som Grey Sky Over Black Town. Alle har lært fra barnsben af man ikke må tage en pose over hovedet, for så dør man. Med det samme. Men når der står ”ILLDIS” trykt med store sorte bogstaver henover siden, som i øvrigt er jysk for røvfuld, så glemmer man sin barndoms formaninger og hyperventilerer sig til et lykkeligt blackout.

Tracklist

 1. Again
 2. Your Darkest Son
 3. In Light Of The Moon
 4. I Tried To Live
 5. The After All
 6. My Flesh Is Sealed
 7. You´re An Angle Of The Light
 8. Setting Sail
 9. I´m Not One
 10. From The Rain
 11. I´ve Been On My Own (Digipack Nonus Tr...
 12. It´s Almost Night (Digipack Nonus Trac...
 13. This Is The Ride (Digipack Nonus Track)

Kommentarer (5)

Jesper Beck

Jesper Beck

Tidligere anmelder

Indlæg: 46

Spørgsmål til Cecilie?

Jeg må blankt erkende, at jeg ikke på nogen måde er illdisposed fan. Men men men......
Jeg har en plade i samling fra illdisposed, som jeg må erkende er intet mindre end en gude skive, nemlig 1800-Vindication.
Den har simpelthen alt hvad der skal til!!!

Mit spørgsmål går på: Holdt op mod 1800-Vindication, hvor ligger Grey sky så?
Jeg mener er der en rød tråd, eller er det 2 vidt forskellige albums?? eller noget helt andet???

Cecilie Roos

Cecilie Roos

Tidligere anmelder

Indlæg: 37

Well...

1-800 er også en af mine favoritter, men du kan ikke sammenligne de to på den måde. Det er det samme på den måde det er Illdisposed, men hvis vi skal være helt blinde for alt der hedder hvordan de er skruet sammen, så synes jeg Grey Skies har den samme longevity som Vindication. Grey Skies er måske en mere voksen udgave af et band der laver musik efter deres eget hoved. Jeg kan ikke hive flere fancy og vage sætninger ud af ærmet, når det i virkeligheden handler om du bliver nødt til at give den et lyt selv og danne din mening ud fra forskellene / lighederne :)

UMUR

UMUR

Indlæg: 93

Jeg er ked af at sige det,

Jeg er ked af at sige det, men det er bare endnu et metervare album fra Illdisposed. Udmærket produktion, dygtige musikere, og nogle få numre der skiller sig ud (Your Darkest Son er f.eks. et rigtigt fedt nummer). Der er bare for meget fyld, som der er på næsten alle deres albums. 7 kranier er stadig fortjent, men man sidder som sædvanligt med fornemmelsen af, at Illdisposed rent kompositorisk sagtens kunne løfte sig endnu mere.

UMUR gav Illdisposed - Grey Sky Over Black Town 7/10.

Cecilie Roos

Cecilie Roos

Tidligere anmelder

Indlæg: 37

Det skal du skam ikke være

Det skal du skam ikke være ked af, det er jo ikke Nordkorea det her :D Jeg synes netop de har løftet sig ud over hvad de har lavet siden BMW, men du rammer lige ned i essensen af det her: Personlig mening er mere eller mindre alt...

Mcblånegl

Panikå

Den er fee nok men finn pånoe fee'ere tekster undta'n de ekstra så'n da fleerer darfatter dem æn éen måddrrfåkker som åffer plus stasjonchef kreastiv mispåståed (B)åblocker blackcracker meggamind;shredding with dedication,though inferior and in comparison blind with regards to unwind in due time,one unknown seemingly dirtcrawling behind,until HE decide to order another burial of his own kind,planning the expectations of new soulhacking highs,much sophisticated to play with more sensation, the soulstacking reversed and reborn but going down, pain and hurt on morbid illusions hidden in a sick play of grand grey madness,joyful observing the suffering of his prey,now it has finally dissapointed,failing to comprehend the unwritten,unexplained rules of his game,what ashame...-should've understood....-how silently to overcome... In Blood...now Dead from more of new dread to go with the old,you put in my head...-a withered flower on the field of lost souls you sowed..many Will burn before its your own turn, poor boy, heavy load...