Vanir
Før Vanir og Svartsots koncert i Templet, Lyngby den 28. september, fik heavymetal.dk sig en snak med Svartsots guitarist Cris og Vanirs forsanger Andreas.
Svartsot & Vanir
Interview af Emilie Bregendahl og Ida Schmidt
Hvis I vil starte med at præsentere jer selv, hvem er I og hvilket band er I fra?
Andreas:
Andreas Bigom, Vanir.
Cris:
Cris fra Svartsot.
I spiller her i Templet i Lyngby i aften, er det første gang I spiller sammen?
Andreas:
Nej det er anden gang, vi spiller.
Cris:
Vi spillede i Roskilde.
Andreas:
Ja, det var Roskilde. Og Gimle da.
Så hvad laver I pt. hver især med bandet?
Cris:
Vi er ved at skrive nye sange, og så arbejder vi på alt det andet der skal passes, dagligdagsting, planlægning til koncerter og sådan noget.
Andreas:
Ja, sådan set også det samme. Det er koncertplanlægning og er vi lige gået i gang med at skrive nye sange.
Selvom I begge spiller folk metal, så fortolker I jo genren ret forskelligt. Genkender I jer selv i hinandens musik på nogen måde?
Andreas:
Altså nej, som sådan ikke. Det’ jo metal.
Cris:
Sækkepibe.
Andreas:
Ja, og lidt dybere manderøster.
Cris:
Trommer. Bas. Men ellers … nej.
Andreas:
Men man kan vel sige at hvis der er en lighed, så er det nordisk folkemusik.
Cris:
Ja, men altså vi er gået lidt mere over i middelaldermusik end folkemusik. Så vi er ved at komme lidt væk fra det der.
Andreas:
Vi er også ved at bevæge os lidt hen imod det irske og den slags. Så, så mange fællesnævnere er der egentlig.
Så hvad værdsætter I hver især ved det andet band, som de gør forskelligt fra jer?
Andreas:
Jeg synes der er sådan en solid, dejlig bund i Svartsot, som er skøn at have ud over højtalerne – blandt andet.
Cris:
Jamen det er nok mest den forskellige indflydelse, som de to bands har. Også folkemusikken, som Andreas sagde. Hvor Vanir er på vej over i noget irsk folkemusik, så er vi jo på vej væk fra folkemusikken og over mod middelaldermusik i stedet for. Så vi bevæger os jo også væk fra hinanden på den måde. Jeg tror også, at der var flere ligheder mellem deres tidligere numre og vores tidligere numre.
Hvordan synes I at I har udviklet jer gennem årene, hvor er I nu i forhold til da I begyndte at spille sammen?
Andreas:
Jamen da vi startede ud, tænkte jeg bare at vi skulle lave noget folk metal på en eller anden måde. Jeg tror at hvis du parrer Amon Amarth sammen med Eluveitie, så er det såmænd meget godt ramt efterhånden. Men vi arbejder jo stadigvæk videre og der er hele tiden udvikling på det vi laver, så hvem ved hvad det ender med.
Cris:
Og Svartsots musik er ved at blive lidt mere indviklet end det var i starten, faktisk meget mere. Det på den første plade det var meget ligetil, men nu er vi jo på vej væk fra det. Flere riff, flere melodier ved numrene. Det er blevet lidt mere kompliceret efterhånden.
Andreas:
Det er så nok der vi mest holder os mere straight edge. Det er fedt nok det I bygger på, men det er der vi går hen i den anden grøft og piller mere fra egentlig. Laver simple melodier, eller ja, lette melodier som vi holder meget af.
Og folk metal genren som sådan, hvordan ser I den modtaget i Danmark?
Andreas:
Ja nu har Huldre jo også lige udgivet deres første. Men der er jo ikke mange bands om buddet, kan man sige. Men man kan jo sige at der er plads at boltre sig på, i forhold til publikum i hvert fald. Jeg synes der er at mega fedt og et dybt taknemmeligt publikum for det, så det er sgu fedt at opleve når man er ude. Jeg synes at ved os der er det gået stærkt.
Cris:
Ja, det gik også stærkt for os dengang.
Andreas:
Men jeg tror også lidt at der er nogle der har ventet på, at der skulle komme nogle bands. Og så kom vi. Og så hoppede vi lidt med på vognen hen ad vejen. Men altså det er jo let tilgængelig musik på nogle andre måder, end der er i så mange andre metal-genrer.
Cris:
Det er i hvert fald mere melodisk. "Vi kan godt lide de der melodier der, men stemmen den kan vi ikke lide." Er det ikke sådan noget?
Andreas:
Jo! "Jeg kan ikke lide det der growl der, men den der sækkepibe der, den er da god." Så jeg håber da på at der kommer nogle flere bands hen ad vejen.
Cris:
Genren er i hvert fald blevet mere populær end den var før.
Andreas:
Ja, det må man sige.
Hvordan synes I at folk metal genren har udviklet sig?
Cris:
Svært at sige, jeg hører ikke så meget folk metal. Jeg har ikke tid til at høre musikken, hvis jeg hører musik så er det plader fra en 10-15 år siden. Men sådan generelt det jeg har læst mig frem til, det jeg har set når vi har været i udlandet så er der færre bands end der var for fem-seks år siden. Det er ligesom om at den bølge der, den er på vej væk igen i resten af verden, men den er på vej frem her. Men der kommer også sindssygt mange bands her.
Andreas:
Men der kommer også mange nye tiltag, der kommer mange nye inputs i mange bands, oplever jeg i hvert fald. Der er bands som Trollfest, der tager mexicansk folkemusik ind over. Korpiklaani, der også er begyndt at eksperimentere med nogle andre ting hen ad vejen, det ene og det andet osv.
Cris:
Det var også det der skete med alle de bands der kom frem der i 2008-2009, så gik det lidt i stå, så blev man nødt til at blande nogle andre ting ind i musikken. Det er også en af grundene til at vi er ved at tage den mere over mod middelaldermusik, så vi kommer sådan lidt væk fra alle de andre bands. Det er også lidt mere spændende – synes vi.
Andreas:
Jamen jeg vil da i hvert fald sige at vi glæder os til at se hvad der kommer.
Ud over at spille her i aften, hvad har I så af koncertplaner fremadrettet?
Andreas:
Vi har lidt koncerter rundt omkring i Danmark, ikke det store her i løbet af efteråret. Men vi arbejder lidt på hvad der skal ske næste år.
Cris:
Vi spiller i Herning i morgen. Så har vi en koncert i Lybæk her om tre uger. Og så spiller vi også oppe i Sverige til december.
Så mht. Copenhell, hvor Svartsot I spillede i år, og Vanir I spillede forrige år: hvad synes I om det koncept, en metal-festival i Danmark, den måde det har udviklet sig på?
Cris:
Idéen er fin nok, men nu har vi jo også spillet på en masse metal-festivals i udlandet, og de har virkelig meget at lære. Fx er Aalborg herhjemme meget mere gennemtænkt end Copenhell. Syntes jeg i hvert fald.
Andreas:
Altså der er kommet meget Copenhell. Jeg synes det er et pissefedt tiltag, altså jeg synes det er fedt at der sker noget på den front også. At det kommer lidt mere frem i medierne osv. også. Man kan føle sig lidt mere hjemme på DR1 nu når man åbner. Og så noget jeg synes er et mega fedt tiltag, det er et pissefedt publikum der var der, da vi var der sidste år.
Cris:
Det var der også i år.
Andreas:
Der var ret store bands allerede i 2010. Jeg var med til at sælge merchandise derude, det er jeg hvert år. Men der var Megadeth der i hvert fald, kan jeg huske. Der er i hvert fald en god bund for noget rigtig fedt, tror jeg.
Cris:
De burde i hvert fald lige tage ned til Wacken og de andre festivaller i Tyskland. Ned og se hvordan de gør det dernede. Mht. backstage-området og hvordan det hele er skruet sammen.
Andreas:
Det er super fedt at se alt den opbakning der er på det, i hvert fald.
Hvad er jeres bedste koncertoplevelser?
Cris:
Åh, ja det var nok Wacken … bare fordi det var Wacken.
Andreas:
Jeg tror egentlig at det var Copenhell sidste år faktisk. Det var lidt surrealistisk. Altså på daværende tidspunkt var det absolut den største koncert vi havde spillet, og vi havde lige udgivet vores første CD, så det var lidt random det hele. Men det var fedt! Jeg havde sådan lidt en fornemmelse af at det ikke ville komme til at gå godt, at der ikke ville komme nogen mennesker. Men så lige pludselig kommer vi derop, og så kan vi ikke rigtig se andet end mennesker. Men det var sgu fedt at opleve synes jeg.
Fedt - jamen tak for snakken!
Andreas:
Jamen det var så lidt.
Cris:
Selv tak. Skål!