Process

Process

Tilbage i marts foretog heavymetal.dk et interview med bandet Process. Et interview lang tid undervejs, men nu kan Heavymetal.dk så endelig bringe det frem i lyset. Læs med her

Process

Interview af Baren

Tilbage i foråret drog jeg ned i øvelokalerne på Godset i Kolding, for at interviewe det koldingensiske melodiske dødsmetal band Process. Process stiftede jeg første gang bekendtskab med tilbage i 2004, hvor min begejstring for metalmusikken for alvor blev vakt. Process har eksisteret i over femten år med forskellige udskiftninger undervejs, og har udgivet to EP’er og et enkelt album. Målet med interviewet var at høre lidt mere om bandet, noget om deres debutskive Trough Archknowledgement Only, og hvor fremtidsplanerne gik hen af. Det endte med at blive 40 ganske fornøjelige min., jeg fik med bandet.

Først vil jeg gerne høre lidt om Process og hvem I er:

Idéen til bandet startede tilbage i 91, hvor Poul på guitar og Anders på bas besluttede, at starte et band sammen. Dvs. der gik nogle år før, at vi startede med at spille. Vi var nogle kammerater, som synes, at det kunne være en fed idé, selv at komme i gang med at spille noget. Anders var den eneste, som på det tidspunkt havde nogen musikalsk baggrund, og derfor endte Poul med at spille bas. Derefter har det kørt slag i slag, med forskellige folk gennem tiderne. Lennart som står for vokalen, har været med i bandet siden 99. Dengang han kom med, var Process mere et doomband, og der har været flere stilskift siden da. Lennart har været med på de 2 EP’er og det album vi har udgivet. Det var først for 3 år siden, at vi for alvor begyndte at give den gas, og forsøgt at slå igennem. Det betød så farvel til to medlemmer, da ambitionsniveauet var forskelligt. Det er generelt svært at slå igennem herhjemme fordi, der er så mange om budet, så derfor krævede det, at vi satte ambitionsniveauet op, hvis vi ville gøre Process til mere end et hygge projekt. Mario kom så med i 08, og har overtaget guitaren. Vi har også fået en ny mand bag trommerne, Jonas, som Poul mødte på den lokale bar Knuds Garage. Det har været lidt af et arbejde for os at finde en trommeslager, så derfor var det sgu heldigt, at Poul kunne fiske en op på det lokale værtshus.

Stilmæssigt er der sket et skift siden Jeres EP Pög mö thön og til Through Archknowledgement Only. Hvor er I stilmæssigt på vej hen ad?

I takt med, at vi øver mere, jo mere lyst har vi til at udfordre os selv. Derfor har vi haft en lyst til at gå mere mod døden, men stadig have fokus på den melodiske side. Nogle af numrene var også nogle år gamle, så derfor er der meget afveksling gennem skiven. Det nye, som vi skriver på, er mere tungt og brutalt, men lige på Through Archknowledgement Only var der nogle ting, vi skulle af med.

Nu siger I, at der skal lidt mere brutalitet indover. Betyder det så, at den bliver mere "dødsmetal agtig"?

Den bliver i hvert fald mere varieret. Lidt mere tung. Lidt mere downtempo. Vi tænker lidt mere på temposkift ved det nye. Der bliver tilføjet flere lag, uden at gå ned på den melodiske del af musikken.

Hvad vil I gerne med Through Archknodgement Only?

Egentlig ville vi bare udgive, hvad vi nu havde, og prøve at udgive et album. Når vi laver musikken, har vi ikke nogen "masterplan." Når vi laver musikken står vi lidt og tænker, hvad gør vi med det nummer. Derfor ender der også med at være en del numre, og vi har skrevet en del undervejs, som så er endt på skiven.

Er der nogle specielle temaer i jeres tekster?

De handler om erfaringer, men selvfølgelig også noget opdigtet. Derudover er tidligere forhold også en del af inspirationen fx "Scars Remain" på Through Archknowledgement Only?
Noget handler også om vores omgangskreds. Til sidst er der nummeret "Human Sacrifice", som er inspireret af filmen Apocalypse.

Der gik en del år mellem Pög mö thön fra 2004 og så til Through Archknowledgement Only udkom. Hvad skete der i de mellemliggende år?

Der har været en masse personlige ting i bandet, som har taget tiden. Der kom pludselig to tragiske hændelser lige efter hinanden, som der skulle tages hensyn til. Derudover har der været taget hensyn til folks arbejde og studier. Vi fik egentlig en masse god respons efter Pög mö thön, men vi søgte desværre aldrig vores chance. Samtidig har vi også skiftet trommeslager flere gange, hvilket også har taget en del tid.

Hvor mener I, at Process bevæger sig hen af i fremtiden, både bandmæssigt men også musikalsk?

Vi laver en plade mere, og så må vi se hvad der sker. Through Archknowledgement Only var stort set skreven inden Mario kom med, og selvom han har ændret noget, har han jo også en stor interesse i at sætte sine aftryk i musikken. Vi prøver på de nye numre at finde plads til os alle sammen, og gøre skriveprocessen lidt mere fælles. Vi arbejder også på at have en større struktur og rød tråd gennem numrene. Vi er også begyndt at bruge medierne meget mere til at indspille, og høre hvordan tingene lyder.

Hvad er fremtidsplanerne for Process?

Vi skal ud og spille. D. 4 april skal vi spille for at komme med til Wacken Open Air, og derudover er der nogle hemmelige arrangementer i løbet af foråret og sommeren. Der er begyndt at komme noget mere interesse om bandet, så det kan være, at vi er ved at få lidt hul i gennem.

Hvor går jeres drømme med Process hen af?

En U.S.A tour kunne være fedt. Derudover skal vi gerne ud og tournéer i Europa. Vi har snust lidt til det, men vi kunne godt tænke os at komme ud i en bus, og så ellers tage på tourné. Ud og prøve det af. Derudover kunne vi tænke os at komme tilbage til Jelling og spille igen. Vi var der tilbage i 2010, og det var sgu fedt. Vi blev behandlet rigtig godt. Det eneste var, at security aldrig havde oplevet metal før, så da der var optræk til en "wall of death", blev den stoppet med det samme.

Er Jelling det største I som band har oplevet?

Nej. Vi var på en mini tour på tre dage. København, Odense og Herning. Især koncerten i Herning, hvor vi troede, at vi skulle ind og spille for ti mennesker, og pludselig var der 2-300 mennesker. Det var med et band fra Odense og et fra Herning. Det var tre regionale spillesteder, som var gået sammen for at skabe et arrangementer. Derfor står en tour i udlandet højt på ønskelisten, og så måske en plade til. Hvis den så ikke for alvor slår igennem, skal vi måske finde noget andet at lave. Men I kan godt regne med, at se mere til Process i fremtiden.

Drenge, mange tak for Jeres tid.