Amorphis - The Beginning Of Times

The Beginning Of Times

/ Warner Music Group · Udkom

Type:Album
Genrer:Prog metal, Melodisk Death Metal
Spilletid:54.37
Antal numre:12

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: 9/10 baseret på 1 stemme.

Med The Beginning of Times er finske Amorphis nået op på 11 album udgivelser siden den første plade The Karalian Isthmus tilbage i 1993. Da Amorphis har fulgt mig siden jeg opdagede metallen tilbage i 2004, og ligesom var en af grundende til, at det er den genre jeg har fulgt lige siden, synes jeg The Beginning of Times fortjener en ordentlig og dyb anmeldelse. Hvis man ikke gider læse alt mit plader, men bare vil have have besked på, om pladen er hver at få fingre i, så rul ned til det sidste afsnit i denne anmeldelse.

På The Beginning of Times er teksterne centreret om guden Väinämöinen fra den finske mytologi. Ifølge sagnet, blev Väinämöinen skabt ved Skyens datter Ilmatar skabelse af Jorden via et æg hun fandt i havet. Derfor er Väinämöinen søn Ilmatar, men da han samtidig blev skabt af et æg fundet i havet, siges han også at være søn af Havets fader. Det er denne karakter fra de finske myter, at The Beginning of Times univers beskæftiger sig med, og Väinämöinens vidne til Jordens fødsel og siden hans søgen efter land.

Albummet befinder sig rent genre mæssigt over i den melodiske dødsmetal, og minder om, ja Amorphis. Det er det episke dimensioner og fortællingen om Väinämöinens oplevelser der er fokus på, og for at gøre dette mest effektfuldt, benytter bandet sig af en lang række forskellige instrumenter, kor og vekslen mellem en growlende og en rigtig lækker og smuk clean vokal fra Tomi Joutsens side. I forbindelse med The Beginning of Times har Tomi Joutsens modtaget råd og vejledning fra selveste Marco Hietala fra Nightwish. Under Hietalas vejledning, har Tomi Joutsens formået er skabe en episk vokal, som virkelig passer godt til musikken og giver albummet en ekstra dimension.

En anden ting som bandet også har haft fokus på ved The Beginning of Times, er at bruge de samme riffs og musikstykker på forskellige instrumenter. Det betyder, at man flere steder oplever en guitar, et keyboard og en form for fløjte eller harpe, som spiller det samme stykke musik. Dette bruger bandet gennem hele pladen, hvilket giver hvert enkelt nummer en ekstra dimension og unikhed og derved kommer man aldrig til at kede sig. Som på andre Amorphis skiver, veksler numrene mellem de hurtige og mere brutale passager, og så de mere rolige, downtempo, episke stykker, flere steder tilsat en kvindevokal, så nogle numre går hen og bliver en lille duet. Normalt er det et element jeg har det svært ved, da jeg synes, at mange af de duetter man ellers kan finde i metallen, minder utrolig meget om hinanden og går hen og bliver lettere hysteriske. Dette fungerer til gengæld rigtig godt på The Beginning of Times, og fletter endnu flere smukke og episke elementer ind i musikken.

Grundet de overstående duetter, den episke vokal og brugen af de samme musikstykker til forskellige instrumenter skabes der en dybde og kompleksitet på The Beginning of Times, som jeg ikke har oplevet andre steder. Hvor andre bands ville have knækket nakken på at forsøge sig med en plade som The Beginning of Times, holder Amorphis ambitioner hele vejen.

Der er ingen tvivl om, at jeg er rigtig positiv efter at have lyttet til The Beginning of Times. Jeg synes, at pladen for mit vedkommende, er ganske unik og et helt lille mesterværk. Den episke vokal, brugen af de samme musikstykker til forskellige instrumenter, duetter sammenblandet med de mere brutale og fængende passager skaber en plade, som er virkelig lækker med en stor dybde og kompleksitet. Pladen har en lang levetid, da numrene, selvom de til en hvis grad er skåret efter samme mønstre, er meget forskellige grundet brugen af de forskellige instrumenter og en vekslende vokal. Derudover har jeg oplevet, at hver eneste gang jeg hører pladen, møder jeg nye passager og stykker, som jeg før ikke har lagt mærke til, hvilket i den grad er med til at løfte skiven. En helt klart anbefaling herfra til både nuværende, men også kommende Amorphis fans. The Beginning of Times holder i den grad, og personligt tror jeg, at The Beginning of Times går hen og bliver en ny milepæl for Amorphis.

Kommentarer (2)

Jeppeboss

Indlæg: 1

Er helt enig med anmelderen.

Er helt enig med anmelderen. Bliver helt glad når jeg hører pladen. Også go at arbejde til, hvis man har et fysisk arbejde. Min lille datter på 3 dage sover odså super godt til det:-)

Claus Ljørring

Claus Ljørring

Redaktør

Indlæg: 378

Det er en fantastik skive,

Det er en fantastik skive, intet mindre men Amorphis er også et fantastisk band, intet mindre!

Claus Ljørring gav Amorphis - The Beginning Of Times 9/10.