Dark Days af D. Randall Blythe

Dark Days af Randall B Dark Days af Randall B

BOGANMELDELSE. Hvad gør mennesket til et godt menneske? Randy Blythe søger dybt ind i sjælen i fremragende erindringsbog.

Uhyggelige erindringer

"De fleste misbrugs-biografier slutter med at hovedpersonen bliver clean - min bog starter der.” - sådan indleder Randy Blythe, forsanger i Lamb of God, sin længe ventede bog om sin anholdelse og fængsling i Prag. Det er en på mange måder skræmmende, seriøs, men også humoristisk fortælling, om sine oplevelser, Blythe giver os, og det er en uhyggeligt velskrevet og underholdende bog.


Kunsten at være en mand

Det er med stor sandsynlighed ikke gået ubemærket hen for den gennemsnitlige læser af diverse metal-magasiner, men for de uindviede tager vi den lige en gang mere i en lettere forkortet version:

I 2010 spillede Lamb of God en koncert i den tjekkiske hovedstad Prag. Sikkerheden til koncerten var nærmest ikke-eksisterende, og publikum kunne frit indtage scenen og udføre stagedives. En ung mand ved navn Daniel Nosek var blandt dem, der sprang ud fra scenen denne aften, men Nosek faldt uheldigt ned på hovedet og døde senere af sine kvæstelser. Intetanende om dødsulykken vendte Lamb of God et par år senere tilbage til endnu en koncert i Prag. Men denne gang nåede frontmand Randy Blythe ikke ud af lufthavnen, før han blev anholdt af tjekkisk politi - sigtet for uagtsomt manddrab, da han ifølge vidner havde skubbet den unge Daniel Nosek ned fra scenen.

Randy Blythe sad varetægtsfængslet i det berygtede Pancrac-fængsel i fem uger, før han blev løsladt på kaution. Men undervejs stiftede han bekendskab med et retssystem, der efter murens fald i 1989 stadig er svært at blive klog på. Langt væk hjemmefra, i et land hvor relativt få kan gøre sig forståelige på engelsk, kæmpede han en kamp for at komme til at forstå, hvad der foregik omkring ham - og ikke mindst kæmpede han med at få minderne frem om den aften i 2010. Skubbede han virkelig en ung fan ned fra scenen? Var han skyldig i manddrab?

På sin meget velskrevne, gravalvorlige, men ofte også humoristiske facon, leverer Randy Blythe en stor portion meget indlevende fortællinger på samtlige af bogens 488 sider. Efter en kort præsentation af sig selv og den musikindustri, han på godt og ondt er en del af, får vi hele den omfattende og meget detaljerede historie om hans fængsling. Utallige tanker kan fare gennem hovedet på en, når man sidder i et udenlandsk fængsel i en god måneds tid, og de tanker deles med læseren i et så levende og billedligt sprog, at man væmmes, frydes og på det nærmeste græder sammen med forfatteren.

Bogens evigt tilbagevendende omdrejningspunkt er spørgsmålet om hvilke ting, der gør en til et godt menneske. Kort tid forud for sin anholdelse i Prag havde Blythe med succes, sagt farvel til den alkohol, der i godt og vel tyve år havde plaget hans liv. Bedst som han var ved at blive et menneske igen og finde frem til de indre værdier, der for bestandig skulle gøre det af med den indre misbruger, tvinges han ud i endnu flere og fuldstændigt uoverskuelige spørgsmål: Var han på en eller anden måde ansvarlig for en fans død? Skulle han have stoppet koncerten pga. den ringe sikkerhed?

Uden at afsløre for meget kan det nævnes, at Blythe, selvom han i teorien godt kunne have holdt sig væk, tog tilbage til selve retssagen i Tjekkiet et halvt års tid efter løsladelsen. Randy Blythe var fast besluttet på at hjælpe den sørgende familie til den afdøde Daniel Nosek med at finde svar på alle de uafklarede spørgsmål - en moralsk forpligtelse for Blythe, men også et led i processen for at blive et godt menneske på ny.

Forrygende og tankevækkende læsning

De, der ikke kender slutningen på historien, vil jeg næsten vove at påstå har sovet under en sten. Men uanset om man er bekendt med historien eller ej, skal bogen klart anbefales. Udover den spændende og skræmmende historie, som afslører en talentfuld storyteller i Randy Blythe, leverer han også interessant og tankevækkende indsigt i menneskets tanker og følelser, når det er under pres. Uden at tilbede janteloven for meget, kan det af og til kamme en smule over og blive lidt for meget “jeg er bare for sej, fordi jeg har været igennem en masse lort og overlevet det, så derfor er det udelukkende mig og min virkelighed, der er gyldig”, og relativt set er 35 dages fængsling måske heller ikke det mest heftige empiriske grundlag for små 500 siders fængsleserindring. Men alt i alt er det en yderst anbefalelsesværdig bog af en af musikindustriens mest interessante personligheder. Den er hurtigt læst, men uhyre tankevækkende, skræmmende og underholdende - 8 flotte kranier herfra.