forbrænd
Cabal af Lykke Nielsen Photography
Cabal af Lykke Nielsen Photography

Mystic Festival 2025 - Cabal

Gdańsk Shipyard, Gdańsk

-

Den hårdtarbejdende deathcorekvartet

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at Cabal er det mest populære deathcoreband, som er groet ud af den danske muld. De har efterhånden haft en del store opvarmningsjobs. Dette skyldes en blanding af højt musisk bundniveau på deres albummer, og at de har været hårdtarbejdende med henblik på spillejobs. De har spillet på et hav af festivaler og varmet op for mange store artister som Whitechapel og Miss May I. Københavnerne er på ingen måde kommet sovende til noget, men dette til trods så var det selvfølgelig svært at vide, hvad der kunne forventes af deres koncert på Mystic Festival – altså udover at de nok skulle give den fuld skrue.

Cabal af Lykke Nielsen Photography

Kabalen, der gik op

I minutterne inden Cabal skulle gå på, var koncertsalen presset til sit maksimale. Man kunne tydeligt mærke og se i salens lysende åbning, at flere prøvede at komme ind, men det var ikke muligt. Det var ikke det mest betryggende, særligt givet varmen, som gjorde, at man blev nogenlunde lige så gennemblødt af at stå stille i koncertsalen som under bruseren.

Som forventet kom københavnerne ind med fuld blæs på til tonerne af åbningssangen “Become Nothing” fra deres nyeste plade, Everything Rots. Det var med fuld bevægelse fra bandet, som både hoppede og snurrede rundt, mens forsanger Andreas Bjulver meget ofte opsøgte yderste scenekant. Bjulver opfordrede også straks til circlepits, men der var ingen reaktion på dette.

Da bandet nåede til tredje sang, som var “Exsanguination”, prøvede Bjulver atter at få pisket det polske publikum i gang. Han sagde: “Come on, mothafuckas, get this pit going. We are not kidding”. På forunderlig vis fik det vækket polakkerne, og et  stort pit fra front til pulten åbnede sig. Bandet selv gav den en ekstra skalle på scenen med spark og hop overalt, og musikken blev leveret som en flyvende knytnæve til solar plexus.

Cabal af Lykke Nielsen Photography

Modsat deathcorelegenderne i Whitechapel, som aldrig fik startet noget som helst vildskab til deres koncert på festivalen, så viste Cabal, hvordan man tog hånd om sådan en situation. Muligvis er det københavnerne, som ser op til Whitechapel, men de amerikanske deathcorepionerer kunne godt lære noget af de gæve danske gutter i stedet. Kom ind med energi, entusiasme og vigtigst af alt: Vis, at du mener det.

Da de slog over i “Still Cursed”, begyndte guitarist, Christian Hammer, at råbe “jump, jump”, hvilket publikum straks lystrede. Det blev også til en kortvarig technoravefest, hvor energien i publikum stak af under det elektroniske breakdown i “Snake Tongues”. Cabal havde publikum, lige hvor de ville have dem, under resten af koncerten, hvor salen forblev fyldt, og pitten aktiv. En polsk fødselsdagssang blev det også til for bassist Dennis Hursid, der fyldte 30 år på dagen. Derefter belønnede publikum ham med en wall of death.

Danmarks dygtigste deathcoredrenge

Hvis man var i tvivl om, hvorfor Cabal har opnået den succes, som de har, så skulle man have været til stede på Mystic Festival denne aften. Hvor Whitechapel fejlede, vandt Cabal. På en festival i et fremmed land fik man intet foræret, og derfor skulle man virkelig kende sin besøgelsestid. Dette må man sige, at Cabal gjorde. Der var fuld tænding på fra start til slut, og de gav aldrig op på at få startet en fest. Man kunne tydeligt mærke entusiasmen på scenen, og at de danske drenge faktisk ville sætte gang i publikum. Det var uundgåeligt, at det  også ville smitte af på publikum. Københavnerne fik i hvert fald cementeret, at de er en af vores mest brandvarme eksportvarer på metalscenen.

 

 

9/10

Sætliste

  1. Become Nothing
  2. Redemption Denied
  3. Exsanguination
  4. Still Cursed
  5. Unveiled 
  6. Hell Hounds 
  7. Everything rots
  8. Snake tounges
  9. End times
  10. Violent ends
  11. No peace
  12. Magno interitus