Meshuggah - Copenhell 2023
Meshuggah - Copenhell 2023 Foto: Rolf Meldgaard/ www.rolfrawphotography.dk

Copenhell 2023 - Meshuggah

Refshaleøen, København K

Officiel vurdering: 9/10

Meshuggah så rødt på Hades
 

Aftenens sidste koncert på Hades var Meshuggah.
Folk var mødt frem i hobetal for at give den gas til de svenske veteraner, som i den grad fik lukket og slukket torsdagen med manér.
Jorden vibrerede under Hades, i en sådan grad at det potentielt kunne have givet udslag på Richterskalaen.
Helviti stod sortlagt, og en tung buldren sneg sig over scenen.
Rødt, infernalsk lys bredte sig på scenen, og silhuetterne af mastodonterne viste sig nu.
Hvad der lignede saltstøtter, skulle vise sig at være alt andet end det.  

Crowdsurf på samlebånd
 

Efter en meget lang, dunkel og dyb intro fik Meshuggah sat gang i festen. Der blev headbanget, hoppet, moshet og crowdsurfet i et omfang, der sjældent er set magen til. Dog virkede det, som om festen var begrænset til den forreste del af publikum. De havde sig til gengæld en kæmpe fest. For dem der stadig havde det lange hår, kunne man se, det blev kastet rundt i luften.
Meshuggah spillede godt, sikkert og scenevant, dog virkede de noget begrænset af at stå foran hver deres lysboks. Disse satte en begrænsning for, hvor meget de kunne bevæge sig og bruge scenen, så den tekniske opsætning stadig virkede efter hensigten.

”Is this Copenhell or -calm?” spurgte forsanger Jens Kidman publikum i håb om at få folk til at give den en ekstra skalle. Det hjalp ikke det helt store, men man kan til publikums forsvar sige, at det havde været en lang og meget varm dag på Copenhell, så energiniveaet var forståeligt nok på nedadgående kurs.
Til trods for at Meshuggah efterhånden er ved at være nogle aldrende herrer, formåede de at spille i et højt gear, gedigent tempo, at præstere fede trommesoli og den helt rette mængde djent.
De var kommet for at rive vores ører til blods, og det blev de, alt imens ulven majestætisk hang og vågede over Hades.
Meshuggah gav publikum en ordentlig indsprøjtning af fede guitarriffs og bas-lir, hvor der underliggende lå en intelligent og ond base af trommesmadder og mere guitar. Det var ondt, brutalt, gennemført. Det var growl, der kom fra det allerdybeste sted ind i Kidmans indre.
Det er lige præcis sådan, som Meshuggah skal og bør lyde.
Der blev spillet så massivt og tungt, vildt og olmt, så jorden under publikum skælvede, og skelettet begyndte at rasle inde i kroppen.
Deres efterhånden mange år som teknisk dødsmetalband har givet dem en pondus og en dybde, som ingen kan tage fra dem, og det kan høres.
Meshuggah leverede et brag af en koncert. De ni numre, de præsenterede for publikum, var et potpourri af noget af det allerbedste, de til dato har udgivet. ”Broken Cog”, som de åbnede koncerten med, var et af aftenens bedste numre. Nummeret har denne her ”je ne sais quoi”. En kvalitet så fin, der gør det umuligt at yde det retfærdighed ved at beskrive det eller at sætte en mærkat på det.
For det utrænede øre var det eneste minus ved denne koncert de lange sekvenser med monotone lyde, som tangerede at være en knivspids for lange og for skarpe.
Derimod er det, for det trænede øre, noget af den overlegenhed, Meshuggah er kendt og misundt for.
Meshuggah er ikke et band, man vader lige ind i og forstår. De er så teknisk overlegne, at man bør gøre sig selv den tjeneste at lytte materialet fra deres lange karriere igennem, inden man ser dem live. 

Fik Meshuggah vækket en tiger i dig?

Ja, det kan man i hvert fald sige, at de gjorde. Selv døve festivalgæster vil ikke have været i stand til at undgå at fornemme det tryk, der på alle måder fræsede gennem jorden under denne midnatskoncert fra Meshuggah. Det var en magtdemonstration af den anden verden og en absolut fornøjelse at lytte til. 

Sætliste:

  1. Broken Cog
  2. Rational Gaze
  3. Ligature Marks
  4. Born in Dissonance
  5. In Death - Is Life
  6. In Death - Is Death
  7. The Abysmal Eye
  8. Demiurge
  9. Future Breed Machine

Kommentarer (1)

UMUR

UMUR

Indlæg: 93

Vildt koncert. Meshuggah slår

Vildt koncert. Meshuggah slår altid ihjel live. Selvom jeg sad ned oppe på bakken, bevægede min krop sig i ufrivillige voldsomme bevægelser under "Demiurge". Det var så intenst og brutalt, at det var umuligt at sidde stille. Pisse fedt...