Skullclub

Skullclub

I februar gæstede danske søsyg punkbandet Skullclub Vega som opvarmning til Dropkick Murphys. Ligeledes er de snart aktuelle med nye EP Klyng dem op! Vi bringer her et interview med bandet, som bl.a. kommer ind omkring hvordan det er at være opvarmning til et stort band som Dropkick Murphys,

Skullclub

Udført af Baren

I midten af februar drog jeg ned på det lokale værtshus Knuds i Kolding, hvor jeg havde sat det koldingensiske punk/ rock band Skullclub i stævne. Skullclub har huseret i Kolding i efterhånden et par år, og er et af de lokale bands, som man kender, når man kommer fra byen. Bandet havde ugen forinden afholdt sin hidtil største koncert på Vega, som opvarmere til Dropkick Murphys. Det blev 45 ganske fornøjelige min. jeg fik med vokalist Troels Bjorholm og guitarist Christoffer. Skau.

Kan I starte med at fortælle mig lidt om Skullcllub, og hvem I er?

Baggrunden til musikken kommer fra, at Troels har en baggrund i det gamle band Spitink Devils, Danmarks første hardcore band, og det er der hans rødder kommer fra. Derudover er Christoffer folk musiker, og rocken er så kommet med i Skullclub, hvor vi prøver at forene hardcore og folk, og prøver at trække elementerne sammen.

Hvordan vil i beskrive Jeres musik?

Det er efterhånden svært at sige. Om to måneder kommer der en ny plade, og den er mere punk/ rock, men også metal. Vi har mange forskellige baggrunde i bandet, som udover folk og hardcore er metal, heavy rock og vores guitarist har en blandet baggrund. Derfor er det også svært for anmelderne at finde ud af, hvad vi laver, og det ved vi faktisk ikke helt selv. Der bliver sat mange forskellige mærkater på det. Nogle anmelder kalder det melodisk punk ala Skambank, og andre mener den har den energi, som der er i Mötorhead, og det er ikke op til os at sætte en bestemt genre på det. Vi har en mærkelig stil, som vi selv kalder søsyg punk/ rock, men vi tænker ikke så meget over, hvad vi laver, men mere hvad vi kan li. Den nye plade som kommer er noget hårdere, og til forskel fra Død og Kritte skiven, er der to guitarister. Den nye guitarist har en mere rock’n’roll baggrund, og har nogle andre skills end, den anden guitar, som spilles af Christoffer.

Det her med, at der er så mange elementer som stikker i hver sin retning, er det noget som går igen på den nye skive?

Genremæssigt har vi samlet tingene mere på den nye plade, og går en vej. Tekstmæssigt er det stadig de skæve eksistenser og pussige historier, som jeg oplever i hverdagen. Alle dem der skal have en røvfuld, får en røvfuld i teksterne. Vi har en mening om tingene, som kommer til udtryk i teksterne uden, at det er en politisk holdning som skinner igennem. På Død og Kritte havde vi SOcial, som handler om hvad der sker, når ens feriepenge fucker op, og når man prøver at gøre noget ved. Det der med at træde et skridt ved siden af og se, hvad er det som sker her. Det er lidt det samme, som vi gør på den nye plade. I Start 90’erne og i 80’erne, kunne man synge næsten hvad som helst, det må man ikke i dag, og vi går lige til grænsen, og gerne et lille skridt forbi den. Det er stiv pik og tandbeskytter. Vi er ikke bange for ar bruge ord, som kan forarge lidt, selvom det mere handler om at finde ord, som passer til situationen end at forarge.

Har I et dybere budskab med Jeres tekster?

Ja, det er dødeligt alvor med et glimt i øjet. Der er et budskab i det, men uden at vi vil have folk til at gøre sådan og sådan. På den nye plade er der et nummer som handler om, hvordan vi bliver proppet op på medicin. I stedet for at synge om, hvor skidt det er, tager vi udgangspunkt i ham som bliver proppet med retalin. Vi har en masse vrede, som vi får ud gennem musikken, hvilket der også kommer til udtryk i vores tekster. Der må gerne være et glimt i øjet, trods de mere alvorlige emner, som vi synger om. Vi mangler et band i det her land, som tør gå forrest og sige deres mening, hvilket er noget, som vi prøver.

Er det Jeres mission? At gå forrest, og sige Jeres mening?

Fuldstændig. Vi siger vores mening uden foundation. Vi har også rynker i det her band, og er nogle gamle krigere.

I havde for et par uger siden den oplevelse at varme op for Dropkick Murphys. Hvad var det for en oplevelse, I havde der?

Vi kom ind til mange mennesker. Vi har aldrig spillet for så mange før, og det var som om, at da vi kom ind på scenen, blev vi fuldstændig tappet for energi, men den kom igen. Det var ikke vores bedste koncert, da vi stadig er nye og det var som at blive smidt for løverne. Vi har fået blandet respons, men det var en stor oplevelse. Vi er inspireret af det gamle Dropkick Murphys, og den energi der er i deres musik. Det er et band, som kan finde ud af at performe, og de er et forholdsvist stort band indenfor den musikalske retning, hvor vi også er. Derfor var det sgu ret fedt at opvarme for dem. Derudover var bandet ret vilde med vores musik, og de har sagt, at de vil have os med på deres kommende skandinaviske turné. Folk synes, vores optræden var fed, selvom det var en meget kaotisk intro, da bassistens bas ikke virkede under introen, og vi gik på uden lydprøve. Vega og ICO var faktisk imod at vi varmede op, da det er besværligt med tre bands på scenen på en aften. Normalt er det kun Frank Turner, som varmer op. Flere folk har siden sagt, at det kunne have været bedre, hvis det først fra Frank Turner, så Skullclub og så Dropkick Murphys, for energien faldt lidt ud af publikum under Frank Turner, da han ikke har den samme energi i hans musik som os. Det var meget folkagtigt, det han spillede, men det passer måske ikke så godt til at få publikum i gear til den energi Dropkick har. Vi har fået det ud af vores optræden som vi håbede, og samtidig fået kontakt til Dropkick Murphys producer, og han spurgte til, hvordan vi havde det med at release i USA, så det er spændende at se, hvad der sker.

Lige for at vende tilbage til Jeres tekster. Hvorfor synger i på både dansk og engelsk?

Helt tilbage på den første plade, var det fifty-fifty. På Død og Kritte var det 70/ 30 og på den nye plade, som kommer i april, er det næsten kun dansk bortset for to vers. Dette bliver vores sidste nummer med engelsk lyrik. Vi kan rigtig godt li at synge på dansk, da det er lettere at udtrykke sig, og folk forstår hvad vi synger, uden at de skal tænke for meget over teksten. Hvis behovet er der, at vi skriver på engelsk fx en ny support sang som Toon Army, så gør vi det, men det er ikke så vigtigt. Det er vigtigere, at vores musik er energifuldt og hårdslående, og hvor folk har en fest, når de høre os optræde. Vi støtter det arbejdende folk, og det skal ikke være så højpandet det vi laver.

Hvornår er det, Jeres næste plade kommer?

D. 6 april starter vi ballet, med release party på Pitstop Kolding, og så skal vi ellers rundt i landet. Der er lagt op til noget af en søsyg folkefest, og det bliver vildt. Pitstop er vores hjemmebane, og der kommer tryk på. Det fede ved at være et lokalt band fra en provins er, at folk ved hvem man er, og folk samles mere om en. Der er mange fede bands i Kolding, og det kunne være fedt, hvis der kunne komme flere bands udover bygrænsen. Det er ikke fordi, at vi altid skal have en tilknytning til Kolding, men det er lidt synd, at man nærmest skal komme fra København eller Aarhus for at kunne slå igennem.

Det sidste spørgsmål, som jeg har til Jer er, hvor går Jeres drømme hen?

Vi vil gerne op på den store scene, og vi stopper ikke. Vi er det jyske svar på Mötorhead. Lemmy kører stadig, og vi bliver også ved. Der er ikke noget endegyldigt mål, for når vi når det ene mål, er det næste indenfor rækkevide. Hver gang der er taget et nyt skridt, åbner der sig nye muligheder. Vi laver det her fordi, det er sjovt, og vi skal bare have en fest. Det er atypiske medlemmer, vi har i bandet, da vi har en gennemsnitsalder på 38 år, trods en trommeslager på 25. Vi har en tålmodighed, som kommer med erfaringen, og vi har ikke så travlt.

Er der andre koncerter, udover den nævnte på Pitstop, hvor man kan opleve Jer i løbet af sommeren?

Vi må ikke sige så meget endnu, men der er planlagt koncerter rundt omkring, og der bliver god mulighed for at høre Skullclub ude omkring i landet. Vui har en del tilbud rundt omkring, men vi er blevet mere opmærksom på, hvor vi vil spiller, så derfor vælger vi nogen fra. Vi tager altid nogle ting med fra de koncerter, vi har spillet, og det er nødvendigt, hvis vi skal nå toppen af superligaen.