Halestorm interview - Copenhell 2019

Halestorm Halestorm by CL Photo

I forbindelse med Halestorms koncert på Copenhell 2019 fik vi en snak med Arejay Hale og Josh Smith, der er henholdsvis trommeslager og bassist, om hvordan rock altså IKKE er død, deres seneste album Vicious, hvem de ser som fremtidens rockbands og en masse andet.

Hvordan er Copenhell?
JOSH: Det er fantastisk indtil videre. Vi har lige haft en meet’n’greet med spørgsmål, og det var rigtigt sjovt. Det er en dejlig måde at starte dagen på, og festivalen virker til at være rigtigt fed, så vi er glade for at være her.
AREJAY: Ja, en masse kickass bands! Jeg er begejstret for at skulle se Tool. Vi har set dem et par gange før, men i aften får jeg muligheden for rent faktisk at se et fuldt sæt. Refused er her, Stone Temple Pilots er her – det er et fedt lineup!

Som vi lige nåede at snakke om før, så har I været i Danmark for at spille i oktober, hvor I havde Devilskin med som opvarmning. Hvordan går I til sådan en koncert i aften, hvor det er en festival sammenlignet med den koncert sidste år?
JOSH: Det er faktisk et godt spørgsmål. Jeg er ikke engang sikker på, hvor langt vores sæt er her – sikkert en time. 
AREJAY: Det plejer at være sådan på festivaler, at sættene er lidt kortere – hovednavnene får 1½ time. Så til vores egne koncerter kan vi selv sætte tempoet og tage et par små pauser…
JOSH: Og have det sjovt.
AREJAY: Have det lidt sjovt og have lidt sniksnak med publikum. Festivaler er lidt mere bum-bum-bum, forstår du? Det er mere en sprint end et maraton. Så det ender op med at være mere skørt og aggressivt og med mere vild energi! Og det kan du ikke undgå at mærke, når du står foran så mange mennesker. Det smitter.

I har haft de samme medlemmer i lang tid sammenlignet med mange andre bands og to af jer er søskende. For mange bands kan det være en dårlig ting, at man skaber et band sammen og er sammen om alting hele tiden – så hvad er jeres hemmelighed? Hvordan skaber man en Halestorm familie?
AREJAY: Jeg tror, at for os startede det hele med min søster og jeg og vores forældre. De var faktisk med os på turne. Så vi har altid den der familiefølelse. Selv da vi fik Joel og Josh med, der er som vores adoptivbrødre, så havde vi stadig den der familie-vibe, og den forsvandt aldrig. Og nu har vores forældre trukket sig tilbage fra turneerne – så nu er de ”bare” mor og far. Men den følelse forsvandt aldrig. Og da vi gjorde klar til den her store turne, så var det vigtigt, at personligheden passer ind, og om du passer ind i den her kultur, som vi har skabt. Og indtil videre har det været godt, og der er mange bands, der har det sådan. Vi snakkede lige med vores venner fra Black Stone Cherry, hvis du kender dem? De er fede, og de har lidt det samme kørende. Og vi taler faktisk tit om det, Chris siger ”Jeres band og os, vi er to af kun få håndfulde af bands, der er tilbage på scenen med de samme medlemmer”. Jeg tror, at andre er fx Sevendust og Skindred, der gør det samme, men ja, udover det, så er der ikke så mange. Så ja, det er en familiefølelse. Vores busser er vores hjem, og vores crew og alle andre er som en stor familie, og det tror jeg hjælper meget.  

Så er det næsten en hjælp, at jeres liv drejer sig så meget omkring turneer. At det tvinger jer til at være sammen hele tiden?
AREJAY: Ja, og alle har et godt hoved til at være en del af teamet. Vi er alle et team her, og vi bliver alle sammen nødt til at arbejde sammen. Altså ja, teknisk set så er vi bandet, de arbejder for os, og vi er cheferne. Men vi har aldrig haft et ønske om, at det skulle føles sådan. Vi har aldrig ønsket at være bossy – vi ville aldrig sige ”I er vores ansatte, og I arbejder for os”. Jeg tror, at der er en afkobling i den mentalitet. Så mange gange, hvis de har brug for hjælp, så er vi klar lige der til at hjælpe dem. Vi arbejder alle på at være et team. Og jeg tror, at det viser det kammeratskab, som vi har.

I har spillet sammen i lang tid. Hvordan har jeres musikstil ændret sig gennem årene?
JOSH: Jeg har det lidt som om vi går tilbage til det gamle Halestorm. Jeg tror, at da vi startede som band, der skabte vi noget fra bunden, og som vi fortsatte gennem albummerne, så fandt vi en opskrift. En måde at skrive på og indspille på. Og på det her sidste album, der smed vi det hele ud af vinduet, og låste os inde i et rum i et år. Vi tog vores tid, vi havde en hel del tid til at finde ud af det hele og skrive albummet, og det var ret cool. Det var en meget længere proces, men det var rigtigt sjovt. Det var virkelig en sjov proces – det mindede os om de gamle dage med Halestorm. Så jeg føler lidt, at vi går tilbage til vores unge dage som gruppe.
AREJAY: Til rødderne!

Så er det her en mere ægte eller autentisk Halestorm plade?
JOSH: Det tror jeg altid er målet. Ved hvert album prøver du at være mere dig selv og være mere samlet som band. Og jeg tror, at for alle bands og for alle albummer, der er der et drive eller et behov for at gøre det. For at være eller blive mere dig. Mere Halestorm. Mere alting.
AREJAY: Jeg tror også, at det kommer med selvtillid. Så jeg tror, at hver gang vi går ind i studiet, så har vi 3 eller 4 års yderligere erfaring – erfaring med at turnere og med at indspille. Så med det her album, det tror jeg ikke, vi kunne have lavet som den første plade. Men vi går ind i et studie og arbejder med producere, som vi kender godt, og som vi stoler på med vores liv. Jeg tror bare, at vi føler os langt mere selvsikre til bare at sige ”Ved du hvad? Jeg tror, vi har det. Jeg tror, at vi kan gå derind og producere noget og lave et album, der er ret awesome og virkelig ægte.”  

Har I allerede planer for jeres næste album? Ved I hvilken retning, I vil i, eller er I fokuserede på at turnere?
JOSH: Det her år er kun turne! I forhold til planer om det næste album, så håber vi at kunne starte arbejdet med det næste år, og jeg ved ikke rigtigt. Jeg mener jo, at det her er vores research. Spille festivaler som Copenhell, hvor du forsøger at skabe øjeblikke, og så prøver du at genskabe øjeblikkene på et album og indspille det. Og det er lidt den strategi, vi bruger: ”hvad ville virke på Copenhell?”
AREJAY: Jeg tror, vi er ved at have et system nu med skrivningen OG turneringen fordi turneerne er så stor en del af vores liv, så vi har nærmest ikke noget valg. Du har ikke råd til at tage en masse tid væk fra turneer for at skrive så... Jeg tror, at det med at skrive nu, når vi ikke har nogen ide om, hvilken retning vi skal gå i, før vi kommer tættere på crunch time. Jeg tror, vi arbejder bedre under pres. At skrive nu og gå igennem processen med bare at fortsætte med at styrke den muskel. Den kreative muskel. Det tror jeg på sigt vil lede os dertil, hvor vi vil hen. Når vi så endelig er klar, så vil det være sådan lidt ”nåh ja”. Da vi begyndte med den seneste plade, der gik vi i studiet – eller ja, det gør vi nok næsten hver gang, vi går i studiet, så går vi lidt i panik som ”Aaaaah hvad skal vi gøre?!”. Og det tog lidt tid for os, men vi må bare gå igennem processen og fortsætte med at bevæge os fremad – på et eller andet tidspunkt, så ser vi jo lyset for enden af tunnelen, og så kan vi se, at der er håb.

Hvis I kunne skabe den perfekte koncert, den perfekte aften med jeres publikum, hvordan ville den så være, og hvem skulle opvarme for jer?
JOSH: Hvilket band...
AREJAY: Jeg tænker, at Fever 333 ville være så fede! De ville give en masse energi, og få publikum helt op at køre.
JOSH: Altså et af de bands, som jeg rigtigt gerne vil se her, er Terror!
AREJAY: Virkelig? Det er ret interessant!
JOSH: Ja!
AREJAY: Nåh men... den perfekte koncert? Øhh det ved jeg ikke! Det er et godt spørgsmål. Vi har turneret med mange bands, og jeg ville udfordre et hvilket som helst band til at vi kunne varme op for dem, eller de kunne varme op for os. Så længe det er godt musik, og det er ægte... 
JOSH: Ved du, hvem der ville være rigtigt svære at spille efter? Sevendust!
AREJAY: Ja! Jeg ville aldrig spille til en Sevendust koncert!

Så er det den værste koncert, I kunne forestille jer?
JOSH: Vi har faktisk gjort det, og det var virkelig hårdt, men publikum er fantastiske, og du kan bare sidde og kigge på dem på scenen og tænke ”oh my god!”
AREJAY: De smadrer bare! Ved du, hvem jeg også så på Download, der også er her i dag? Skindred! Jeg tror også, at de er et svært band at skulle følge efter, for Benji får bare publikum hidset så meget op, at ved enden af sættet, så er de bare sådan ”wow... jeg trænger til en smøg og en pause!” Det ville nok være de to bands, jeg aldrig håber skal varme op for os. Alle andre er fede.
JOSH: Jeg udfordrer alle.
AREJAY: Nåhr ja... måske Foo Fighters! Hah! 

Hvilke bands ser I som værende fremtiden for rockmusik?
AREJAY: Hvad tænker du? Vi har lige set Goodbye June, de var ret fede.
JOSH: Vi er lige begyndt at spille med vores gode venner fra Goodbye June, og de er nærmest vores naboer i USA, så det er ret fedt. De er virkelig gode – fantastisk band. Hvilke andre bands er der derude lige nu?
AREJAY: Altså Fever 333 sparker røv. Helt nyt band. Åhr og der var et andet band, jeg lige tænkte på… Men vi ser så mange bands på de her festivaler. Jeg så den her unge gut, som jeg ikke ligefrem ville kalde rock, Young Blood? Han var sjov – sådan noget pink pop! Men i al fald… rockbands! Der er bare så mange. Det er spændende at se alle de up-and-coming bands, der går tilbage til da rock and roll var virkelig cool og old school blueset rock. Ååhr og Palaye Royale! De er et helt nyt band, og de er bare så unge, men som en moderne Rolling Stones og Sex Pistols sat sammen. Det er Johnny Rotten i front for Rolling Stones – det er Palaye Royale!
JOSH: Der er også sådan en generation af guitarister, der kommer frem nu som Tyler Bryant & The Shakedown. Han er simpelthen så dygtig, og Graham Whitford spiller i hans band, og han er virkelig også fed. Der er bare så mange dygtige musikere derude lige nu, og det er fedt at se. Rockfanen bliver stadig holdt højt, og folk siger altid, at rock er død og rocken rykker sig ikke.
AREJAY: Eller at ingen vil spille guitar i dag, og alt handler om computere – men nej!
JOSH: Du må være sindssyg, der er nogle af de bedste guitarister i verden som Rival Sons. Scott Holiday er en shredder!
AREJAY: Hele det band er for vildt.

Hvad håber I, at fremtiden har i vente for Halestorm?
AREJAY: Altså den nære fremtid? Turneer! En helt masse turneer og så sangskrivning og flere turneer.

Kan vi så regne med, at I snart kommer tilbage?
AREJAY: Ja, til november!
JOSH: Vi kommer til Europa i november, men jeg er faktisk ikke sikker på København…

Jeg synes ikke, jeg har set noget annonceret med Danmark…
AREJAY: Men forhåbentligt kommer vi tilbage – I må jo holde øje på websitet.

Har I noget som helst andet, I gerne vil sige til jeres danske fans?
AREJAY: Tak!
JOSH: Tak for al jeres støtte. Vi elsker at komme her, det er virkelig en af vores yndlingssteder i verden. Det er en smuk by, smukke mennesker, folk har en god indstilling, og der er en skøn kultur – I har en god måde at leve livet på her.
AREJAY: Det er et sikkert sted for rockmusik og musikelskere, så det føles som endnu et af vores hjem. Vi har så mange nu… hah!
JOSH: Ja, jeg gad bare godt, at vi havde råd til dem alle.
AREJAY: Yeah… det her ville være hjem nummer 6!

How is Copenhell? 
Josh: It’s amazing so far. We just did a meet’n’greet with q and a’s, which was really fun. It’s a nice way to start the day and the festival seems really cool so we’re excited to be here.
Arejay: Yeah, a lot of kickass bands! I’m stoked to see Tool. We have seen them a couple of times but I’m actually going to get to see their whole set tonight. Refused is here, STP (Stone Temple Pilots red.) is here – it’s a kickass lineup, yeah!

As we just talked about before, you were here in Denmark in October for your own concert with Devilskin as support. How do you approach a concert like this instead where it’s a festival, and you’re not the main name?
JOSH: That’s a good question. I’m not even sure how long the set is here – probably an hour.
AREJAY: Usually with a festival it’s a little bit shorter, the headliners will get like an hour and a half. So (in concerts red.) we’ll pace ourselves, take some breaks...
JOSH: have fuuuun…
AREJAY: Have a little fun and have a little chitchat with the crowd. Festivals are like boom-boom-boom – you know? It’s more of a sprint than a marathon. So, it ends up kind of becoming more crazy or more aggressive and more crazy energy! Which you just can’t help but feel when you’re in front of that many people. It’s infectious.

You’ve had the same members for a long time compared to a lot of other bands and two of you are siblings and to some people that would be a downside creating a band together and being together all the time – so what is the secret? How do you create the Halestorm family?
AREJAY: Well I think that for us when we first started it was just my sister and I and our parents as well. They were on tour with us. So, we always had that family kind of thing. Even when we got Joel and Josh who are like our adopted brothers, we still had that sort of family vibe and that never really left. And now our parents have retired from the road – and now they’re “just” mom and dad. But that feeling never went away. And when we assembled this whole tour that was an important thing – that you know personality and are you going to fit in this culture that we created. And so far, it’s been good and there’s a lot of bands that are like that. We were just talking to our friends of Black Stone Cherry – if you know them? They’re great but same kind of deal. And we often talk about it, like Chris will say “You guys and us we are like two of a few handfuls of bands that are left at the scene with the same exact members”. I think the other ones are like Sevendust and Skindred are like that but yeah other than that, there’s not many.
So yeah... it’s a family vibe. Our busses are like our home and our crew and everybody else is like one big family, and I think that helps a lot.

So, does it help that your lives consist of so much touring, that forces you to be together all the time? 
AREJAY: Yeah and everybody’s got a good mind for the team. We’re all a team here and we all have to work together. Well yes technically we the band, they work for us and we’re the “bosses”, but we never wanted to feel like that. We never wanted to feel that we’re bossy – you know like “you are employees and you work for us”. I think that mentality, there’s a disconnect there. So many times, if they need help, we’re right there to help them. We all go along with it as a team. And I think that just shows that kind of comradery that we have.

How has your style in music changed over the years? You have been together for so long!
JOSH: I feel like we’re going back to the Halestorm of old. I think when we started as a band we were creating something and then as we progressed through the albums we found a formula – a way of writing and recording that worked. And in this past record we just threw all of that out the window and just locked ourselves in a room for a year. We took our time, we had a lot of time to figure it all out and wrote this album and it was cool. It was a much longer process but it was really fun. Just really like a really fun process – it reminded us of the old days of Halestorm. So, I feel like, we’re kind of returning to our young days as a group.
AREJAY: The roots! 

Is this a more “true” or authentic Halestorm record then?
JOSH: I think that’s always the goal. You know, every album you’re trying to be more yourself and be more of a unit as a band, you know. And I think that for every band that for every album there is a drive or need to do that. To be or become more you. More Halestorm. More everything.
AREJAY: I think that comes with confidence. So, I think that every time we go into the studio – we just have 3 or 4 more years of experience and touring experience, recording experience, so with this record, I don’t think we’d been able to do it for our first record. But going into the studio and working with the producers that we know very well and that we trust with our lives basically. I just think we feel way more confident to just be like “you know what? I think we got this. I think we can go in there and produce something and make a product that is really awesome and really genuine.

Do you already have plans for the next album as well – do you know where you’re going or are you focused on touring?
JOSH: This year is aaaaall touring. As far as plans for the next album, you know hopefully we will start working on it next year and I don’t know. I think this is our research. Playing festivals like Copenhell where you try and make moments and then you try to recreate moments on an album, and record it and that’s like a strategy that we use often you know – “what would work on Copenhell?”
AREJAY: I think that we’re starting to get a system now, with the writing AND the touring because the touring is a huge part of our lives and we almost have no choice. You can’t afford to take a lot of time off to write so... I think that writing now even though we won’t have the best idea of what direction we want to go in until we get closer to actual crunch time. I think we work better under pressure. Writing now and going through the process of just continuing to strengthen that muscle, that creative muscle, I think, will eventually lead us to where we want to go. When we’re finally ready it’ll be like ohh... and even going into this last record, we went into the studio thinking almost – I think that every time we go into the studio we have a little bit of panic like “Aaah what are we gonna do?” And it took us a while, but just staying true to the process and continuing to move forward – eventually we’ll always see the light at the end of the tunnel and we’ll be like okay now there’s hope!

If you could just create your perfect venue or perfect evening with your audience, what would that be like and who would you pick to support you?
AREJAY: aaahh!
JOSH: What band... 
AREJAY: I mean... the Fever 333 would be cool there. They would bring a lot of energy and get the crowd amped up.
JOSH: Well one of the bands that I really want to see while we’re here is Terror!
AREJAY: Really? That’s interesting!
JOSH: Yeah!
AREJAY: Oh yeah... the perfect show… uhm I don’t know!
JOSH: Jees! 
AREJAY: What a great question... we’ve been touring with a lot of bands and you know, I’ll challenge any band to either open for them or have them open for us. As long as it’s good music and it’s real...
JOSH: You know who would be tough to play after? Sevendust!
AREJAY: Yeah! I would never play at a Sevendust concert!

So, would that be the worst?
JOSH: You know… we’ve done it and it’s been hard, but the crowd is amazing, and you can just watch them onstage and be like oh my God... 
AREJAY: They just destroy! You know who I say at Download who is also here today? Skindred! I think they would be a tough band to follow because Benji gets the audience so ramped up that by the end of their set, they’ll be like “whoooh I need a cigarette and a break!” Those would be the two bands that I hope will never go before us! Everyone else is fine.
JOSH: I’ll challenge anyone.
AREJAY: Well maybe Foo Fighters... Haha!

What new bands do you guys see as the future of rock music?
AREJAY: What do you think? We saw Goodbye June, they were pretty cool
JOSH: We just played with our good friends Goodbye June and they’re like our neighbors back home in the States and it’s funny. They are really great. Fantastic band. What other new bands are out there right now…
AREJAY: Well Fever 333 are kickass. Brand new band. Ohh and there was another band I was thinking about... well we see a lot of bands on these festivals. I saw this young dude, I wouldn’t consider him rock though, Young Blood? He was hilarious. He was pink pop. But anyway... rock bands! There’s just so many. It’s exciting to see a lot of up and coming bands going back to like when rock and roll was really cool and old school bluesy rock – oooh and Palaye Royale! They’re a brand-new band and they’re so young but like a modern-day Rolling Stones and Sex Pistols and put them together. It’s putting Johnny Rotten in front of the Rolling Stones – that’s Palaye Royale!
JOSH: There’s a new generation of guitar players coming up too like Tyler Bryant & The Shakedown. He’s just so good but Graham Whitford is in his band and he’s awesome too. There’re just some mean players out there right now and it’s neat to see. The rock flag is still being held high and people always say that rock is dead, or rock isn’t going anywhere...
AREJAY: Or nobody wants to play guitar and it’s all about computers – but no!
JOSH: You’re out of your mind there’s some of the best players in the world like Rival Sons too. Scott Holiday is just a shredder.
AREJAY: That whole band is incredible.

What would you be doing if it wasn’t music?
AREJAY: Something in the arts. I think I speak for all of us but at least for me personally it’s therapy. Creating is therapy, songwriting is therapy so if not that then somekind of thing where you can take everything inside of you and make something that you can be proud of to help you get through life. It’s really the best thing you can do.
JOSH: I was going to school for music performance, so I was always going to perform music.
AREJAY: To join the circus!
JOSH: Exactly – but no matter what I would have wanted to be doing this someway.

What does the future hold for Halestorm?
AREJAY: the recent future? Touring! A lot of touring then writing and more touring.

So, are you going to be back soon?
AREJAY: Yeah, November! 
JOSH: We’ll be back to Europe but I’m not sure if we’re going to Copenhagen.

I haven’t seen anything for Denmark...
AREJAY: Well hopefully we will be back – keep an eye out on our website.

Thank you so much! Do you have anything else you’d like to say to your Danish fans?
AREJAY: Thank you!
JOSH: Thank you for your support. We love to come here this is truly one of our favourite spots in the world and it’s a beautiful city, beautiful people, great attitude and a great culture – you have a great way of life here. 
AREJAY: It’s a great safe haven for rock and roll music and music lovers so it feels like another one of our homes. We have so many now hah!
JOSH: I wish we could afford them all
AREJAY: Yeah this would be home number 6!