Sagenbringer - Zeit der Geschichten

Zeit der Geschichten

Udkom

Type:Album
Genre:Folk metal
Antal numre:10

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

Eventyrtid

Det skete i de dage, at mennesket bevægede sig længere og længere væk fra de gamle sagn og fortællinger, der lidt efter lidt gik i forglemmelse. Ja, indtil fire barder i 2021 efter menneskelig tidsregning greb til deres instrumenter for at besynge alt det, der var gået tabt. Det er den nordtyske kvartet Sagenbringer, hvis medlemmer hver især har indtaget roller som mytiske væsener og ædelmodige krigere, der er parat til at vække gamle og nye fortællinger til live på deres andet studiealbum, Zeit der Geschichten.

Sagn og fortællinger

Med pladens første nummer, “Lichtblick”, en omkring tre minutter lang intro, sættes en atmosfærisk stemning, der forbereder lytteren på den ekspedition, Sagenbringer tager os med på. Zeit der Geschichten er en auditiv rejse fyldt med magi og fantasi, hvor man støder på væsener fra nordisk mytologi og bliver konfronteret med sine indre dæmoner. Alt indpakket i medrivende, iørefaldende og ikke mindst smukke melodier og kompositioner. Efter intronummeret går det stærkt videre med “An die Ruder”, der er en særdeles vellykket kollaboration med det tyske paganmetal-band Durothar. Nummeret er energisk, og med det iørefaldende og syng-med-venlige omkvæd vil det sikkert fungere perfekt i livesammenhæng. For undertegnede var det dog ikke kun bandets lyd, der vakte begejstring, men også lyrikken på størstedelen af sangene beskriver på dybdegående vis følelser og stemninger. Dette er især tilfældet på tredje nummer, “Draugr”, der dermed ikke blot hører til et af pladens musikalske, men også lyriske højdepunkter. Sangen beskriver draugens evige forbandelse. Denne fortvivlelse understreges af sanger Haldruhirs hvæsende vokal, hvis grundmelodi underbygges af Skjómis simple, men effektive guitarspil. Med det sjette nummer, “Der MetDrache” (altså mjøddragen), bevæger Sagenbringer sig ud i mindre seriøse territorier med en drage, der ifølge sanger Haldruhir mest af alt minder om dragen Elliott. Til trods for det mindre seriøse og mere opløftende tekstunivers er der absolut intet useriøst over musikken, for kompositorisk er “Der MetDrache” velsammensat og har en fin spændvidde i intensiteten, hvilket resulterer i et kontrastrigt nummer. Ved en plade som Zeit der Geschichten, der er spækfyldt med huskværdige sange, er det svært at udvælge højdepunkter, men der er absolut ingen tvivl om, at ottende track, “Ahnengräber”, hvis melankolske udtryk står i skærende kontrast til efterfølgende nummer, “Winterrunen”, kan placeres i top tre. Begge er et bevis på , at man med simple melodier og en sangopbygning, der er ligetil, stadig kan rive lytteren med, hvis bare det suppleres med selvsikre og kraftfulde riffs og en enestående vokal. En sang, der derimod ikke vakte lige så stor begejstring som de øvrige, er pladens sidste, “Mein Herz an die See”, der er skabt i samarbejde med tyske Varg. Frekis vokal, der i øvrigt også omtales i vores anmeldelse af Vargs seneste udgivelse, Ewige Wacht, klæder ikke sangen. På trods af denne lille “Ausrutscher” følger pladen en rød tråd, og alle sange passer perfekt sammen. Hvis man skulle udpege noget, der måske ikke fungerer helt så godt, er det, at pladen for nogle måske kunne blive lidt for ensformig i længden, da der ikke er den helt store variation i musikken.

Sie lebten glücklich bis ans Ende ihrer Tage          

Samlet set opfylder Zeit der Geschichten det, man ønsker sig af en folkmetal-skive. Jeg har efterhånden lyttet til pladen en del gange, og begejstringen stiger for hver gennemlytning. Tiden flyver af sted, så man slet ikke mærker, at værket varer næsten 43 minutter.
Sagenbringer er i hvert fald et band, som jeg personligt vil holde øje med, for jeg er sikker på, at der vil komme flere vidunderlige ting fra nordtyskernes side. 

Tracklist

  1. Lichtblick
  2. An die Ruder
  3. Draugr
  4. Zauber der Zwerge
  5. Für immer frei
  6. Der MetDrache
  7. Das versteckte Königreich
  8. Ahnengräber
  9. Winterrunen
  10. Mein Herz an die See