W:O:A Battles Island

MUR

Et fabelagtigt eventyr, med endnu bedre musik!

Wacken Open Air Metal Battle: Island

 

Hvis man har interesse i den store tyske festival ganske kort fra den dansk/tyske grænse, vil man vide, at Wacken Open Air hvert år afholder en Metal Battle for 30 lande. Bevares, der er flere med i puljen, men på selve festivalen er der 30 konkurrerende bands udvalgt fra 30 forskellige lande igennem landenes egne respektive battles. I år var overtegnede fra Heavymetal.dk inviteret til at være en del af jurystaben i den islandske udgave, og det var naturligvis ikke en mulighed, jeg kunne lade passere.

Jeg havde i forvejen kun en lille smule kendskab til islandske bands, hvor navne som Cult of Lilith, Auðn, Sólstafir og Power Paladin ringede klart i bevidstheden, men jeg var meget interesseret i at høre de forskellige bands, som ansøgte. Min første tanke var, at med en så relativ lille befolkning og en så nichepræget genre som metal måtte der være få om buddet. Jeg skulle dog blive klogere, for Islands metalscene er i fuld vigør. Efter jeg ankom til spillestedet Hurra, fik jeg mulighed for at tale med de forskellige bands om scenen i Island: hvorvidt den er sund eller kompetitiv eller fjendtlig.

”Scenen er meget sund. Den stod stille et stykke tid, men så eksploderede den, og det virker til, at alle er med i et band nu pludselig!”, fortalte bandet Holdris mig.

Jeg fik mulighed for at tale med de forskellige bands, inden de skulle på, men blev faktisk meget overrasket over deres svar på mine spørgsmål. De var nemlig alle stort set ens: Fælles var en stor spilleglæde og et kammeratskab, som strakte sig på tværs af bandene i hele Island. Der var absolut ingen rivalisering at spore imellem de udvalgte, og alle udviste en stor taknemmelighed for at være med og for at få muligheden. Ligeledes var der et stort fælles ønske om, at de andre bands klarede det godt. Som aftenen forløb, var alle bands i mere eller mindre topform. Jeg havde inden koncerterne udset mig bandet Merkúr som de absolutte vindere. Bandet har stærke inspirationskilder fra det tidlige Arch Enemy og Children of Bodom og leverede en koncert med en utrolig mængde energi og ungdommelig kækhed. Desuden bor de på Vestmannaøerne, så de har haft en lang rejse allerede nu blot for at spille. Fire unge knægte, der bor på en afsidesliggende ø, og som spiller formidabelt? Det er jo en fed historie om et vinderband.

Men endnu en gang skulle Island overraske mig. Og jeg havde altså kun været på øen i 12 timer her.

Bandet MÚR gik på scenen med corpsepaint og øksekeytar, og jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle forvente. Men efter små 30 sekunder var jeg overbevist om, at de ville vinde det hele og måske også have en chance for at vinde selve WOA-battles i Tyskland. Den intensitet og nærværende optræden, som bedst kan betegnes som ”metal-ambience”, var helt uovertruffen. Og leveret superprofessionelt. Sådan kan man simpelthen gøre en keytar cool! 16 ud af 17 dommere gav maks. point til MÚR, hvor den sidste havde dem som næsthøjest. Sikke en magtdemonstration.  Bravo, MÚR! 

Foruden koncerterne var der noget andet, som også var interessant ved arrangementet: stemningen blandt publikum. Alle var her for at støtte, have en fest og bare give den maksimalt gas. Det er noget, som jeg savner ved den danske metalscene: at se det talstærke fremmøde til upcoming bands, at mærke glæden ved at høre musik, som man ikke har hørt før, at metal kan være den bedste oplevelse, selvom det ikke er singalongnumre, man har hørt hundredvis af gange før.

Hermed en officiel opfordring til dig, kære læser: Hvis du følger de lokale spillesteder på de sociale medier, får nyhedsbreve med koncertkalendere eller lignende og ser, at et lokalt nyt band spiller: Tag af sted! Det kan betyde alverden for dig og alt for bandet. Du vil være med til at holde liv i en scene, som har haft svære tider igennem de sidste par år og ikke mindst få en oplevelse. For der er meget talent blandt de nye bands. Men de får ikke lov til at vise dig det, hvis ikke du er der! Og hvis Island kan, så kan Danmark også.

Resten af vores rejse bød på smukke naturoplevelser, hvor vi fik mulighed for at opleve Islands skønhed. Dertil skal der lyde en kæmpe tak til Thorsteinn Kolbeinsson, som sørgede for, at jeg selv og 16 andre dommere kom til Island og havde et fantastisk WOA-battle og en oplevelse for livet. Thorsteinn er en af de ildsjæle, som vi kan takke for, at metalscenen også findes sundt og godt i Island. Desuden skal der lyde en tak til Chris van der Valk, som afviklede eventet. Chris står blandt andet også for den store islandske festival Eistnaflug og er ligeledes en af de ildsjæle, vi kan takke. Hvis du nogensinde befinder dig i Island og vil høre noget metal, så se lige, om der står Thorsteinn eller Chris blandt arrangørerne, for det er det største kvalitetsstempel, som du kan få!

Udover dette kvalitetsstempel kan jeg også anbefale de forskellige bands, som var med: MÚR, Merkúr, Vögel, Krownest, Holdris, Forsmán og Devine Defilement.

 

Tilføj kommentar