Napalm Death - Utilitarian

Utilitarian

· Udkom

Type:Album
Genrer:Death metal, Hardcore
Antal numre:16

Officiel vurdering: 9/10

Brugervurdering: Vær den første til at stemme.

Så vender grind-guderne tilbage med endnu en bredside kaotisk, anarkistisk, anti-kapitalistisk death-grind-crust metal til dine blødende ører.

På "Utilitarian" fortsætter Napalm Death i samme stil som på de foregående udgivelser siden "Enemy of the Music Business", hvilken vil sige, at de kombinerer grindcore med elementer fra crust punk og dødsmetal - selvom dødsmetallen er langt fra så dominerende som på klassikere som "Harmony Corruption" og "Utopia Banished". Og så bliver inspirationen fra Swans stadigt tydeligere, og brugen af dybe baritonstemmer og andre Swans-lignende elementer er efterhånden blevet et fast element i Napalm Deaths lydbillede.

Efter en mørk og næsten episk lydende introduktion i form af 'Circumspect', sparkes skiven for alvor igang med 'Errors in the Signals' og så er der ellers blastbeats, crust punk riffs, metalguitarer, dissonans, rytmeskift og Barney Greenway-growls samt Mitch Harris-skrig for alle pengene. Greenways vokal lyder forresten mere slimet end aldrig før, mens Harris påtager sig en lidt punket attitude i nogle af sine baggrundsvokaler. Lydbilledet fremstår på bedste Napalm Death-vis kaotisk, og hvert eneste nummer byder på masser af riffs og rytmeskift (og selvfølgelig masser af blastbeats), og Napalm Death er heller ikke blege for at tilføje enkelte avant-garde elementer i form af ovennævnte baritonstemmer samt den sindsyge, forpinte saxofon, der dukker op i 'Everyday Pox'.

Med "Utilitarian" er Napalm Death kommet tilbage op på klasseniveau efter "Time Waits for No Slave" som ganske vist var god nok, men ikke på niveau med for eksempel "Order of the Leech", "The Code Is Red... Long Live the Code" og "Smear Campaign", men det er "Utilitarian" altså. Og fans af Napalm Death bør bestemt anskaffe sig skiven, som også burde appellere til fans of mere politisk orienteret grindcore, crust punk og death-grind.