Kom på årets festivalplakater - fem gode råd fra Mirza

Mirza

Festivalsæsonen er over os. Heavy Agger starter i dag, Slam-It! i næste måned og selvfølgelig Copenhell og Roskilde herefter. Vi bliver hyppigt kontaktet af bands, der spørger os til råds ift., hvad de skal gøre for at få en plads på de danske festivaler. Mirza Radonjica-Bang fra Prime Collective, der står bag bands som Cabal, Defecto, Møl og Unseen Faith, har lavet en miniguide med fem ting, som han mener er essentielle, for at man kan have en forhåbning om at være blandt de udvalgte.

Kvalitet i indspilningen
Du kan være heldig, at en booker fra en festival er blandt publikum. Sandheden er, at det er han nok ikke. Derfor vil dine indspilninger stå som det eneste redskab sammen med din gode presse og tour-historik. Jeg har lært en ting af at være i musik i over 10 år: Musikken er den eneste ingrediens, du ikke kan manipulere eller networke dig ud af. Music is king. Ansøg festivalerne, når du vitterligt kan mærke, at musikken er god nok – for kommer du fem år i træk med den samme lyd, samme sang og samme pakke, så tager de dig ikke alvorligt. Der er rigtig mange bands, som tror, de kan fedte sig igennem musikertilværelsen ved at udgive en EP hvert andet år.

Tour-historik
Vi snakker her kun danske festivaler, og da jeg selv ved, at der er ”slim-picking”, så vil en god tour-historik, uanset hvor mange der så koncerterne, altid være foretrukket. Tag til udlandet. Spil en helvedes masse shows ude i verden og ikke kun på High Voltage. Hvordan gør du det? Det er ikke mit problem. Vi kan se, at nogle har fundet vejen, så hvorfor har du ikke? Er det, fordi du ikke arbejder hårdt nok? Sandsynligvis.

CV
Relaterer sig til nummer ét. Udgiv plader, singler, EP’er. Lav musik og udgiv det. Gør det endnu bedre og endnu vildere næste gang. Repeat. De danske bands, der får en plads på f.eks. Copenhell, er udelukkende booket, fordi de kan en af disse to ting: De udgiver rigtig gode plader, eller de er rigtig gode livebands. Det kommer vi ind på lidt længere nede.

Livevideoer
Vi har et band hos os, som har vundet meget på at dokumentere deres færden. Man kan klippe rigtig mange ting fede, og det hjælper rigtig meget at kunne fremvise en superb video fra en superfed koncert, du lavede. Det behøver ikke være, da du spillede support for Metallica. Det kan også være det show på BETA, hvor det gik fuldstændig amok. Hvis du ikke har oplevet det endnu, (så er du ikke klar, men) kan du købe dig en klipper og videofyr, der kan få tingene til at se meget vildere ud, end de i virkeligheden var.

Lydmand
Skulle det utænkelige ske, at Roskilde Festival-bookeren har fået nosset sig sammen til at se et liveshow med dig, så skal du være sikker på én ting: Hvis du ikke er inde på festivalmarkedet, så spiller du på temmelig små spillesteder. Der er relativt dårlige forhold. Lydmanden er din ven. Find en. Drik øl med ham, og find en god pris. Han eller hun kan være forskellen på, om du lander det festivalshow eller ej. Jeg har desværre set flere tabe på netop lyden, fordi de hellere vil flyve rundt i et billigt lysshow end at bruge pengene på endnu et nødvendigt bandmedlem.